۸ شهریور ۱۳۹۰، ۱۳:۰۴

گزارش خبری/

یار مهربان و بی‌مهری‌ها/ تنها سه درصد همدانی‌ها عضو کتابخانه‌اند

یار مهربان و بی‌مهری‌ها/ تنها سه درصد همدانی‌ها عضو کتابخانه‌اند

همدان - خبرگزاری مهر: امروزه گرچه کتاب و کتابخوانی دغدغه بزرگ جامعه فرهنگی است اما این امر در برخی مناطق از جمله همدان نادیده انگاشته شده و کارشناسان مسائل فرهنگی در استان معتقدند که نبود انگیزه و فرصت کافی از دلایل اصلی پایین بودن میزان مطالعه است.

به گزارش خبرنگار مهر ، فرهنگ کتابخوانی به عنوان سرمایه ای ملی بازدهی مستقیمی در رشد یک کشور دارد و تجربه جهانی نشان داده که رشد و توسعه تمدنها، ریشه در رشد فکری و فرهنگی هرجامعه دارد و بدون رشد فرهنگ کتابخوانی در جوامع، نمی توان به رشد هیچ تمدنی دل خوش کرد.

آنچه مسلم است اینکه در کنار این واقعیت، واقعیت دیگری وجود دارد که با وجود آنکه از این نوع حرف ها زیاد زده می شود اما عملاً کتابخوانی جایگاه رفیع و بلند خود را در جامعه پیدا نکرده است.

با حرف زدن و شعاردادن هیچ کاری به نتیجه نمی رسد

این واقعیت بیانگر یک نکته اساسی است و آن اینکه با سخنرانی و حرف زدن و شعاردادن هیچ کاری به نتیجه نمی رسد، مگر اینکه شرایط تحقیق و امکانات لازم برای این امر یعنی کتابخوانی در جامعه میسر شود.

به گفته متخصصان کتابداری، اگر مسئولان فرهنگی واقعاً بخواهند فرهنگ کتاب و کتابخوانی و مطالعه را در سطح جامعه گسترش دهند، باید دو کار اساسی انجام گیرد، اول آنکه مطالعه دقیق و جامع درباره وضعیت کتابخوانی در ایران و منطقه خود انجام دهند و عوامل عدم توسعه کتابخوانی را در جامعه بررسی و تعیین کنند.

دوم اینکه پس از انجام این مطالعه جامع، یک طرح ملی با همکاری متخصصان علوم کتابداری و اطلاع رسانی برای توسعه فرهنگ کتابخوانی در جامعه طراحی و شرایط لازم و کافی را برای اجرای آن فراهم سازند.

جذابیت های بصری کتاب های عرضه شده به بازار مناسب نیست

کارشناس اجتماعی استان همدان با بیان اینکه از گذشته دور کتاب به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی مورد توجه بوده است و اولیای دین نیز به پدید‌آوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب توصیه‌های مهمی داشته‌اند، اظهار داشت: جذابیت های بصری کتاب های عرضه شده به بازار مناسب نیست و طراحی روی جلد کتاب ها به منزله یک روی سکه در جذابیت کتاب محسوب می شود.

مهیار کاوند با بیان اینکه باید موج کتابخوانی به راه انداخت و مسئولان فرهنگی در این زمینه وظیفه سنگینی دارند و باید کتابها را در اختیار علاقمندان به کتاب قرار دهند، افزود: تنها مهیا کردن فضای مطالعاتی راهگشای حل مشکل نیست و باید در زمینه نیازهای مردمی نیز قدم برداشت.

ناگفته پیداست که در راستای سوق دادن جوانان و نوجوانان و حتی خانواده ها به مطالعه روزانه کتاب، ارائه راهکار از سوی کارشناسان مثمر ثمر خواهد بود.

در همین راستا مدیر امور کتابخانه های عمومی استان همدان در خصوص وضعیت فعلی کتابخانه های عمومی این استان گفت: این استان در حال حاضر دارای 62 کتابخانه عمومی است که با توجه به جمعیت یک میلیون و 700 هزار نفری استان، می توان گفت که هر 28 هزار نفر یک کتابخانه عمومی دارند که با توجه به میانگین کشوری وضعیت متعادلی داریم.

تنها سه درصد همدانی ها مشتری دائم کتابخانه‌های عمومی‌اند

فاضل عبادی ادامه داد: در حال حاضر سه درصد از مردم استان همدان عضو فعال کتابخانه‌‌های عمومی هستند.

وی افزود: تنها 50 هزار نفر از جمعیت یک میلیون و 700 هزار نفری استان همدان عضو فعال کتابخانه های عمومی هستند.

عبادی با بیان اینکه تلاش برای توسعه فضاهای مطالعاتی و تقویت منابع و تجهیزات کتابخانه‌ای از اهداف سال جاری است، گفت: امسال باید حداقل پنج درصد اهالی استان همدان عضو فعال کتابخانه‌های عمومی شوند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان راه‌اندازی انجمن خیرین کتابخانه‌ساز استان همدان، زیباسازی کتابخانه‌های عمومی و اجرای برنامه‌های فرهنگی مختلف در این مراکز را از اولویت برنامه‌های این اداره کل در سال جاری ذکر کرد.

فاضل عبادی از برنامه‌ریزی برای تبدیل فضاهای راکد اداره‌های استان همدان به کتابخانه عمومی خبر داد و افزود: امسال در صورت جذب اعتبار، ساخت کتابخانه استاندارد شهرستان‌های همدان، ملایر، نهاوند، تویسرکان، اسدآباد و بهار آغاز می‌شود.

عبادی با اشاره به اینکه 10 کتابخانه در شهرستان‌های مختلف همدان در دست ساخت است، افزود: مردم استان همدان به 62 کتابخانه عمومی دسترسی دارند.

راه اندازی بخش اختصاصی کودکان در کتابخانه های همدان

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان ادامه داد: در حال حاضر تمام کتابخانه های عمومی استان همدان به بخش اختصاصی کودکان و نوجوانان مجهز شدند.

عبادی افزود: این بخش شامل محیط شاد کودکانه با 30 هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف است و مسابقه نقاشی و کتابخوانی نیز در این بخش برای کودکان برگزار می شود.

وی هدف از تشکیل بخش کودکان و نوجوانان را فرهنگ سازی و آشنایی خردسالان و کودکان با کتاب، کتابخوانی و تربیت کتابخوان های حرفه ای عنوان کرد.

600 هزار جلد کتاب در کتابخانه های همدان موجود است

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان اظهار داشت: بر اساس آمار موجود، 62 کتابخانه عمومی با 600 هزار جلد کتاب در موضوعات علمی، ادبی، تاریخی و فرهنگی در استان همدان وجود دارد.

عبادی با اشاره به اینکه 50 هزار نفر در این کتابخانه ها عضو هستند، گفت: همدان در بین پنج استان برجسته کشور در حوزه فعال کردن کتابخانه های عمومی قرار دارد.

کتابخانه‌ های همدان مرکز هنری شده‌اند

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان گفت: در حال حاضر کتابخانه‌های همدان علاوه بر اجرای خدمات کتابخانه‌ای به مراکز فرهنگی و هنری استان نیز تبدیل شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه آمار مراجعان به کتابخانه‌های استان همدان در چهار سال گذشته از رشد سه برابری برخوردار بوده است، گفت: استقبال مردم استان همدان از کتابخانه ها به دلیل اجرای طرح‌های متنوع فرهنگی در کتابخانه‌ها بوده است.

عبادی با بیان اینکه سالن کتابخانه‌های همدان در مقایسه با سایر استان‌ها بی‌نظیر هستند، گفت: سال گذشته هفت باب از کتابخانه‌ها میزبان جشنواره‌های فرهنگی و هنری بوده‌اند.

سرانه کتابخانه‌ای به ازای هر صد نفر در همدان 2.5 متر است

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان گفت: سرانه فضای کتابخانه‌ای به ازای هر صد نفر در همدان دو و نیم متر است.

وی گفت: در پایان برنامه توسعه پنجم، این شاخص چهار مترمربع هدف‌گذاری شده است و تا پایان برنامه چشم‌انداز در افق 1404 به هشت متر مربع که استاندارد جهانی است، می رسد.

عبادی با تأکید بر تلاش برای ارتقا خدمات‌دهی کتابخانه‌های استان همدان گفت: طبق پیمایش سال 88 همدان در بین استانهای کشور جزو سه استان برتر در زمینه استفاده از فضای مجازی معرفی شده است.

42 کتابخانه روستایی در استان همدان راه اندازی شد

مدیر کتابخانه های عمومی استان همدان ادامه داد: در حال حاضر 42 کتابخانه روستایی در استان همدان راه اندازی شده است.

وی با تأکید بر لزوم اشاعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه اظهار داشت: زیربنای این کتابخانه ها 32 هزار متر مربع است.

عبادی ادامه داد: کتابخانه‌های عمومی شهری به اینترنت پرسرعت متصلند و کتابخانه‌های روستایی نیز از اینترنت معمولی استفاده می‌کنند.

13 کتابخانه در همدان در حال ساخت است

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با اشاره به بودجه پیشنهادی امسال برای کتابخانه های عمومی همدان افزود: امسال از 13 کتابخانه در حال ساخت در استان همدان، سه کتابخانه راه اندازی می شود.

وی به مقایسه وضعیت کتابخانه‌های عمومی استان در سال 89 نسبت به سال 88 پرداخت و اظهار داشت: در شاخص‌تعداد کتاب 16 درصد، مراجعه به کتابخانه هفت درصد، امانت کتاب 41 درصد و در زمینه واریز نیم درصد شهرداریهای استان همدان نیز 34 درصد افزایش داشته‌ایم.

عبادی با اشاره به اجرای طرح "کتاب من" در استان همدان افزود: اجرای طرح "کتاب من" در راستای تکریم مخاطب و تأمین نیاز اعضای کتابخانه‌ها به منظور دسترسی آسان تمام نقاط استان به منابع کتابخانه‌ها صورت می گیرد.

10 هزار نفر از طرح "کتاب من " استقبال کردند

وی با بیان اینکه بیش از 10 هزار نفر در سال گذشته از برگزاری طرح "کتاب من " استقبال کردند، افزود: در این طرح اعضای کتابخانه‌های عمومی متناسب با مدرک تحصیلی خود کتاب مورد نیاز خود را سفارش و دریافت می کنند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان راه‌اندازی و تجهیز بخش کودکان و نوجوانان در کتابخانه‌های استان همدان و توسعه و تجهیز بخش کم‌ بینایان و نابینایان کتابخانه های استان همدان را مورد اشاره قرار داد و گفت: این امر با استقبال خوبی روبرو شد.

عبادی یادآور شد: در حال حاضر 119 نفر نیروی انسانی در 62 باب کتابخانه عمومی استان همدان مشغول فعالیت هستند.

وی راه اندازی شبکه بین کتابخانه ای، تحقق برنامه میان مدت و چشم انداز برنامه پنج ساله، بستر سازی برای بهره برداری از نرم افزار های وب و استفاده از بستر ارتباطی امن و پایدار برای انتقال اطلاعات را از دیگر اقدامات در کتابخانه های عمومی همدان عنوان کرد.

 عبادی محقق شدن فرمایشات رهبری در جمع کتابداران را مهمترین دستور کار اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان دانست و افزود‌: در تمام کتابخانه‌های عمومی همدان نرم افزار نمایه نشریات نصب شده و تمام کتابخانه‌های شهر از سرویس اینترنت استفاه می‌کنند.

با این تفاسیر پرواضح است که باید در کنار حرف های قشنگ و زیبای فرهنگی، تلاش کرد که زمینه ها و شرایط لازم برای رشد و شکوفایی کتاب و کتابخوانی و نهادینه کردن آن در جامعه فراهم شود.

یادمان باشد سنگ بنای جامعه مبتنی بر دانایی و علم محوری، مطالعه و اطلاعات است و با دانش، اطلاعات و بینش قوی می توان در مقابل شیوه های نوین استعمار قدرت های استکباری قدعلم کرد.

به راستی اگر در جامعه ایرانی، فرهنگ مطالعه و نیاز به دانستن نهادینه شود، آیا می توان تصور کرد که روزی کشوری اجنبی در خیالاتش هم ما را اسیر و گرفتار کند؟

کد خبر 1390678

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha