به گزارش خبرنگار مهر، با نگاهی به گذشته های دور عشایر کهگیلویه و بویراحمد می توان دریافت که به دلیل زندگی کوچ نشینی مردم این منطقه، بی سوادی و در دسترس نبودن کاغذ و قلم در بین همه اقشار جامعه، فرهنگ کتابت در این استان وجود نداشته است. براین اساس داشتن کتاب و کتابخوانی نیز محدود به افرادی خاص بوده و عموم مردم از داشتن کتاب بی نصیب بودند.
با این حال به گفته برخی پژوهشگران تاریخ این استان، تنها کتبی که در آن زمان در میان ایلات و عشایر به وفور دیده می شد، کتاب قرآن و شاهنامه فردوسی بوده و در مکتب خانه های قدیم، ملاهای عشایری علاوه بر قرآن، کتاب شاهنامه فردوسی، گلستان و بوستان سعدی را به عنوان متون درسی مورد استفاده قرار می دادند و به فرزندان عشایر می آموختند.
در این میان شاهنامه فردوسی در بین عشایر از جایگاه ویژه ای برخوردار بود به طوریکه علاقمندی ایلیاتیها به افسانه های کهن شاهنامه و همذات پنداری با قهرمانان اسطوره ای ایران زمین، موجب ترغیب آنها به سوادآموزی شده بود.
ابوالحسن حسینی اولین معلم استان در این رابطه می گوید: زیباترین و ارزنده ترین کتاب مورد علاقه مردم این استان، شاهنامه فردوسی بود و هیچ استانی به اندازه کهگیلویه و بویراحمد شاهنامه خوان خوب و با سواد نداشت.
وی به خبرنگار مهر گفت: کسانی که در مکتبخانه ها باسواد می شدند، بالاترین امتیاز برای آنها خواندن شاهنامه بود و عشق به شاهنامه خوانی آنها را به یادگیری ترغیب می کرد.
با این حال عشایر از دسترسی به کتابخانه و کتب دیگر محروم بودند و بالا بودن نرخ بی سوادی نیز مزید بر علت بود تا سرانه کتابخوانی از میزان چشمگیری برخوردار نباشد.
عطا طاهری بویراحمدی مورخ و پژوهشگر تاریخ استان در کتاب "کوچ کوچ" در خصوص وضعیت ایلات کهگیلویه و بویراحمد در آن زمان می گوید: راه نبود، روزنامه نبود، کتاب نبود، سواد نبود.
اما با پیروزی انقلاب اسلامی نهضت تعلیم و تربیت در استان به همراه ساخت مدارس در شهری و روستایی آغاز شد.
همچنین در کنار آموزش در مدارس، نهضت سوادآموزی نیز در شهرها وروستاها کار سوادآموزی بی سوادان را آغاز کرد و به برکت انقلاب اسلامی بخش زیادی از مردم این استان باسواد شدند.
با افزایش نرخ باسوادی در استان کتابخانه هایی در مناطق مختلف نیز ایجاد شد و سرانه مطالعه کتاب در استان به شدت افزایش یافت.
قبل از انقلاب یک متر فضای کتابخانه ای در استان نبود
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان کهگیلویه وبویراحمد گفت: قبل از انقلاب در استان حتی یک متر فضای کتابخانه ای وجود نداشت و تنها یک کتابخانه استیجاری در یاسوج بود.
محمود شفیعی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: هم اکنون برای هر 12هزار نفر یک کتابخانه در استان وجود دارد و از این نظر جایگاه بسیار خوبی در کشور داریم.
وی بیان کرد: با افتتاح پروژه های جدید کتابخانه در استان برای هر صد نفر در استان سه متر فضای کتابخانه وجود دارد.
شفیعی عنوان کرد: هم اکنون 49 باب کتابخانه نهادی و هفت باب کتابخانه مشارکتی در این استان وجود دارد که با افتتاح دو پروژه در هفته دولت تعداد کتابخانه های نهادی به 51باب می رسد.
وی بیان داشت: بر اساس پیمایش سنجش مطالعه در اسفندماه 88 و فروردین 89 در کشور، 49درصد مردم باسواد این استان اهل مطالعه هستند.
شفیعی اظهار داشت: این در حالیست که این میزان در کشور 51درصد است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان یادآور شد: براساس آخرین آمار سرانه مطالعه در کشور شامل فضای مجازی، قرآن و ادعیه، روزنامه ها، کتب غیر درسی، نشریات و .. 76 دقیقه و یک ثانیه در روز است.
شفیعی افزود: این میزان هم اکنون در این استان 71 دقیقه و شش ثانیه است که وضعیت مطلوبی را نشان می دهد.
نظر شما