۸ شهریور ۱۳۹۰، ۸:۵۴

گزارش خبری/

گلستان یک کتابخانه استاندارد دارد/ میانگین مطالعه پایین‌تر از کشور

گلستان یک کتابخانه استاندارد دارد/ میانگین مطالعه پایین‌تر از کشور

گرگان - خبرگزاری مهر: گلستان تا چشم انداز 1404 باید به ازای هر 100 نفر حدود هشت متر مربع فضای کتابخانه ای داشته باشد، این درحالی است که اکنون تنها یک کتابخانه استاندارد در استان وجود دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، درحال حاضر به ازای هر 40 هزار نفر یک کتابخانه غیراستاندارد در استان وجود دارد و با استاندارد مطلوب در این بخش فاصله است.

بر اساس آمار باید 128 هزار متر مربع فضای کتابخانه در افق توسعه در گلستان ایجاد شود که تحقق این امر نیازمند حمایت مسئولان و ورود خیران به این بخش است.

طبق نیازها، باید به ازای هر 25 هزار نفر در گلستان یک کتابخانه استاندارد و چهار جلد کتاب وجود داشته باشد درحالیکه درحال حاضر میزان کتابهای موجود به ازای هر چهار نفر حدود 1.5 جلد است.

در سالهای اخیر نهضت کتابخانه سازی در گلستان شروع و سال گذشته 30 کتابخانه در گلستان ایجاد شد.

ورود خیران به بخش کتابخانه سازی، مشارکت دهیاران و شوراهای استان و ایجاد کتابخانه مشارکتی ادارات از جمله راهکارهایی است تا کتاب در سبد گلستانیها قرار گیرد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان در این زمینه گفت: اگر خیران، شوراها و دهیاران در این بخش ورود پیدا کنند، این اداره کل آماده ساخت و تجهیز کتابخانه ها بویژه در مناطق روستایی است.

سید حسین علوی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این اداره کل عزم خود را برای ایجاد و توسعه کتابخانه در استان جزم کرده است و سال قبل 30 کتابخانه در استان احداث شده است.

وی عنوان کرد: امسال بنا داریم حدود 60 کتابخانه در استان احداث کنیم و این میزان در سال بعد به 120 کتابخانه خواهد رسید.

وی اظهار داشت: در چهارماه اول سالجاری حدود هشت پروزه کتابخانه ای در استان احداث شد و با روند موجود، دستیابی به برنامه های این اداره کل در افق توسعه چندان غیرممکن نیست.

علوی افزود: برای تحقق اهداف چشم انداز توسعه در بخش کتابخانه ای به تلاش و مشارکت بیشتری نیاز است تا برنامه ها محقق شود.

مدیرکل کتابخانه های گلستان گفت: در افق توسعه به ازای هر 100 نفر از جمعیت استان به هشت متر مربع فضای کتابخانه ای نیاز است، درحالیکه این میزان اکنون حدود 1.2 متر مربع است.

وی افزود: در افق 1404 باید 128 هزار مترمربع فضای کتابخانه ای در استان ایجاد شود و به ازای هر 25 هزار نفر یک واحد کتابخانه استاندارد داشته باشیم.

وی یادآورشد: به جز کتابخانه میرفندرسکی، هیچ کتابخانه‎ای در استان از استاندارد واقعی برخوردار نیست و اکنون به ازای هر 40 هزار نفر یک کتابخانه استاندارد در گلستان وجود دارد.

علوی عنوان کرد: به ازای هر چهار نفر یک و نیم جلد کتاب در استان وجود دارد که این میزان نیز باید به چهار جلد کتاب افزایش یابد.

وی تصریح کرد: در گذشته هر دو سال یک کتابخانه در سطح استان ساخته می‎شد که به همت مسئولان ارشد استانی این رقم به هشت پروژه در سال جدید ارتقا پیدا کرد که در نوع خودش بی‎نظیر است.

مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان گلستان استفاده از مکان‌های بلااستفاده را یکی از رویکردهای مهم و موفق این اداره کل عنوان کرد و بیان داشت: در 15 روستای استان استفاده از این مکان‌ها صورت گرفته و 20 روستای دیگر نیز در حال بررسی است.

علوی رویکرد دولت را در عرصه کتاب و کتابخوانی مثبت ارزیابی و تصریح کرد: طی 30 سال انقلاب، گلستان دارای چهار کتابخانه روستایی بود و این رقم اکنون به 20 کتابخانه افزایش یافته است.

 وی از راه‌اندازی 15 کتابخانه مشارکتی در شهرستان‌ها خبر داد و اظهار داشت: طی تفاهم‌نامه‌ای که با مدیران ادارات صورت گرفت دستگاه‌های فرهنگی و آموزشی که دارای مکان‌های آزاد و علاقمند به تشکیل کتابخانه بودند با حداقل 100 متر تهیه شد که قرار است این رقم تا پایان سال به 30 کتابخانه مشارکتی افزایش یابد.

وی اظهار داشت: خیران و افراد نیکوکار می توانند این نهاد را در ساخت کتابخانه ها یاری کنند، زیرا از نظر سرانه فضاهای کتابخانه ای با کمبود روبرو هستیم.

علوی عنوان کرد: برای تشویق و ترغیب به کتابخوانی باید با یکسری برنامه های فرهنگی دست به دست هم دهیم تا ذائقه های مردم به کتاب و مطالعه شیرین شود و برنامه های فرهنگی باید کمک کند تا دسترسی مردم به کتاب آسان شود.
 
علوی گفت: باید بتوانیم کتابهای خوب را معرفی کنیم و این امر نیاز به فرهنگسازی دارد تا خلاء کتاب برای مردم ملموس و روشن شود و بدانند که اگر کتاب، مطالعه و منابع اطلاعاتی در دسترس آنها و خانواده شان نباشد، می تواند منجر به بروز آسیبهای اجتماعی زیادی شود.
 
مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان با اشاره به اینکه در سال گذشته بیشترین مراجعه کننده به کتابخانه های عمومی استان صورت گرفته است، گفت: در این سال رتبه پنجم را در کشور کسب کرده ایم و این نشان می دهند که مردم علاقمند به مطالعه هستند.
 
وی تاکید کرد: از دو راه می توان سرانه مطالعه را در استان افزایش داد که یکی از مهمترین این راهکارها این است که مردم و خیران همکاری و مشارکت داشته باشند.
 
طبق آمار نهاد کتابخانه ها در جامعه آماری مشخص شد که سرانه مطالعه در کشور 18 دقیقه است و این در حالیست که در استان گلستان این میزان به 11 دقیقه رسیده است.
 
احساس عدم نیاز به مطالعه، رواج مدرک گرایی، گرانی و در دسترس نبودن کتاب، عدم وجود کتابخانه های فعال در سطح استان از جمله مسائلی است که یار مهربان را در گلستان بی یار کرده است.  
کد خبر 1395895

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha