محسن عابدی جزی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اقبال کم ناشران کشور به انتشار مجموعههای شعر گفت: چاپ نشدن مجموعه شعر توسط ناشران به موضوع عدم اقبال مخاطبان کتاب به شعر بر میگردد که این هم به نوبه خود مساله اقتصادی نشر را دامن میزند.
وی ادامه داد: وقتی ناشر ببیند کتاب شعری در بحث توزیع و فروش مشکل دارد، خب طبیعی است که برای انتشار آن هم احتیاط میکند. از سوی دیگر بیذوقی مخاطبان هم به ناشران این نهیب را میزند که کتاب را منتشر نکنند.
عابدی جزی درادامه به تشریح دلایل عدم اقبال عمومی به شعر پرداخت و گفت: دلایل زیادی را در این حوزه میتوان برشمرد که مهمترینش به کیفیت اشعار شاعران در روزگار ما بازمیگردد. شعر جوان کشور بیتعارف غنای خود را از دست داده است و حتی در در مقایسه با شعر جوان در 20 یا 30 سال قبل هم دغدغهمندی کمتری در آن دیده میشود. البته بخشی از این موضوع به خود شاعران نیز بازمیگردد و اینکه برای افزایش غنای شعر حودشان از خود هیچ تحرکی نشان نمیدهند.
وی ادامه داد: از بیشتر دیوانها و مجموعه شعرهای شاعران جوان چیزی نصیب مخاطب امروز شعر نمیشود و دراین فضا طبیعی است که کسی شعر نخرد و شعر نخواند.
برگزیده چهارمین دوره جایزه گام اول ادامه داد: احساس میکنم که ذائقه مردم ما هم نسبت به شعر و شعرخوانی دائما در حال تغییر است. یکی به خاطر اینکه اثر درجه یکی که بتواند آنها را اغنا کند به دستشان نمیرسد و از طرف دیگر کسانی در رسانهها به عنوان شاعر به مردم معرفی میشوند که هر کدام بنا به مناسبتی به رسانهها راه پیدا کردهاند که عمدتا غیرکاری و غیرحرفهای بوده است. بسیار از رووابط در معرفی شاعران روابط ضعیف و بدون پشتوانه مطالعاتی بوده است.
به گفته عابدی جزی، شاعر جوان کشور ما معمولا فارغالتحصیلانی هستند که معمولا برای انتشار شعر حمایت نمیشوند و در این فضا نمیتوان انتظار داشت که برای شاعری در این فضا مطالعه داشته باشد و این یعنی توقف اندک اندک بالندگی. از طرف دیگر بسیار از شاعران ما امروزه حاصل کنگرههایی هستند که تنها به خاطر سکههای اهدایی این شاعران نوخاسته را به سمت خود جذب میکند. در این فضا آثاری هم که منتشر میشود، آثار کنگرهای است و خریدار ندارد.
به گفه عابدی جزی هنوز در جامعه شاعرانی را شاهدیم که معاششان با شعر سرودن است و خب طبیعی است که در این فضا شعر به رسالت اصلی خود باز نمیگردد و کتابی که در این فضا منتشر شود، به تبع فروش نمیرود.
وی در بخش دیگری از این گفتگو به موضوع غفلت رسانه ملی از موضوع شعر اشاره کرد و گفت: جامعه ما دارای یک پشتوانه شعری است که رسانه آنطور که باید به آن نمیپردازد. شما به سایر حوزهها نگاه کنید؛ آنگاه به این حوزه هم نگاه کنید. طبیعی است که اتفاقی نمیافتد. این همه خلا در جامعه ذهنیتی فرهنگی ایجاد میکند که خود دلیل محکمی است برای تغییر ذائقه مردم.
نظر شما