۱۵ شهریور ۱۳۹۰، ۱۳:۳۶

گزارش فناوری /

تعیین سرنوشت نامرئی ترین ذره جهان تا 24 روز دیگر

تعیین سرنوشت نامرئی ترین ذره جهان تا 24 روز دیگر

خبرگزاری مهر - گروه فناوریهای نوین: دانشمندان امیدوارند در صورت دسترسی به اطلاعات کافی تا پایان ماه جاری بتوانند موجودیت بوزون هیگز یکی از گریز پاترین ذرات جهان که گفته می شود در شکل گرفتن جهان نقشی حیاتی داشته است را اثبات یا انکار کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در صورتی پاسخ این سوال منفی باشد دانشمندان در سرتاسر جهان باید مدل استاندارد فیزیک ذره ای که 40 سال است بسیاری از نظریات بر اساس آن ارائه شده و چگونگی عملکرد جهان را تشریح می کند مورد بازبینی دوباره قرار دهند.

فیزیکدانان مرکز مطالعاتی فرمی که مدیریت برخورد دهنده تواترون را به عهده دارند با فیزیکدانان مرکز سرن که برخورد دهنده بزرگ هادرون را در اختیار دارند برای یافتن بوزون هیگز رقابتی دوستانه داشته اند.

"کتی یورکوویچ" مدیر روابط عمومی مرکز فرمی می گوید تواترون در تلاش بود تا 30 سپتامبر اطلاعات کافی برای تعیین نهایی سرنوشت بوزون هیگز را به دست آورد. تواترون که 28 سال از آغاز به فعالیت آن می گذرد، در کنار هادرون که از سال 2010 جستجو برای یافتن بوزون هیگز را آغاز کرده است، برای یافتن این ذرات که تا کنون هیچکس در جهان موفق به ردیابی آن نشده به شدت تلاش کرده اند. این ذرات عواملی در نظر گرفته شده اند که در حدود 13.7 میلیارد سال پیش در ماده جرم ایجاد کرده اند.

در صورتی که بوزون هیگزی وجود نداشته باشد، در این صورت تیمهای چند ملیتی از دانشمندان در هر دو مرکز مطالعاتی باید اطلاعات جمع آوری شده و در حال جمع آوری در مورد نوعی دیگر از ذرات را مورد بررسی قرار دهند. اما در صورتی که این ذره کشف شود، تواترون با اطلاعاتی که در اختیار دارد قادر نیست تا پیش از 30 سپتامبر 2011 وجود آن را به اثبات برساند، تاریخی که در آن این برخورد دهنده به دلیل کمبود بودجه برای همیشه غیر فعال خواهد شد.

دانشمندان در هر دو مرکز مطالعاتی معتقدند بینشهای چندگانه ای از هیگز وجود دارد که هر یک از آنها باید پیش از اعلام نهایی کشف ذره و برای اطمینان از واقعیت داشتن آنچه به نظر می آیند، مورد موشکافی دقیق قرار بگیرند.

در هر دو دستگاه ذرات با سرعتی نزدیک به سرعت نور با یکدیگر برخورد داده می شوند و هرج و مرجی از مواد معلقی که در کسری از ثانیه پس از وقوع انفجار بزرگ در جهان به وجود آمده است را بازسازی می کنند. نتایج این برخوردها که تعداد آنها قابل شمارش نیست، در رایانه ها ذخیره شده و برای کشف ذرات هیگز توسط دانشمندان در سرتاسر جهان مورد مطالعه قرار می گیرند.

دانشمندان سرن تا کنون اطلاعاتی بیشماری را از نتایج این برخوردها برای خود جمع آوری کرده اند اما هنوز تا کشف این ذرات نامرئی فاصله زیادی دارند. "پائولیم گاگنون" یکی از دانشمندان برخورد دهنده بزرگ هادرون می گوید: بوزون هیگز تا به حال نامرئی باقی مانده و هیچ کس در جهان نمی داند این ذره چه شکلی دارد. اما در صورتی که وجود داشته باشد، همانطور که در مدل استاندارد فیزیک ذره ای پیش بینی شده است، ما می دانیم که چه دامی برای شکار کردن آن پهن کنیم.

"رالف هیور" مدیر کل سرن نیز انتظار دارد امکان اثبات وجود این ذره تا سال 2012 به وجود بیاید، زمانی که برخورد دهنده 10 میلیارد دلاری هادرون برای یک سال به منظور آماده سازی برای انجام برخوردی با قدرت دو برابر قدرت کنونی خاموش خواهد شد.

بر اساس گزارش ان بی سی، با این همه برخی از دانشمندان در سرن بر این باورند حجم گسترده اطلاعاتی که به واسطه آزمایشهای انجام گرفته در برخورد دهنده بزرگ هادرون به دست آمده اند می تواند تا پایان سال 2011 منجر به ارائه نتیجه گیری اولیه ای در مورد بودن یا نبودن هیگز شود.

کد خبر 1400720

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha