به گزارش خبرنگار مهر، مرور اخبار مهم حوزه فرهنگ و ادب را در هفته گذشته با خبری پیرامون وضعیت نامشخص و مبهم موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران پس از رفتن مدیرعامل آن آغاز میکنیم.
بلاتلکیفی در موسسه نمایشگاهی فرهنگی
احسانالله حجتی در پی نامه بهمن دری رئیس هیئت امنای مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی، مبنی بر موافقت با پایان ماموریت او، پس از حدود 6 سال با این موسسه خداحافظی کرد.
حجتی پس از ترک دفتر خود در موسسه نمایشگاههای فرهنگی، به یکی از بخشهای اجرایی وزارت ارشاد که پیش از این هم در آنجا مشغول فعالیت بود، بازگشته است.
وی طی 6 ماه گذشته دو بار از بهمن دری خواسته بود که با توجه به پایان ماموریتش در موسسه نمایشگاههای فرهنگی، او را تعینن تکلیف کند که در دومین بار با این درخواست موافقت شد و حجتی با دریافت نامهای به امضای بهمن دری که در آن با پایان ماموریت او موافقت شده بود، این موسسه را ترک کرد.
هنوز فردی برای تصدی مسئولیت موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران معرفی نشده و امور اجرایی این موسسه البته منهای مسائل مالی آن بر عهده عباد رضا اسلامی قائم مقام موسسه است.
محمدباقر خرمشاد، یحیی طالبیان، مجید حمیدزاده، علی اسماعیلی، محمد حسنی و محمدمهدی فداکار اعضای جدید هیئت امنای موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران هستند که ریاست آن بر عهده بهمن دری معاون فرهنگی وزیر ارشاد است.
توقیف دو نشریه در یک روز
اما بشنوید از توقیف دو نشریه در یک روز؛ هیئت نظارت بر مطبوعات نشریه «شهروند امروز» را به دلیل انتشار مطالبی خارج از حدود مقرر در ماده 6 قانون مطبوعات توقیف و به دادگاه معرفی کرد.
همچنین بر اساس دستور صادره از شعبه نهم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه، روزنامه روزگار از 14 شهریور به مدت دو ماه توقیف شد.
این روزنامه بر اساس اعلام جرم دادستان عمومی و انقلاب تهران به اتهام تبلیغ علیه نظام و انتشار مسائل محرمانه کشور با استناد به تبصره 2 ماده 5 قانون مطبوعات توقیف شده است.
جزیئات دومین همایش شاعران ایران و جهان
در هفتهای که گذشت جزئیات دومین همایش شاعران ایران و جهان اعلام شد؛ به گفته مصطفی امیدی دبیر اجرایی این همایش، دومین دوره آن با حضور بیش از 50 شاعر خارجی و شاعرانی از کشورمان از 16 تا 20 مهرماه امسال در تهران و شیراز برگزار میشود.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت ارشاد همچنین با اشاره به همزمانی روز بزرگداشت حافظ (20 مهرماه) با این همایش گفت: به همین مناسبت برنامه بزرگداشت حافظ شامگاه 19 مهرماه با حضور شاعران حاضر در همایش و در جوار مزار این شاعر بزرگ برپا خواهد شد.
صنعت چاپ هم صاحب موزه شد
اما بشنوید از افتاح نخستین موزه صنعت چاپ ایران؛ این موزه به فاصله دو روز از روز ملی صنعت چای و در 13 شهریور با حضور جمعی از مسئولان و پیشکسوتان صنعت چاپ کشور در محل کتابخانه مجلس شورای اسلامی گشایش یافت.
5 دستگاه قدیمی چاپ که در فاصله سالهای 1800 میلادی به بعد وارد ایران شدهاند و جزو اولین دستگاههایی بودهاند که مورد استفاده قرار گرفتهاند، به همراه تعداد زیادی ابزارآلات، وسایل و دستگاههای قدیمی برای کارهای مختلف چاپخانهای اعم از چاپ، صحافی، حروفچینی در «موزه صنعت چاپ ایران» در معرض دید عموم قرار گرفتهاند و 4 دستگاه دیگر هم به دلیل کمبود فضا در محل فعلی این موزه، به انبار کتابخانه مجلس رفتهاند. این دستگاهها برای نمایش نیازمند حداقل 100 مترمربع فضا هستند.
البته مکان فعلی «موزه صنعت چاپ ایران» که حدوداً 300 مترمربع است، سالنی موقتی است و در پی تخلیه سالن قبلی مطالعه کتابخانه مجلس و انتقال آن به قسمت نشریات، ایجاد شده است.
چاپخانههای دولتی واگذار میشوند
خبری دیگر مرتبط با صنعت چاپ، برگزاری مراسم بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ بود که با حضور وزیر ارشاد و جمعی از اهالی صنف چاپ در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در این مراسم معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از بررسی آئین نامه استانداردسازی چاپ نشریات و کتب در دستگاههای دولتی در هیئت دولت خبر داد و افزود: این آئین نامه که نقطه امیدی برای بخش خصوصی حوزه چاپ و نشر است با پیگیری های جدی ما در کمیسیون فرهنگی به تصویب رسیده است و امیدواریم به تصویب هیئت دولت هم برسد.
بهمن دری همچنین از لزوم واگذاری چاپخانه های دولتی به بخش خصوصی سخن گفت و تاکید کرد: برخی دستگاههای دولتی که خودشان چاپخانه دارند باعث می شوند دست بخش خصوصی بسته و بازار آن راکد شود. ما تاکید داریم که چاپخانه های دولتی ، باید به تشکل های صنفی و چاپخانه های خصوصی واگذار شوند.
در این مراسم همچنین بیانیه مشترک تشکل های صنفی صنعت چاپ قرائت شد که در آن از آنچه اجرای ناموزون، سخت گیر و خشن برخی قوانین مالیاتی در حوزه صنعت چاپ، خوانده شده بود، انتقاد شده بود.
انتقاد از تسهیلات با سود بالا، ورود بی رویه چاپخانه های غیر تخصصی به این عرصه، اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و افزایش هزینه های چاپ با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها از دیگرمواردی است که در بیانیه مشترک تشکل های صنفی صنعت چاپ از آنها به عنوان آسیب های جدی این حوزه یاد شده بود.
در مراسم بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ از 5 پیشکسوت این عرصه شامل سید جلال کتابچی، اسماعیل توانا، محمود شیخیان، ناصر احدی و محمد عربستانی با اهدای لوح تقدیر و جوایز نقدی تجلیل شد.
ساخت بنایی جدید برای کتابخانه مجلس
خبر دیگری که در هفته گذشته توجه اهالی فرهنگ را به خود جلب کرد، مشخص شدن محل ساخت بنای جدید کتابخانه مجلس بود؛ آنگونه که رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی گفته، فضای جدید این کتابخانه در دیواره جنوبی خیابان بهارستان واقع شده است.
رسول جعفریان گفت: با توجه به اینکه بنای جدید کتابخانه مجلس بخشی از طرح جامع بهارستان است، هیئت رئیسه مجلس به صورت جدی به دنبال تخصیص فضایی مناسبتر برای آن بوده است؛ در حال حاضر هم دو بخش از این طرح مورد حمایت اعضای هیئت رئیسه مجلس است؛ 1- بخش اداری مجلس که در قسمت شرقی در حال ساخت است. 2- کتابخانه مجلس.
به گفته وی در حال حاضر عملیات تخریب بناهای واقع در محدوده مورد اشاره (دیواره جنوبی بهارستان) به صورت کامل انجام شده و تنها چند خانه قدیمی در انتهای این محدوده باقی مانده است.
رئیس کتابخانه مجلس در پاسخ به این پرسش که «در صورت ساخت بنای جدید، آیا نحونه بهرهبرداری از ساختمان فعلی کتابخانه مجلس تغییر میکند؟» گفت: فکر نمیکنم این اتفاق بیفتد و به احتمال زیاد، بنای جدید به بنای قدیم اضافه خواهد شد و هر دو در اختیار کتابخانه مجلس خواهد بود.
پایان حبس 70 ساله اسناد مربوط به اشغال ایران در جنگ جهانی دوم
در هفته گذشته و برای نخستین بار از زمان جنگ جهانی دوم، اسناد مهمی از اشغال ایران به دست متفقین در جریان این جنگ و پیامدهای آن در گنجینه اسناد ملی به نمایش عموم درآمد.
عنوان این نمایشگاه «ایران در اشغال» و ویژه اسناد پیامدهای اشغال ایران در جنگ جهانی دوم بود و به مناسبت هفتادمین سالگرد پایان اشغال کشورمان به دست متفقین، برپا شد.
اسناد مذکور برای نخستینبار است که از آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی خارج و به معرض دید عموم گذاشته میشود.
این برگهها حاوی 130 سند و 23 عکس درباره جنگ جهانی دوم، اشغال ایران در این جنگ به دست متفقین و پیامدهای آن است. از جمله مهمترین سندهایی که در این نمایشگاه در معرض دید عموم گذاشته شده است بیانیه اعلام بی طرفی دولت ایران در جنگ جهانی دوم در تاریخ 12/6/1318 هجری شمسی است که به امضای نخست وزیر وقت اسدالله علم رسیده است.
همچنین در نمایشگاه «ایران در اشغال» نمونه سندهایی از پیامدهای این رویداد ناگوار از جمله ورود نیروهای اشغالگر به مناطق مختلف و بازخورد آن، غارت و تخریب اموال مردم، قحطی و گرسنگی، شیوع بیماریها، قراردادهای تحمیلی و افزایش فعالیت احزاب وابسته، به نمایش در آمده اند.
تصحیح انتقادی دیوان بیدل در راه نشر
اما بشنوید از انتشار قریبالوقوع جلد نخست کاملترین تصحیح انتقادی اشعال بیدل دهلوی؛ این کتاب که نخستین و کاملترین تصحیح انتقادی از بیدل دهلوی است و به کوشش دکتر سیدمهدی طباطبایی و علیرضا قزوه تهیه شده است، مهرماه منتشر خواهد شد.
به گفته سید مهدی طباطبایی، در کار تدوین کتاب اخیر، تعدادی از استادان دانشگاه همکاری دارند که از جمله آنها میتوان به اسدالله حبیب بیدل شناس روس، رستم وهابنیا استاد دانشگاه خجند تاجیکستان، محمد کاظم کاظمی و محمدرضا ترکی استاد دانشگاه تهران اشاره کرد.
پشتوانه این تصحیح، نسخههایی از غزلیات بیدل است که تاکنون دیده نشده است؛ از جمله دو نسخه از غزلیات او که در زمان حیات وی به رویت خودش رسیده است و نیز نسخهای که یکسال بعد از فوت بیدل منتشر شده و قدمت زیادی دارد. البته در این تصحیح از تمام نسخههای متاخر موجود از دیوان بیدل استفاده شده است.
به گفته طباطبایی، در حال حاضر یک دهم از تصحیح کل دیوان بیدل انجام شده است و تا آخر پاییز، جلد نخست از تصحیح غزلیات را که تا آخر قافیه «دال» هست، منتشر خواهد شد و تا پایان امسال نیز هم کار انتشار سایر غزلیات به اتمام خواهد رسید، ولی کار تصحیح کلیات بیدل همچنان ادامه خواهد داشت. مجموع این تصحیحات در نهایت منجر به انتشار پنج جلد کتاب خواهد شد که نخستین تصحیح انتقادی از دیوان بیدل به شمار میآید.
نظر شما