به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر عصر روز چهارشنبه 16 شهریور ماه به اهتمام معاونت پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در محل حوزه هنری برگزار شد.
این جشنواره در محورهای علم قرآن و حدیث؛ فقه و حقوق اسلامی؛ کلام، فلسفه، عرفان و اخلاق اسلامی؛ تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی؛ دین و علوم انسانی مرتبط؛ ادبیات داستانی و رمان؛ و کودک و نوجوان به معرفی آثار برگزیده پرداخت.
دکتر مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه باید بر روی چنین جشنوارههایی بیشتر تبلیغ کرد گفت: این جشنواره صرف تجلیل از یک عزیز نیست و در واقع تکریم علم است. به عبارتی برای نورانیت علم داریم بزرگداشت میگیریم آنهم علم واقعی.
وی افزود: علم واقعی، علم الهی است که ما را به توحید میرساند. این علم همچنین ما را به سعادت رهنمون میشود. این علم معرفت الهی است و این جنس از علم نور است. به همین دلیل بقیه علوم در زمره فضائل به شمار میروند. آن علمی علم است که ما را به معرفت خداوند بیشتر نزدیک کند.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: موضوع این همایش کتاب دین است. اگر ما بتوانیم این مبحث را در کشور بپرورانیم و به بالندگی برسانیم میتوانیم ادعا کنیم که داریم در شقوق دیگر تمدن سازی وارد میشویم.
وی افزود: یک مستشرق در مورد مسلمانان ابتدای ظهور اسلام میگوید که در آن زمان مسلمانان ملاک تمدن بودند و هر جریان به لحاظ متمدن بودن و غیر متمدن بودن با ملاک مسلمانان سنجیده میشد. ملاک متمدن شدن مسلمانان الزامات و مقدماتی دارد. در قرن پنجم و ششم تلاش مسلمانان در تمدن بغداد و تمدن اندلس باعث شد ارزیابی غرب از تمدن اسلامی چنین شود.
وی یادآور شد: چند قرن طول کشید و تلاش شبانه روزی صورت گرفت تا شخصی مثل بوعلی سینا در تمدن اسلامی ظهور یافت. بوعلی سینا حاصل تلاش سه قرن در تمدن اسلامی است. بعد از رنسانس منابع تمدن اسلامی و آثار متفکرانی چون بوعلی منابع غرب شد.
دزفولی با اشاره به اینکه تقدیر از عالم، تقدیر از علم است گفت: البته این موضوع به رغم اهمیت نباید تنها هدف برگزاری چنین جشنواره هایی باشد. سؤال این است که افق چنین جشنواره هایی چیست؟ بنیانهای چنین کارهایی باید مقدمات تمدن سازی باشد. باید برای چنین تمدن سازی برنامه ریزی و طراحی انجام داد. تکریم علم بخش محوری تمدن سازی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه تأکید کرد: باید درخواست همگانی از تمدن اسلامی را مورد توجه قرار دهیم و این پاسخگویی به این درخواست را به جریان تبدیل کنیم. هنوز ترجمه معکوس تبدیل به یک فرهنگ برای عناصر فرهیخته ما نشده است.
در ادامه این مراسم دکتر مصطفی دلشاد تهرانی مؤلف برگزیده کتاب "دلالت دولت: آیین نامه حکومت و مدیریت در عهدنامه مالک اشتر" با اشاره به اینکه عهدنامه مالک اشتر گرانقدرترین متن در حوزههای مدیریت و حکومت است گفت: این عهدنامه از نظر سند و مدرک معتبر و در انتساب آن به حضرت علی(ع) تردید وجود ندارد.
وی افزود: متن این عهدنامه شگفتی آور است. مبانی حکومت، بخش اصول حکومت و مدیریت، روشهای حکومت و مدیریت، سیاستهای حکومتی و مدیریتی و اخلاق حکومتی و مدیریتی سنخهای مختلف مطرح در این عهدنامه هستند. 110 آیین کلی در این عهدنامه وجود دارد که استخراج شده است.
در ادامه این مراسم حجت الاسلام دکتر سید مصطفی محقق داماد نفر برگزیده بخش فقه و حقوق اسلامی به سبب تألیف کتاب "نظریه عمومی شروط و التزامات در حقوق اسلامی" نیز به معرفی اثر خود پرداخت و گفت: حقوق اسلامی در نوشتههای حقوقی معاصر متهم است که به تعهدات توجه نداشته است و بحث تعهدات از نظر فقیهان مغفول مانده است.
وی افزود: شاید این مسأله از یک جهت و در نظر بدوی حق به جانب آنها باشد. چرا که وقتی کتب فقهی را باز میکنیم موضوعاتی چون تجارت، بیع و غیره که عقود معین هستند مورد توجه قرار گرفتهاند و جایی برای قراردادها، تعهدات، التزامات در فقه وجود ندارد و کتابی مستقل در این زمینه وجود ندارد.
این استاد دانشگاه در پایان تأکید کرد: لذا این موضوع باعث شد تا از 10 سال پیش در مورد این موضوع تحقیق کنم که حاصل آن در سال 89 به صورت کتاب منتشر شد. در واقع در این کتاب زحمات فقها را به زبان امروزی مطرح کرده ام.
نظر شما