درگذشت علامه طباطبايي اصفهاني :
در چنين روزي در سال 1314 هجري قمري ، سيد ابوالحسن طباطبايي اصفهاني از فيلسوفان و دانشمندان بزرگ شيعه در گذشت. وي در احمد آباد هند به دنيا آمد و تحصيل علوم مقدماتي را در اصفهان آغاز كرد. او پس ازتحصيل مراتب عالي تر علوم بويژه فلسفه در مدرسه دارالشفاي تهران به تدريس فلسفه ، رياضيات ، عرفان مشغول شد . حواشي بر اسفار ملاصدرا و حاشيه بر شفاي ابو علي سينا از جمله آثار اوست . وي همچنين در حوزه ادبيات نيز تلاش هاي وافري داشته است و يك ديوان اشعار و تصحيح مثنوي مولوي از آن عالم رباني به جاي مانده است .
در گذشت آيت اله ميرزا صادق مجتهد تبريزي :
درچنين روزي در سال 1351 هجري قمري آيت الله ميرزا صادق مجتهد تبريزي فقيه معاصردار فاني را وداع گفت . وي در سال1274 هجري قمري در تبريز ديده به جهان گشود. الصلاه ، رساله اي در مشتقات و وسيله النجاه از جمله مهمترين آثار اويند .
در گذشت استاد صبا :
استاد ابوالحسن صبا موسيقيدان بزرگ ايراني در چنين روزي در سال 1336 ه ش دار فاني را وداع گفت . ابوالحسن صبا در سال 1281 خورشيدي در خانواده اي اهل هنر و ادبيات در خانه اجدادي اش واقع در خيابان ظهيرالسلام به دنيا آمد.
پدرش دكترابوالقاسم كمال السلطنه فرزند جعفرخان حكيم باشي معروف به صدرالحكماء و ازنوادگان فتحعلي خان صبا، ملك الشعراي دربار قاجار، بود. وي در نواختن سه تار تبحر داشت. ابوالحسن صبا از سه سالگي آموختن سه تار را نزد پدر آغاز كرد. او تحصيلات مقدماتي را در مدرسه علميه و سپس در كالج آمريكايي به پايان رسانيد و به زبان و ادبيات فارسي و انگليسي تسلط يافت . ابوالحسن در سال 1308 ه ش به مديريت مدرسه صنايع ظريفه رشت منصوب شد و قريب سه هزار تن را موسيقي آموخت . صبا از كودكي در نواختن انواع سازهاي اصيل ايراني مهارت داشت، اما شگفتي هنر او را بايد از زمان تأسيس مدرسه عالي موسيقي دانست كه در سال 1302 ه ش به همت استاد علينقي وزيري در تهران آغاز به كار كرد. تأسيس اين مدرسه ميداني براي عرضه مهارت و نبوغ او بود. صبا نوازنده سه تار و ويولون و مسلط به ديگر سازهاي ايراني از شاگردان ميرزا عبدالله، درويش خان، علي اكبر شاهي، حسين هنگ آفرين، حسين اسماعيل زاده و علي نقي وزيري و...است . او احيا كننده روش صحيح و قديمي سه تار نوازي و عضو انجمن و اركستر هنرستان موسيقي ملي و اركسترهاي راديو بود . وي همچنين از اولين سازندگان قطعات نوين(غير رديفي) در عصر تجدد موسيقي ايراني به حساب مي ايد . آثار به يادگار مانده از اوعبارتند از : سه دوره صفحه گرامافون همراه اركستر مدرسه عالي موسيقي(وزيري، روح انگيز، معروفي، برومند، بديع زاده، محجوبي و...) و تعدادي نوارهاي راديويي در برنامه "گل هاي جاويدان" . او هچنين چند ين كتاب از خود به يادگار نهاده است كه از ميان آنها مي توان به جهار دوره آموزش سنتور، سه دوره آموزش ويولون، يك دوره آموزش سه تار و تار و تعدادي يادداشت و مقاله و اظهار نظر در كتاب"موسيقي نامه " اشاره كرد .
تحصن استادان دانشگاه :
در چنين روزي در سال 1357 استادان دانشگاه تهران دست به تحصن گسترده اي عليه اقدامات رژيم پهلوي زدند . در اين تحصن استادان دانشگاههاي تهران با تجمع در دانشگاه تهران اقدامات ضد انساني رژيم پهلوي در كشتار مردم را محكم كرده و خواستار نابودي رژيم پهلوي شدند .
تاسيس نخستين سينما در قم :
در چنين روزي در سال 1348 ه ش نخستين سينما در شهر قم تاسيس شد . غالب محصولات سينماي پيش از انقلاب ايران را ، فيلمهاي مبتذل و سخيف تشكيل مي دادند كه امروزه به آنها فيلم فارسي اطلاق مي شود . تاسيس سينما در شهر مذهبي قم در زمان رژيم پهلوي ، موجب اعتراضات گسترده در ميان علماي دوران شد . حضرت آيت الله العظمي گلپايگاني از جمله شخصيت هايي بودند كه به شدت با تاسيس اين سينما و نمايش فيلمهاي ضد اخلاقي در آن مخالفت ورزيدند. سرانجام اين سينما را مخالفان ابتذال منفجر كردند.
عبور روسيه از قم :
در چنين روزي در سال 1915 ميلادي نيروهاي روسيه از قم عبور كردند .
در گذشت استاد ضيع خاتم :
در چنين روزي در سال 1331هجري شمسي محمد حسين ضيع خاتم استاد برجسته هنرخاتم كاري دارفاني را وداع گفت . از آن استاد فرزانه آثار گرانبهايي در زمينه خاتم كاري به جاي مانده است كه درگنجينه هاي داخل و خارج كشور نگهداري ميشود.
در گذشت استاد همايوني :
درچنين روزي در سال1364هجري شمسي استاد غلامحسين همايوني ازخطاطان بزرگ ايران زمين به ديار حق شتافت . وي بيش ازنيم قرن به تعليم و تربيت شاگردان و تأليف آثارمختلف پرداخت. ايشان در حوزه خط تعليق به عنوان استاد مرجع شناخته شده است .
روز تجليل از شهيد تند گويان :
چنين روزي همه ساله به عنوان روز تجليل از شهيد تند گويان، گرامي داشته مي شود. مهندس جواد تندگويان پس از طي تحصيلات دانشگاهي و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به مديريت مناطق نفت خيز جنوب منصوب شد . او دردولت شهيد رجايي وزارت نفت را برعهده داشت . درسال1359شمسي مهندس تندگويان درمقام وزيرنفت براي ديدار ازمناطق نفتي جنوب به آبادان رفت و همراه تني چند ازهمكاران خود به اسارت نيروهاي عراقي درآمد و بدست عوامل رژيم بعثي عراق به شهادت رسيد.
قيام مردم اسپانيا عليه فيليپ پنجم :
در چنين روزي در سال1706ميلادي قيام بزرگ مردم اسپانيا عليه فليپ پنجم پادشاه اين كشور آغازشد. مردم با اين كار قصد ساقط كردن فيليپ از سلطنت را داشتند . اين قيام ابتدا به خروج فيليپ ازمادريد منجر شد اما بعد از چند روز فيليپ پنجم بارديگر به مادريد بازگشت و قيام كنندگان را به شدت سركوب كرد .
تولد لئونيد برژنف :
درچنين روزي درسال 1906 ميلادي لئونيد برژنف به دنيا آمد . برژنف درسال 1957 به عضويت دفتر سياسي حزب كمونيست شوروي در آمد و به سال 1960 پس از ورشيلف صدر هيات رييسه شد . بعد از سقوط خروشچف در سال 1964 دبير كل حزب كمونيست شد و با تغيير قانون اساسي هر دو مقام را توامان عهده دار گرديد . برژنف ضمن اين كه در مدت طولاني دوران زمامداري خود انعطاف و نرمش را در سياست خارجي شوروي به كار مي بست هرجا منافع حياتي كشورش را در خطر مي ديد پايداري سختي از خود نشان مي داد . در چنين روزي در سال 1982 ميلادي لئونيد برژنف رهبر اتحاد جماهير شوروي بر اثر حمله قلبي در گذشت . وي به هنگام مرگ 75 سال داشت .
تولد ژان ژنه :
در چنين روزي در سال 1910 ميلادي ژان ژنه ديده به جهان گشود . ژان ژنه يكي از بزرگترين شاعران و نمايشنامه نويسان فرانسوي است . وي در سال 1910 ميلادي در يك زايشگاه عمومي ( مربوط به افراد بدون پدر مشخص ) متولد شد . وي كودكي خوبي نداشت و دايم در دوران كودكي و نوجواني خود به خاطر نداشتن پدر و مادر و فقر مالي دزدي مي كرد . ژنه پس از مدتي وارد ارتش شد اما آنجا نيز دوام نياورد و شروع به جهانگردي كرد . وي در اين مدت از كشور هاي اسپانيا ، ايتاليا، آلباني، يوگسلاوي، اتريش، چكسلواكي، لهستان و آلمان ديدار كرد . " خاطرات يك دزد " ، " كلفت ها" ، "سياها" و" بالكن " عناوين مهمترين آثار اويند.
پادشاهي هنري دوم :
در چنين روزي در سال 1154 ميلادي هنري دوم پادشاه انگلستان شد .
نبرد دروكس :
در چنين روزي در سال 1562 ميلادي نبرد دروكس بين پروتستان ها و كاتوليك هاي فرانسه آغاز شد . مورخان اين جنگ را آغاز جنگ مذاهب در فرانسه خوانده اند .
اختراع مقوا :
در چنين روزي در سال 1871 مقوا بوسيله آلبرت ال جونز اختراع شد .
اخراج اينديرا گاندي از مجلس :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي ايند يرا گاندي از مجلس شوراي اين كشور با نام لاك سبها به منظور تحقير وي ، اخراج شد و پس از آن به زندان افتاد .
تد هيوز ، ملك الشعرا :
در چنين روزي در سال 1984 ميلادي تد هيوز به عنو ان ملك الشعراي انگلستان شناخته شد .
بازگشت هنگ كنگ به حاكميت چين :
در چنين روزي در سال 1984 ميلادي ، بريتانيا وچين توافقي را امضا كردند كه طي آن هنگ كنگ تحت حاكميت چين در اول جولاي 1997 ميلادي بازمي گشت . اين قرارداد مبان ژائو زيانگ و مارگارت تاچر امضا شد . اكنون هنگ كنگ تحت اختيارچين است.
اشغال پاناما از سوي آمريكا :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي نيروهاي آمريكايي ، پاناما را به منظورساقط كردن رژيم ژنرال نوريگا اشغال كردند .در اين حمله سه هزار نفر از پانامايي ها كشته شدند . اين حمله به عنوان يكي ديگر از دخالت هاي نظامي آمريكا در كشور هاي خارجي شناخته شده است . حمله به اين بهانه صورت گرفت كه نوريگا در قاچاق مواد مخدر دست دارد در نتيجه نوريگا به آمريكا برده شد و اكنون در اين كشور زنداني است.
پايان بمباران چهار روزه عراق :
در چنين روزي در سال 1998 ميلادي ، چهار روز بمباران سنگين عراق از سوي نيروهاي بريتانيا و آمريكا پايان يافت .
تحريم هاي جديد عليه افغانستان :
در چنين روزي در سال 2000 ميلادي شورا ي امنيت سازمان ملل متحد تحريم هاي جديد را عليه رژيم طالبان در افغانستان رقم زد . اين تحريم ها به منظور مسدود ساختن تمامي راههاي فرار تروريست ها در اين كشور بود .
آغاز به كار رييس جمهور برزيل :
در چنين روزي در سال 1950 ميلادي ژتوليووارگاس از مشهورترين سياستمداران و دولتمردان آمريكاي لاتين براي دومين بار كار خود را به عنوان رييس جمهوري برزيل آغاز كرد.
سيرالئون ضميمه انگلستان شد :
درچنين روزي در سال1787ميلادي سيرالئون ضميمه انگلستان شد. سيرالئون كشوري است نيمه جلگه اي در غرب آفريقاي استوايي و ساحل شمالي خليج گينه . مردم اين كشور از نژاد سياه بانتو و عده قليلي نيز از آنان سفيد پوستند . مردم اين كشور بيشتر به زبان انگليسي و محلي تكلم مي كنند . اهالي اين سرزمين پيرو دين اسلام و مسحيت و برخي از آنان نيز بت پرستند .
سيرالئون را داسينترو كاشف پرتغالي كشف كرد و پس از آغاز سلطه استعماري انگليس تا سال1961ميلادي دراسارت اين كشور ماند. درسال1961ميلادي سيرالئون به استقلال رسيد و حكومت فرمانداري كل درآن برپاشد.
استقلال ايرلند :
درچنين روزي در سال1921ميلادي ، ايرلند استقلال يافت. ايرلند جزيره اي است در مغرب بريتانيا و شمال غربي اروپا . مردم آن از نژاد لاتين هستند و به زبانهاي ايرلندي و انگليسي صحبت مي كنند. اكثريت آنان پيرو مذهب كاتوليك اند . ايرلند در سال 1921 ميلادي از انگلستان مجزا و به نام ايرلند خوانده شد . اين كشور هفت قرن مستعمره بريتانيا بود . مردم ايرلند نيز در اين مدت همواره با حكومت انگليسيها بر كشورشان مبارزه ميكردند. ايرلند درسال1949ميلادي براساس قانون اساسي بطوررسمي جمهوري ايرلند نام گرفت و در تاريخ چهاردهم دسامبر سال 1955 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
كودتاي نظامي در بوليوي :
در چنين روزي در سال 1943 ميلادي كودتاي نظامي در بوليوي رخ داد .
ايجاد دوباره جمهوري اطريش :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي جمهوري اطريش دوباره ايجاد شد .
پيروزي مارشال دو گل :
درچنين روزي درسال 1965 ميلادي مارشال دوگل براي باردوم درانتخابات فرانسه پيروز شد . در اين انتخابات فرانسوا ميتران با چهل و پنج در صد مجموع آراء شكست خورد .
قهرماني گري كاسپاروف :
درچنين روزي در سال 1987 ميلادي گري كاسپاروف قهرمان شطرنج جهان شد .
تولد سو تونگ پو :
درچنين روزي در سال 1036 ميلادي پو شاعرمشهور و معروف چيني متولد شد . او علاوه بر شعردرنثرونقاشي نيزصاحب مهارت بود .
تولد آلبرت ميكلسون :
ميكلسون فيزيكدان بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1852 ميلادي به دنيا آمد . وي در سال 1907 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .
تولد اف اس فلينت :
در چنين روزي در سال 1885 ميلادي فلينت ، شاعر و مترجم انگليسي به دنيا آمد ." حركت تصوير گرا "عنوان مهمترين اثر اوست .
نظر شما