به گزارش خبرنگار مهر، کشتی باچوخه خراسان شمالی با تاریخچه کهن از سال 1342 با حمایت منوچهر لطیف در شهر شیروان پایه گزاری شد که از آن زمان با همکاری هیئت کشتی خراسان سابق مسابقات این ورزش همه ساله در حال برگزاری است.
با این وجود، این ورزش کهن با داشتن طرفداران بی شمار خود در استان به دلیل نبود حمایتهای اجرایی و ارتقاء آن به رده مسابقات ملی و بین المللی مورد بی مهری قرار گرفته است.
اسم چوخه که امروزه بر کشتی محلی خراسان شمالی گذاشته شده است از لباسی که کشتی گیران در هنگام مبارزه به تن می کنند گرفته شده و آن شنل کوتاهی است که کشتی گیران آن را با شال سفید رنگی، محکم می کنند.
مسابقات کشتی با چوخه خراسان شمالی در فصول مختلف انجام می شود به طوری که این رقابتها در اواسط زمستان و در بهمن ماه در شهرستان مانه و سملقان و در 12 فروردین هر سال در شهرستان شیروان، 13 فروردین در شهرستان بجنورد و در 14 فروردین ماه نیز در گود زینل خان شهرستان اسفراین با حضور بیش از 70 هزار نفر از علاقمندان به این رشته ورزشی برگزار می شود.
کشتی با چوخه خراسان شمالی در سال جاری نیز به عنوان کشتی ملی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور ثبت شد که این موفقیت می تواند این ورزش اصیل این خطه از میهن مان را به عنوان رشته ورزشی شاخص استان و برای گردشگری ورزشی به سایر استانها و کشورهای خارجی معرفی شود در حالی که این رشته تنها در سطح خراسان شمالی و استانهای همجوار مطرح است.
در همین راستا، محسن سیلاخوری پیشکسوت چوخه کار خراسان شمالی عدم حمایت مسئولان از این رشته ورزشی را یکی از مهمترین دغدغه های ورزشکاران این رشته در استان عنوان کرد و گفت: مسئولان استانی تنها در زمان برگزاری مسابقات در جمع چوخه کاران حاضر می شوند و توجه به این رشته تا برگزاری مسابقات سال آینده از سوی آنان به فراموش سپرده می شود.
وی با تاکید بر این نکته که کشتی با چوخه در استان علاقمندان زیادی دارد، اظهار داشت: این کشتی به صورت پایه آموزش داده نمی شود و چوخه کاران فعال در این رشته تنها به واسطه آموزش از پدران خود آموزش می بینند.
سالن اختصاصی برای تمرین نداریم
ابراهیم ولیان یکی دیگر از چوخه کاران خراسان شمالی نیز از نبود سالن اختصاصی برای تمرین انتقاد کرد و گفت: با توجه به این که اداره کل تربیت بدنی استان سالن تمرینی برای چوخه کاران فراهم کرده است با این وجود، ساعت برگزاری تمرینها برای این ورزشکاران در زمان مناسبی تعریف نشده است یا چوخه کاران در کنار کشتی گیران آزاد و فرنگی مجبور به تمرین هستند.
وی یادآور شد: این در حالی است که اغلب چوخه کاران ساکن روستا هستند و ساعت تمرینی که سالن در اختیار چوخه کاران قرار می گیرد ساعت 9 شب به بعد است که این ساعت نامناسب رفت و آمد را برای چوخه کاران روستایی مشکل کرده است.
تربیت بدنی در آموزش کشتی باچوخه کوتاهی می کند/ داوران مسابقات مدرک داوری معتبر ندارند
یونس ولی زاده، دیگر چوخه کار خراسان شمالی نیز از نبود آموزشهای مستمر و پیوسته به علاقمندان به این رشته انتقاد کرد و گفت: در حال حاضر نیز کلاسهای مربیگری به طور مکرر برگزار نمی شود.
وی با بیان این که هرچند ریشه این رشته ورزشی در خراسان شمالی است، تصریح کرد: امکانات ورزشی در اختیار چوخه کاران استان در مقایسه با امکاناتی که سایر استان های همجوار برای ورزشکاران خود تامین کرده اند، کمتر است.
وی همچنین از فقدان داوران معتبر با مدرک داوری در مسابقات انتقاد کرد و گفت: همه ساله داوری مسابقات این رشته ورزشی را پیشکسوتان داوری می کنند.
علاوه بر این، ولی زاده اذعان داشت: فقدان قوانین منظم در کشتی با چوخه موجب ناهماهنگی در برگزاری مسابقات و تعیین اوزان کشتی گیران شده است که این نا هماهنگیها سطح مسابقات را پایین می آورد.
بین المللی شدن رویای چوخه کاران خراسان شمالی
الیاس اکبری از دیگر چوخه کاران با تجربه استان تشکیل فدراسیون برای این رشته ورزشی را ضروری دانست و تاکید کرد: با تشکیل آن می توان این مسابقات را به صورت بین المللی نیز برگزار کرد.
حسین اکبری نیز معتقد است: کشتی با چوخه از ظرفیتهای بالقوه و لازم برای ارتقاء به سطح مسابقات کشوری و بین المللی برخوردار است.
وی در همین راستا به رشته ورزشی کوراش که برگزاری مسابقات آن تنها در کشور ازبکستان انجام می شد اشاره کرد و یاد آور شد: حمایت مسئولان کشور ازبکستان موجب شد تا کوراش به سطح مسابقات آسایی ارتقاء یابد.
وی تاکید کرد: تحقق رویای ارتقاء به سطح برگزاری مسابقات بین المللی تنها با حمایت مسئولان و اختصاص بودجه با این رشته امکان پذیر است.
نمایشگاه اکو فرصتی برای معرفی کشتی با چوخه خراسان به کشورهای عضو اکو
از دیگر چوخه کاران پیشکسوت استان نیز، برگزاری مسابقات کشتی با چوخه در حاشیه نمایشگاه بین المللی صنایع دستی کشورهای عضو اکو در خراسان شمالی را فرصتی مناسب برای معرفی و شناخته شدن این رشته به مهمانان این کشورها دانست.
نمی توانیم امکانات بیشتری در اختیار چوخه کاران قرار دهیم
مدیرکل تربیت بدنی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: هرچند اداره کل تربیت بدنی استان در صدد تقویت و توسعه این رشته است با این وجود بیش از این نمی توان امکانات در اختیار ورزشکاران این رشته قرار داد.
ابوالقاسم داورزنی تصریح کرد: کشتی با چوخه ورزش بومی و محلی است که ارتقای آن به اقدامات اجرایی و تامین امکانات فدارسیون ورزش های روستایی و عشایری بستگی دارد.
وی همچنین به برگزاری مسابقات کشتی با چوخه به صورت نمادین در حاشیه نمایشگاه بین المللی صنایع دستی کشورهای عضو اکو در استان نیز اشاره کرد و گفت: این نمایشگاه با رویکرد اقتصادی - فرهنگی در استان برگزار می شود.
اولین دوره مسابقات بین المللی در خراسان شمالی برگزار می شود
رئیس انجمن کشتی با چوخه کشور و رئیس هئیت ورزش های روستایی و عشایری خراسان شمالی نیز اظهار داشت: در راستای ارتقای این رشته به سطح مسابقات ملی و بین المللی در سال 88 تیم اعزامی کشتی با چوخه خراسان شمالی به نمایندگی از کشور ایران در مسابقات جهانی لیتوانی حضور یافت که در حاشیه این مسابقات قوانین تدوین شده ای در 35 ماده به فیلا و 50 کشور حاضر در این مسابقات ارائه شد.
غلامحسین شاکری تصریح کرد: در رایزنیهای صورت گرفته، موافقت برای برگزاری مسابقات کشتی با چوخه در سطح مسابقات بومی و محلی جهانی در پنج اوزان مختلف نیز در حاشیه این مسابقات کسب شد.
وی همچنین از برگزاری اولین دوره مسابقات بین المللی این رشته ورزشی در اواخر سال جاری با حضور هشت کشور در خراسان شمالی خبر داد.
وی بیان داشت: معرفی این رشته ورزشی در خارج از استان در سطح ملی و بین المللی و تشکیل فدارسیون این رشته در کشور همچنین حضور در مسابقات آسیایی از مهمترین اهدافی است که پیگیری می شود.
نظر شما