۲۹ شهریور ۱۳۹۰، ۱۴:۱۶

جلیلی:

منع اشاعه به عنوان زیربنای تامین صلح و امنیت برای ایران است

منع اشاعه به عنوان زیربنای تامین صلح و  امنیت برای ایران است

دبیر شورای امنیت ملی ایران در یک سخنرانی در روسیه گفت: عدم اشاعه سلاح های هسته ای به عنوان زیربنای تامین صلح و امنیت بین المللی یکی از مسائل اساسی مورد نظر نظام جمهوی اسلامی ایران بوده و تهران و مسکو می توانند در این زمینه فعال باشند.

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در دیدار با جمعی از نخبگان روسیه در محل سفارت ایران در مسکو، اظهار داشت، عدم اشاعه سلاح های هسته ای به عنوان زیربنای تامین امنیت بین المللی یکی از مسایل اساسی مورد نظر نظام جمهوی اسلامی ایران بوده و تهران و مسکو می توانند در این زمینه فعال باشند. تصور ما بر این است که سیاست ها و راهبردهای آمریکا در قبال سلاح های هسته ای، بر خلاف ادعای سردمداران این کشور، در راستای توسعه این سلاح ها می باشد. تنها راه غلبه بر این رویکرد غرب و آمریکا، تقویت ظرفیت های بین المللی موجود در این حوزه از قبیل «ان پی تی » و«آژانس بین المللی انرژی هسته ای» است. تقویت «ان پی تی»  منوط به وجود انگیزه در بین اعضای آن است و این امر نیز زمانی تحقق می یابد که میان تکالیف اعمال شده از سوی این پیمان و تکالیف قایل شده برای اعضا، توزان وجود داشته باشد. اگر اعضای پیمان «ان پی تی »احساس کنند که در ازای عمل به تکالیف شان در قبال این پیمان، حقوق شان به اندازه کافی رعایت نمی شود، پیمان مزبور به شکلی طبیعی و ناخواسته تضعیف خواهد شد.

دبیر شورایعالی امنیت ملی با تاکید بر ضرورت خودداری از اعمال معیارهای دوگانه در برخورد با برنامه هسته ای کشورهای عضو «ان پی تی »، ادامه داد، متاسفانه آمریکا و برخی از کشورهای غربی دقیقا در این راستا عمل می کنند . در حالی که در برابر برخی کشورهای دارنده سلاح هسته ای و رژیم صهیونیستی( با در اختیار داشتن 200 کلاهک هسته ای) هیچ اقدام بازدارنده ای انجام نمی دهند، علیه ایران که بسیار فراتر از تکالیف خود بر اساس «ان پی تی» عمل کرده است ، به صدور انواع قطعنامه ها و اعمال تحریم می پردازند.  این در شرایطی است که ایران غنی سازی را زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی با حضور بازرسان این نهاد و در چارچوب نصب دوربین های آن انجام می دهد، لیکن پنج قطعنامه یکجانبه علیه ما صادر می شود، به این بهانه که سانتریفوژهای ما غنی سازی 5/3 درصد انجام می دهند.

جلیلی تصریح کرد، با توجه به اهمیت مساله تامین ایمنی هسته ای، یکی از پیشنهادهای ما در بسته هسته ای همکاری در این حوزه، منتهی به شرطی است که در ازای انجام تکالیف مان در این ارتباط از حقوق قانونی مان نیز بهره مند شویم.  ما معتقدیم که اگر مشارکت راهبردی قدرت هایی مانند ایران و روسیه در عرصه تامین امنیت بین المللی با رعایت اصل احترام به حقوق اعضای «ان پی تی» و «آژانس بین المللی انرژی هسته ای» تحقق یابد، در آینده نزدیک می توان شاهد تحقق خلع سلاح ، عدم اشاعه سلاح های هسته ای و خاورمیانه ای عاری از سلاح هسته ای در جهت خلاف رویکرد غربی ها باشیم.

دبیر شورایعالی امنیت ملی در خصوص موضع گیری مشترک ایران و روسیه راجع به تحولات سوریه، گفت، امروز توازن قدرت به ضرر آمریکا و متحدان غربی اش در منطقه خاورمیانه در حال تغییر است. بدیهی است که آمریکایی ها به دنبال این هستند که تحولات منطقه را به نفع خود منحرف یا منفعل کنند و بر همین اساس نیز وظیفه کشورهای قدرتمند منطقه مانند ایران و روسیه، حضور فعالانه در بطن تحولات منطقه به منظور نقش بر آب کردن توطئه آمریکایی ها و متحدان غربی آن است. 

سوریه به عنوان یکی از ظرفیت های ارزشمند همکاری مسکو و تهران در منطقه می باشد و دو کشور ایران و روسیه باید با ادامه حمایت از اصلاحات در حال اجرا از سوی دولت سوریه از حرکت های انحرافی غربی ها در رویدادهای منطقه ممانعت کنند. مسکو و تهران باید با نزدیک کردن هر چه بیشتر همکاری های خود در ارتباط با سوریه، مانع حرکت های انحرافی غرب  شوند.

جلیلی در پاسخ به سوالی درباره موضع کشورمان در خصوص اجرای طرح های انرژی در بستر دریای خزر بیان داشت، در بحث دریای خزر به عنوان منطقه ای که فرصت ها و تهدیدهای مشترک برای ایران و روسیه دارد، نباید منفعل عمل کنیم. ما اصولا بر این باور هستیم که دریای خزر و فراتر از آن مقوله انرژی باید در قدرت دو کشور ایران و روسیه هم افزایی و ارزش افزوده داشته باشد. طرح هایی که در زمینه انرژی در دریای خزر اجرا می شود، باید با این نگاه راهبردی همراه باشد.

دبیر شورایعالی امنیت ملی در پاسخ به این سوال که اعلام برنامه خروج نیروهای ناتو و آمریکا از افغانستان را چطور ارزیابی می کند، گفت، آمریکا در سال 2001 میلادی یک راهبرد به جهان اسلام تحمیل کرد و در راستای آن دو گونه اسلام همراه و حامی سیاست های خود و اسلام از نوع طالبان و القاعده به عنوان دستاویز و زمینه ساز اقدام نظامی علیه کشورهای مسلمان را به میدان آورد که این راهبرد توطئه آمیز در یک دهه اخیر همواره عملیاتی شده است. اسلام طالبانی و القاعده که به صورت تصنعی و با حمایت های آمریکا ایجاد شده بود، زمینه ساز لشکر کشی و اشغال افغانستان از سوی نیروهای ناتو و آمریکا بود. در مقابل این راهبرد، ایران نیز اسلام ناب محمدی یا اسلام شیعی را به جهانیان ارایه کرد که در تقابل با اسلام آمریکایی است.

امروز آمریکایی ها به رغم 10 سال حضور اشغالگرانه در افغانستان به بهانه حضور یک گروه تروریستی دست پرورده خودشان نتوانسته اند حتی بر یکی از مشکلات مورد ادعایشان در این کشور غلبه کنند و با حضور ناتو و آمریکا در افغانستان نه تنها مشکلات این کشور مسلمان کاهش نیافته، بلکه به استناد اظهارات خودشان و آمار رسمی سازمان ملل، تولید مواد مخدر از 200 تن در نخستین سال حضور ناتو و غرب در افغانستان به هشت هزار تن در سال های اخیر افزایش یافته است که این موضوع تهدیدی برای ایران و روسیه و دیگر کشورهای منطقه و جهان محسوب می شود. بعد از یک دهه لشکرکشی و حضور اشغالگران آمریکایی و ناتو در افغانستان امروز خودشان اذعان می کنند که در این مدت نه تنها کوچک ترین موفقیتی در مبارزه با تروریسم به دست نیاورده اند، بلکه نشانه هایی دال بر حمایت آمریکا از گسترش فعالیت های تروریستی در پاکستان نیز در دست است. امروز بر همگان روشن است که حضور ناتو و آمریکا در افغانستان، بهانه ای برای فشار بر کشورهای قدرتمند منطقه از قبیل ایران، روسیه، چین و هند می باشد.

دبیر شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران همچنین با اشاره به ظرفیت های بالای جهان اسلام در حل مناقشات منطقه ای و جهانی خاطر نشان ساخت، اگر ظرفیت های جهان اسلام به خوبی فهمیده و در عرصه مناسبات بین المللی مشارکت داده شود، می تواند به حل بسیاری از مسایل کمک کند. یکی از اشتباه های راهبردی آمریکا این است که بین جهان اسلام با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت با ظرفیت های بزرگ و رژیم صهیونیستی، گزینه دوم را انتخاب کرد. آمریکا بر این تصور نادرست بود که می تواند با اتکا به چند قدرت دست نشانده منطقه ای، رژیم صهیونیستی را حفظ کند. شناخت درست و استفاده به جا از ظرفیت های جهان اسلام همسو با مشارکت راهبردی ایران و روسیه نه تنها می تواند از وقوع بسیاری از مناقشات جهانی و بین المللی در آینده ممانعت کند، بلکه می تواند زمینه ساز خوبی برای دستاوردهای جدید در عرصه مناسبات بین المللی باشد.

کد خبر 1412764

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha