به گزارش خبرنگار مهر، وضعیت تولید محصولات کشاورزی که در چند ساله گذشته تحت تاثیر خشکسالی و افزایش قیمت تمام شده با کاهش تولید روبرو شده است، بازار صادرات را نیز تحت تاثیر قرار داده و حتی محصولاتی که رتبه اول در بازارهای جهانی را داشتند، رفته رفته جای خود را به رقیبان دیگر داده اند.
محصولاتی مانند بادام، پسته، برگه، قیسی و اغلب میوه ها از اقلامی هستند که یا صادرات آنها متوقف شده است و یا اینکه به طور چشمگیری با کاهش صادرات مواجه بوده اند و البته وضعیت موجود آژیر خطر را برای دیگر محصولات کشاورزی هم در آینده به صدا در خواهد آورد.
پدیده خرده مالکی در کشاورزی یکی از مواردی است که ضربه های بزرگی را به کشاورزی زده است به طوری که در گذشته اگر یک نفر چندین هکتار زمین کشاورزی داشت، بعدها بین فرزندانش به چند تکه تقسیم شد و همین امر زمینهای کشاورزی را قطعه قطعه کرد.
رشد 12 درصدی قیمت تمام شده محصولات ایرانی در 10 سال گذشته
از سویی، افزایش هزینه های تولید و به تبع آن افزایش قیمت تمام شده محصولات کشاورزی باعث شد که محصولات کشاورزی ایران بازار رقابتی خود را در بازارهای جهانی از دست بدهند و کشورهای دیگر جایگزین ایران شوند و قیمت تمام شده محصولات ایرانی به طور متوسط سالانه 12 درصد رشد قیمتی داشته باشند.
پسته از جمله محصولاتی است که در 10 سال گذشته به طور متوسط با 16 درصد افزایش قیمت تمام شده روبرو شده است که این امر ناشی از تفاوت 15 درصدی نرخ تورم و نرخ رشد 2.4 درصدی نرخ ارز در این مدت بوده است.
این درحالی است که در این سالها که پسته آمریکایی هرروز قدرتمند تر در بازار های جهانی ظاهر شد و توانست با مزیت قیمت پایین، جایگاه خود را در بازارهای جهانی بهبود ببخشد، نسبت به پسته ایرانی 13 درصد ارزان تر به فروش برسد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در گفتگو با مهر با بیان اینکه پسته در بازارهای جهانی ضربه سنگینی را خورده است، بیان کرد: دلیل این موضوع این نبوده که باغداران کوتاهی کرده اند بلکه به این دلیل است که در این سالها از سوی حاکمیت کشور حرکت معناداری برای اصلاح وضعیت تولید خرده مالکی سنتی انجام نشده است.
محمد حسین کریمی پور افزود: همچنین اجرای سیاستهای نادرست قبل و پس از انقلاب ضربه های زیادی را به کشاورزی وارد کرده است از جمله تجربه شکست خورده اصلاحات ارضی و افزایش تورم که کشاورزی را با مشکلات زیادی روبرو کرد.
وی بابیان اینکه سرگذشتی که برای پسته ایران بوجود آمده را در محصول برنج هم می بینیم، اظهار داشت: افزایش قیمت برنج در سال های گذشته در حالی اتفاق افتاده که رقبای بزرگی مانند تایلند، اروگوئه و یا هند می توانند محصول خود را با قیمت مناسبی صادر کنند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با طرح این پرسش که ما برای کاهش بی پایان قدرت رقابتی در تولید کشاورزی چه کاری انجام داده ایم، افزود: سرنوشت پسته و برنج به زودی برای غلات هم بوجود می آید و زمین های 10 تا 15 هکتاری ایران باید با مزارع چند هزار هکتاری استرالیا و کانادا به رقابتی نابرابر بپردازند.
به گزارش مهر، 23 درصد از اشتغالزایی در کشور برای کشاورزی است و مهمترین عاملی که می توان از مهاجرت روستاییان به شهرها جلوگیری کرد، توسعه کشاورزی پایدار و تشویق کشاورزان است.
نظر شما