۵ مهر ۱۳۹۰، ۹:۵۴

گزارش خبری/

تکثیر تاسف‌انگیز "استاد"ها/ پول جای هنر را گرفته است

تکثیر تاسف‌انگیز "استاد"ها/ پول جای هنر را گرفته است

اهواز – خبرگزاری مهر: هنرجویان رشته های مختلف این روزها درحالی به دنبال کسب تخصص در رشته های هنری هستند که در این آشفته بازار آموزشگاههای هنری لقب "استاد" به راحتی تقدیم افراد می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، زمانی نه چندان دور هر کس برای فراگیری هنر و رشته ای خاص نزد استاد می رفت و آنچه در دلش بود برای استادی که معمولا سال ها در رشته هنری خودش صاحب سبک یا صاحب تجربه شده بود بیرون می ریخت و از علاقه اش سخن می گفت.
 
استاد هم شاگرد را برای مدتی به کار می گرفت ولی بعد از مدت کوتاهی می توانست تشخیص دهد این شاگرد جربزه موفقیت در این رشته را دارد یا خیر و اینگونه بود که آموزش رشته های هنری ایران که معمولا از قدمت بالایی نیز برخوردار هستند صورت می گرفت و باعث انتقال نسل به نسل رشته های هنری در کشور که در قدیم به هنر و هنرمندانش چیره دستش شهره بود می شد.

استاد هم طبق یک ضرب المثل قدیمی هیچ وقت فوت آخر را به شاگرد نمی آموخت تا وی تا وقتی در کنار استاد حضور داشت همانند یک شاگرد به فراگیری علوم مربوط به رشته هنریش بپردازد و هیچگاه به آنچه داشته، غره نشود و بداند تا وقتی در رکاب استاد است باید از وی بیاموزد. 

نکته جالب اینگونه آموزش های هنری این بود که استاد قبل از اینکه آموزش های جدی رشته را به شاگرد می آموخت به وی درس زندگی و ادب می آموخت تا شاگردی که می خواهد میراث دار یک رشته هنری باشد از تمام جهات یک انسان باشد و به قول معروف ، آن موقع رشته خود را به دست نااهلان نمی سپردند.
 
پول نقش اول آموزشگاه های هنری
این وضعیت اما در شرایط کنونی رنگ و قافیه خود را باخته و نقش اول در اینگونه آموزش ها را پول بازی می کند و معمولا هر جا که پول حرف اول را می زند نمی توان چندان پی اخلاق و معرفت رفت و متاسفانه این روزها در آموزشگاه های هنری به وفور می توان این مشکلات را دید.
 
با وجود اینکه در این زمان شما به راحتی می توانید با رفتن به یک آموزشگاه هنری، رشته مورد علاقه خود را تا حدودی فرابگیرید ولی بی شک آموزش ها در این اماکن تاثیری به اندازه آموزش ها قدیمی استاد و شاگردی ندارد به همین دلیل است که در اغلب هنرها در کشور از پیشینه درخشان خود فاصله گرفته ایم و اگر اندک زیبایی در این رشته ها دیده می شود به لطف ورود تکنولوژی در رشته های هنری است.
 
آموزشگاه ها در تسخیر افراد متمول

در سال های اخیر آموزشگاه های هنری در سراسر کشور رشد فراوانی داشته اند و آنها اقدام به آموزش هنرجویان می کنند ولی بانگاهی گذرا به این آموزشگاه ها می توان به این نتیجه نه چندان جالب رسید که 90 درصد هنرجویان این آموزشگاه در استان خوزستان را فرزندان افراد متمول تشکیل می دهند و به عبارتی پول در این آموزشگاه ها نقش اول را بازی می کند و در این دوره از زمان، پشتوانه پولی جای استعداد و نبوغ افراد را گرفته است چرا که معمولا افرادی که بضاعت مالی کمی دارند قادر به تامین مخارج نسبتا بالای آموزش و خرید وسایل هنری نیستند.
 
معاون هنری اداره کل ارشاد خوزستان در خصوص آمار آموزشگاه های فعال هنری در استان خوزستان می گوید: کل آموزشگاه های آزاد هنری در استان 88 آموزشگاه هستند که اغلب آنها یعنی 59 باب از این آموزشگاه در رشته های خوشنویسی و تجسمی فعالیت می کنند.
 
 
ناصر چنانی در خصوص سایر آموزشگاه های فعال استان نیز افزود:  17 آموزشگاه در رشته موسیقی، 9 آموزشگاه در رشته های نمایشی و سه نمایشگاه در رشته های علوم سینمایی در استان فعالیت می کنند.
 
وی ادامه داد: از تعداد کل آموزشگاه های فعال استان، بیشترین آنها در اهواز با 24 باب آموزشگاه در مرکز استان یعنی اهواز فعالیت دارد و بعد از شهرستان های دزفول و آبادان با 14 و هشت آموزشگاه بیشترین آموزشگاه های استان را در اختیار دارند.
 
چنانی با اشاره به اینکه خوشبختانه به غیر از چند مورد در رشته تئاتر، سایر آموزشگاه های هنری استان فعالیت خوبی دارند، گفت: ارشاد استان همواره توسعه کمی و کیفی آموزشگاه های استان را مدنظر قرار داده و در این خصوص تعداد آنها در سال های اخیر رشد خوبی داشته است.
 
معاون ارشاد خوزستان با اشاره به اینکه در طول سال، نظارت های متعددی در مورد فعالیت این آموزشگاه صورت می گیرد، عنوان کرد: هر کدام از افرادی که به عنوان مدرس در این آموزشگاه حضور دارند حتما باید دارای کارت صلاحیت تدریس باشند در غیراین صورت با آموزشگاه های متخلف برخورد شدیدی می شود.
 
چنانی تصریح کرد:‌ برای معرفی استادان هم در طول سال آزمون هایی برگزار می شود که افراد واجد شرایط می توانند پس از قبولی در آزمون، کارت تدریس دریافت کنند و آموزشگاه ها موظف هستند الزاما از این افراد استفاده کنند.
 
وی در خصوص شیوه نظارت بر فعالیت آموزشگاه های گفت: معمولا بازرسین ما این آموزشگاه ها را از لحاظ امکانات، تجهیزات، موارد فوق برنامه و شیوه تدریس ارزیابی می کنند و آموزشگاه را رتبه بندی می کنند و به آنها که کمترین نمره را کسب می کنند ضمن ارائه توصیه هایی برای بالا بردن کیفیت، هشدارهایی نیز داده می شود.
 
چنانی عنوان کرد: فصل تابستان اوج فعالیت این آموزشگاه ها است و ما در این فصل از سال معمولا نظارت های خود را جدی تر و بیشتر می کنیم و به آموزشگاه ها اعلام می کنیم که برای اینکه استقبال از این کلاس ها بیشتر شود آموزش های رشته های مختلف را به صورت فشرده و کوتاه مدت یعنی فقط در فصل تابستان برگزار کنند ت استقبال بیشتری صورت بگیرد.
 
معاون ارشاد خوزستان در خصوص بیشترین تخلف آموزشگاه های هنری استان گفت: اغلب این تخلف ها شامل استفاده از مربیان غیر مجرب و بدون صلاحیت و دریافت بیش از حد شهریه است که ما در این خصوص برخوردهایی داشته ایم.
 
آموزشگاه غیرمجاز هنری و عدم رعایت موازین اسلامی

چنانی افزود: یکی از جدی ترین مشکلات استان و البته در سراسر کشور در زمینه آموزش های هنری، فعالیت آموزشگاه های غیر مجاز است که باعث ایجاد نوعی رقابت ناسالم با آموزشگاه های مجاز شده اند ضمن اینکه در این آموزشگاه های غیر مجاز موارد متعدد تخلف از جمله موارد غیر اخلاقی و عدم رعایت موازین شرعی و قانونی وجود دارد.
 
وی گفت: در این خصوص ما مکاتبات فراوانی با نیروی انتظامی استان برای جدی تر شدن برخوردها داشته ایم ولی نقش اصلی در عدم ورود افراد به این آموزشگاه ها را والدین باید انجام دهند و اجازه ندهند فرزندان خود وارد اینگونه آموزشگاه های هنری غیرمجاز شوند.
 
 
چنانی افزود: در بررسی های صورت گرفته در مورد برخی آموزشگاه های هنری مشاهده شده که اغلب نه تنها آموزش های صحیحی را به هنرجویان نمی دهند که راه را برای ورود افراد به فساد و جذب به گروه ها و تفکرات انحرافی هموار می کنند.
 
با این وجود مدیر آموزش و پژوهش حوزه هنری استان خوزستان در خصوص مشکلات پیش روی آموزشگاه های هنری می گوید: متاسفانه در دادن مجوز به فعالیت آموزشگاه های هنری، مشاهده می شود به برخی افراد که تخصص چندانی در رشته مربوطه ندارد مجوز فعالیت می دهند تنها به این دلیل که باعث ایجاد بازار کار بیشتر شوند.
 
 
سیده فرزانه حسینی افزود: این کار روش خوبی برای گسترش آموزش های هنری در استان نیست و باید به افراد با صلاحیت و کاردان و متخصص مجوز فعالیت داد.
 
وی افزود: کار فرهنگی و هنری یک فعالیت مدت دار است که مثل یک ساختمان در حال ساخت نیست که بتوان روزانه پیشرفت آن را دید به همین دلیل باید به صورت اساسی فعالیت ها هنری مورد توجه قرار بگیرد و افراد متخصص وارد کار شوند.
 
حسینی با اشاره به اینکه برای آموزش برخی رشته های هنری در استان محدودیت هایی وجود دارد، گفت: باید اجازه دهیم افراد خود رشته خود را انتخاب کنند چرا که در صورت ایجاد ممنوعیت، آنها وارد آموزشگاه های هنری غیرمجاز می شوند.
 
 
جذب شدن از طریق تبلیغات ماهواره ای

مدیر آموزش و پژوهش حوزه هنری استان خوزستان در خصوص یکی دیگر از مشکلات فعالیت های هنری گفت: متاسفانه اغلب هنرجویان نه از روی استعداد و نبوغ که از روی تبلیغات مختلف همانند تبلیغات در ماهواره وارد رشته های هنری می شوند که در نتیجه نمی توانند انتخاب درستی داشته باشند و در ادامه کار از فعالیت باز می ایستند.
 
 
حسینی در خصوص فعالیت آموزشگاه های غیرمجاز نیز تصریح کرد: متاسفانه هر کسی مدتی در آموزشگاهی به کسب هنر پرداخت برای اینکه بتوانند هزینه های خود را تامین می کند اقدام به جذب هنرجو در خانه یا هیر جای دیگری می کند که در این راه نیز واضح است اینگونه آموزش ها کاربردی به همراه نخواهند داشت و به مسیر خوبی منتهی نمی شوند.
 
وی تاکید کرد: افت رشته های هنری ما از موقعی شروع شد که به هر فردی لقب استاد دادیم در حالیکه در گذشته لقب استادی قداست بیشتری داشت.

 -----------------
گزارش: علی نواصر
کد خبر 1417697

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha