به گزارش خبرنگار مهر، پس از آنکه بی توجهی مسئولان در ماههای اخیر سبب نابودی و آتش سوزی درختان هلو و شلیل باغداران خرده پای استان شده بود، اینبار در موسم عمل آوری استراتژی ترین میوه محوری مردم مازندران یعنی مرکبات، متاسفانه با واردات بی رویه این محصول باغداران در معرض نابودی و تخریب قرار گرفت.
به اعتقاد و باور باغداران زحمتکش مازندرانی، خطر شیوع مگس میوه مدیترانه ای از دومین ماه فصل بهار امسال به مسئولان جهاد کشاورزی مازندران و حوزه ترویج و آموزش کشاورزی استان گوشزد شده ولی ظاهرا گوشی بدهکار این دغدغه تولیدکنندگان استراتژیک ترین محصول استان نبوده است.
هم اکنون بخش اعظمی از باغات مرکبات در مناطق مرکزی و شرق مازندران با پدیده مگس مدیترانه ای مواجه شده و این آفت در آینده ای نه چندان دور، سبب نابودی نسل مرکبات ارزشمند این خطه سرسبز خواهد شد.
مگس مدیترانه ای یک بیماری قرنطینه ای بوده که به اذعان برخی کارشناسان و باغداران مرکبات، عارضه از طریق واردات مرکبات از کشورهای اطراف وارد استان شده و به آفتی جدی برای باغداران مرکبات مازندران تبدیل شده است.
به گفته باغداران مازندرانی، وظیفه حمایت از تولیدکننده در زمان واردات محصول به عهده دولت بوده اما دریغ از حمایت حداقلی متولیان امر کشاورزی و جهاد کشاورزی استان که نیم نگاهی به شیوع آفات مرکبات در باغات استان نداشته اند.
یک باغدار باسابقه مرکبات با 40 سال سابقه فعالیت در باغداری، شیوع مگس مدیترانه ای حادث شده در باغات استان طی 50 سال اخیر بی سابقه بوده و در صورت عدم جدیت و پیگیری مسئولان استان برای جلوگیری از شیوع این بیماری، باید زنگ خطر نابودی باغات مرکبات مازندران در آینده ای نه چندان دور نواخته شود.
صادق علی آتشران با بیان اینکه شیوع مقطعی بیماری مگس مدیترانه ای از پنج ساله گذشته از طریق باغداران و فعالان این حوزه به اطلاع مسئولان جهاد کشاورزی رسیده است، اظهار داشت: هیچ بیماری و آفتی به مانند این بیماری در 40 سال اخیر، سبب نابودی باغات مرکبات منطقه مازندران نشده است.
وی با اشاره به اینکه بیماری مگس مدیترانه ای در صورت شیوع 100 نوع میوه بارده منطقه را تحت تاثیر خود قرار می دهد، گفت: روند بی توجهی و بی اعتقادی مسئولان کشاورزی استان برای رفع مشکلات باغداران و کشاورزان در مازندران به سناریوی بی پایان تبدیل شده است.
آتشران با انتقاد از نحوه برخورد و بی توجهی مسئولان جهاد کشاورزی شهرستان و استان به باغداران مرکبات مازندران گفت: این بی توجهی ها سبب شد تا مرکبات مازندران یکی پس از دیگری در معرض خطر نابودی قرار گیرد.
این فعال بخش باغداری و مرکبات مرکز مازندران با اشاره به اینکه شیوع بیماری مگس مدیترانه ای سبب زرد شدن پرتقال تامسون و خرابی زود رس این محصول قبل از عمل آوری می شود، گفت: متاسفانه داروهای قابل استفاده برای مبارزه با مگس مدیترانه ای بسیار گران و کمیاب است.
وی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی استان و نهادهای زیرمجموعه شهرستانی موظف به تهیه داروی مورد نظر برای مبارزه با مگس مدیترانه ای هستند، یادآور شد: به واسطه واگذاری این امور به بخش خصوصی، بسیاری از این داروها با قیمت بسیار گران و به سختی در دسترس باغداران قرار می گیرد.
آتشران با اشاره به اینکه متاسفانه تا وقتی دیگر باغداری در مازندران به واسطه بی توجهی مسئولان مقرون به صرفه نخواهد بود، اظهار داشت: متاسفانه این بیماری قرنطینه ای دامان 70 تا 80 درصد مرکبات مازندران را فرا خواهد گرفت و سبب نابودی و ایجاد سونامی بزرگ در مرکبات استان می شود.
وی با استدعای عاجزانه از مسئولان ارشد استان، بخش کشاورزی مازندران و متولیان امر خواست نسبت به بیمه مقطعی محصولات باغات مرکبات مازندران اقدام کرده و ضمن رسانه ای کردن آموزشهای ترویجی، جلوی نابودی بیش از اندازه باغات مرکبات مازندران را بگیرند.
خبرگزاری مهر در مازندران، آماده پاسخگویی مسئولان جهاد کشاورزی مازندران به مطالبات به حق باغدارات مرکبات استان بوده و آمادگی خود را برای هر نوع اخبار و گزارش ترویجی آموزشی برای کشاورزان است.
---------------------------------------
گزارش: حسین قربانی میانرودی
عکس: مجید نیکجو
نظر شما