۱۳ مهر ۱۳۹۰، ۹:۱۱

در گفتگو با مهر مطرح شد:

دفاتر زیارتی زائرفرست هستند نه زائرآور/ تشریح جاذبه‌های گردشگری ایران

دفاتر زیارتی زائرفرست هستند نه زائرآور/ تشریح جاذبه‌های گردشگری ایران

یک کارشناس حوزه گردشگری با تأکید بر ظرفیت بالای گردشگری دینی ایران به تشریح برخی مناطق جذاب کشورمان برای پیروان ادیان مختلف پرداخت و با انتقاد از بی‌توجهی دفاتر خدمات زیارتی در جذب گردشگر، گفت: سازمان حج و زیارت در سیاستهای خود تجدید نظر کند .

اردشیر اروجی کارشناس برنامه ریزی میراث فرهنگی و گردشگری در گفتگو با خبرنگار مهر، با تأکید بر ظرفیتهای بالای گردشگری دینی در ایران یادآور شد: علاوه بر ظرفیتهای مذهبی، از نظر دینی نیز ایران دارای ظرفیتهای گردشگری مختلفی است که وجود کلیساها و کنیسه های قدیمی از جمله آنهاست.

وی افزود: وجود کلیساهای قدیمی در خطه آذربایجان که ثبت جهانی نیز شده یا کنیسه های مربوط به یهودیان و وجود اماکن مقدس یهودیان در ایران از جمله در همدان و یا وجود آرامگاه دانیال نبی(ع) که مورد احترام ادیان مختلف است می تواند در جذب گردشگر دینی مؤثر باشد علاوه بر آن وجود مکانهای مقدس زرتشتیان در ایران از جمله آنهاست به گونه ای که هر ساله زرتشتیان از سراسر جهان برای بزرگداشت مناسبتهای خاص خود مراسم ویژه ای  را در یزد برگزار می کنند.

کارشناس برنامه ریزی میراث فرهنگی و گردشگری تصریح کرد: به لحاظ دینی ظرفیت های گردشگری ایران از ویژگی خاصی برخوردار است به خصوص وقتی در حوزه مذهب نگاه می کنیم چهار نقطه جاذب گردشگر مذهبی داریم که بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) در مشهد، حرم حضرت معصومه(س) در قم، شاهچراغ در شیراز و حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در شهر ری از شاخصترین مکانهای گردشگری شیعه است که در کنار آن نمونه های دیگری نیز وجود دارد.
 
اروجی برنامه ریزی در حوزه گردشگری دینی را در رونق بخشی گردشگری کشور مؤثر خواند و افزود: دفاتر خدمات گردشگری زیارتی زیر نظر سازمان حج و زیارت هستند اما با وجود آمار بالا، متأسفانه همه آنها زائرفرست هستند نه زائر آور؛ به همین دلیل ضروری است سازمان حج و زیارت در سیاستهای خود تجدید نظر کند و با کشورهایی که مبادله زائر دارد این مبادله را دو طرفه و مثبت کند چراکه الان این مبادله به شدت به ضرر ایران منفی است.

وی به آمار بالای گردشگر خروجی ایران اشاره کرد و گفت: ما الان برای عربستان در حج تمتع 100 هزار و در حج عمره 700 هزار نفر زائر می فرستیم و در مقابل ورودی این دفاتر زیارتی منفی و صفر است. در مورد عراق با توافقی که اخیرا صورت گرفته است ایران در سال 2 میلیون زائر به عراق اعزام می کند در حالیکه ورودی به ایران تقریبا صفر است یا برای سوریه نیز سالانه بیش از یک میلیون زائر در سال اعزام می شوند و از آن طرف ورودی صفر است.

این کارشناس برنامه ریزی میراث فرهنگی و گردشگری با اظهار تأسف از عدم تبلیغات و بازاریابی برای جذب گردشگر تصریح کرد: کشورهای عربستان، عراق و سوریه که بیشترین جذب گردشگر را از کشور ما دارند هیچ مبلغی را برای تبلیغات و بازاریابی هزینه نمی کنند؛ خودمان برای آنها تبلیغات و بازاریابی می کنیم و خودمان این جمعیت گردشکر را به کشورهای آنها می فرستیم.

وی در عین حال تأکید کرد: ایران در مقایسه با سه کشور عربستان، عراق و سوریه از امنیت و امکانات بالاتری برخوردار است اما با این حال ما با تبلیغات غیرمستقیم خود جمعیت را به آنجا می بریم و متأسفانه بعضا شاهد بی حرمتی ها و اذیت و آزار زائران ایرانی از سوی این کشورها و عدم ارائه خدمات مناسب به آنها هستیم و باید گفت که ادامه این وضعیت اصلا به صلاح نیست.

وی قسمت عمده منفی بودن تراز گردشگری ایران را در بخش زیارتی دانست و افزود: یکی از مسائلی که تراز گردشگری کل ایران را منفی کرده 50 درصد آن به بخش زیارتی برمی گردد که زائر می فرستیم اما زائر و گردشگر جذب نمی کنیم. برای جذب گردشگر زیارتی باید سیاستهای کلان گردشگری در بحث تبلیغ، بازاریابی، حمل و نقل، هتل، رزرو بلیت و هتل، دفاتر خدمات گردشگری، صدور ویزا و ... بهینه شود.
 
اروجی تصریح کرد: ایران کشوری است که علاوه بر تنوع طبیعی دارای تنوع دینی و مذهبی است و به دلیل دارا بودن تاریخ بلند از حضور ادیان مختلف، می تواند در جذب گردشگر دینی بسیار فعال باشد. اگر ما با انگیزه گردشگری دینی گردشگر جذب کنیم ضمن معرفی تاریخ و فرهنگ و تمدن کشورمان نشان می دهیم که در ایران با این تنوع دینی همه به صورت مسالمت آمیز در کنار هم زندگی می کنند و با وجود تمام تحرکات تفرقه انگیز دشمنان این وحدت ملی- دینی به هم نمی ریزد چون ملت ایران از دیرباز در همزیستی مسالمت آمیز دینی ممارست داشته است، این مباحث خود برای علاقمندان تنوع فرهنگی و دینی بسیار جذاب است.
کد خبر 1422429

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha