۱۲ مهر ۱۳۹۰، ۱۰:۵۱

ایران عضو باشگاه صادرکنندگان فناوری نفت و گاز می شود

یک مقام مسئول در وزارت نفت با اشاره به مشارکت شرکتهایی از آمریکا، انگلیس، استرالیا، گرجستان و ترکیه در بزرگترین گردهمایی فناوری صنعت نفت، اعلام کرد: به زودی ایران به جمع کشورهای صادرکننده فنآوری صنایع نفت و گاز می‌پیوندد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سید فرهنگ فصیحی در تشریح اهداف برگزاری همایش بین المللی فناوری و نوآوری در صنعت نفت و گاز اهمیت بحث مدیریت فنآوری و تاثیر آن در توسعه صنعت نفت و گاز کشور دانست و افزود: مدیریت تکنولوژی میتواند دوره گذار از مرحله عملیات محوری و تولید محوری کنونی صنعت نفت به مرحله دانشمحوری و فنآوری محوری  را آسان کند.

وی با اشاره به اینکه ورود به چنین موضوعاتی زمینه را برای تبدیل شدن کشور به یک صادرکننده دانش و فنآوری فراهم خواهد کرد، گفت: درحال حاضر صنعت نفت عمدتا صادرکننده نفت و برخی فرآوردههای نفتی است که با اجرای صحیح مدیریت فنآوری می توانیم صادرکننده فنآوریهای نوین باشیم.

به گفته این مقام مسئول مدیریت فنآوری در صنعت نفت و گاز ابزاری است که نه تنها به تولید محصولات با ارزشافزوده بالاتر و درنتیجه در آمد بیشتر منجر میشود، بلکه ابزار مقابله با محدودیتهایی همچون محدودیتهای سرمایهگذاری و برخی تحریم ها محسوب می شود.

وی با اعلام اینکه پانزدهمین همایش بینالمللی نفت و گاز با عنوان فناوری و نوآوری در صنعت نفت و گاز همراه با نمایشگاه و کارگاههای جانبی آبان ماه امسال در تهران برگزار خواهد شد، تصریح کرد: بیش از یکهزار متخصص از بخشهای مختلف صنعت نفت در این گردهمایی شرکت خواهند کرد.
 
مشاور رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی با اشاره به اینکه به طور معمول موسسه مطالعات بین المللی انرژی سالانه همایش بین المللی را برگزار می کند که موضوع آن به تناسب نیازها و چالشهای صنعت نفت انتخاب می شود، اظهار کرد: امسال با پیشنهاد پژوهشکده فناوری و نوآوری، این موضوع انتخاب و پس از تصویب، از کمیسیون فرهنگی دولت مجوز گرفت.

وی با تاکید بر اینکه صنعت نفت یک صنعت تکنولوژی محور است و هرچه مدیریت فنآوری پیشرفته تر باشد، وابستگی کشور به خارج کمتر خواهد بود، بیان کرد: بسیاری از صنایع در جهان توانسته اند با وجود عمر کوتاه ولی با استفاده از تکنیکهای جدید، صادرکننده تکنولوژی شده و دیگر کشورها را به خود وابسته کنند.
 
به گفته فصیحی بر این اساس صنعت نفت ایران می تواند با بهره گیری از تکنولوژیهای نوین، فاکتورهای ضریب ازدیاد برداشت، کیفیت برداشت، استخراج اقتصادی از مخازن نفت و گاز، روشهای انتقال، تبدیل مواد خام به محصولات با ارزش افزوده بالا را ارتقا داده و درآمد بیشتری را برای کشور به همراه آورد.

وی در خصوص نقش مدیریت فنآوری در توسعه هرچه سریع تر صنعت نفت، تبیین کرد: مدیریت فنآوری به مدیران ارشد صنعت نفت کمک می کند تا در گام اول همه نیازهای تکنولوژیک در مجموعع صنعت نفت کشور مشخص شود و در گام بعد روشهای رسیدن به این دانش و فناوریهای مورد نیاز را راهبری می کند.

به گفته وی تدوین نقشه راه فناوری در صنعت نفت و گاز، ارتقا فناوری و ظرفیت جذب آن، تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی که حلقه مفقوده کنونی مدیریت تکنولوژی در کشور محسوب می شود، ارزیابی فناوریهای موجود و ارزیابی توانمندی فناوری در توسعه توان ساخت داخل تجهیزات، مدیریت ریسک و مدیریت سبد پروژههای تحقیق و توسعه، نظام نوآوری در صنعت نفت و گاز شامل موضوعات مالکیت فکری و زیرساختهای فکری و دیپلماسی انرژی در بخش انرژی ازجمله محورهای همایش هستند.

این مقام مسئول با اشاره اینکه به لحاظ تاریخی، صنعت نفت ایران طوری طراحی شده که قابلیت به کارگیری فنآوریهای نوین را دارد، خاطرنشان کرد: بنابراین از نظر کاربرد فنآوریهای دنیا مشکلی وجود ندارد ولی وابستگی به این تکنولوژیها است که به مرور زمان مشکل ساز می شود.
 
وی با اعلام اینکه تاکنون در زمینه توسعه فناوری یا تقویت توان داخل برای توسعه فناوری برنامه ریزی و تلاش یکپارچه ای صورت نگرفته است، افزود: این درحالی است که با توجه به توان پژوهشی داخلی، اگر توانمندیهای سازندگان داخل به صورت مدیریت شده و یکپارچه در جهت رسیدن به اهداف مورد نظر استفاده شود، ظرفیت تولید حداقل 80 درصد تجهیزات و امکانات مورد نیاز کشور وجود دارد.
 
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تاکنون 60 مقاله به دبیرخانه همایش ارائه شده که درحال داوری است، توضیح داد: به نظر می رسد حداقل نیمی از این مقالات در دو روز برگزاری همایش ارائه شود. در این همایش سخنرانان کلیدی شامل وزیر نفت، برخی وزیران مرتبط با انرژی همچون وزیر نیرو و وزیر صنعت، معدن و تجارت خواهند بود.

به گفته وی تعدادی از سخنرانان و صاحب نظران خارجی نیز همچون بعضی اساتید دانشگاههای اروپا و آمریکا سخنرانی خواهند کرد علاوه بر این از دیگر اساتید داخلی و خارجی برای برگزاری کارگاههای آموزشی با هدف آشنایی شرکت کنندگان با مدیریت روز فنآوری برگزار خواهد شد.

فصیحی با تاکید بر اینکه تاکنون 10 مهمان خارجی متخصص در زمینه مدیریت تکنولوژی از کشورهای آمریکا، انگلیس، گرجستان، ترکیه و استرالیا برای حضور در همایش دعوت شدهاند، افزود: همچنین همزمان با برگزاری همایش، نمایشگاه جانبی با حضور شرکتهای داخل خارج صنعت نفت برای ارائه آخرین دستاوردهای خود تشکیل خواهد شد.

وی به انجام برخی تحقیقات در حوزه مدیریت فنآوری توسط دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و پارکهای علم و فناوری اشاره و یادآوری کرد: برگزاری این همایش می تواند موجب یکپارچه شدن نگاهها در خصوص مدیریت فنآوری و تمرکز فعالیتهای پراکنده انجام شده، باشد.

این مقام مسئول با بیان اینکه انجام تحقیقات پژوهشی مجزا و نبود برنامه پژوهشی جامع موجب ناکارآمدی نتایج به دست آمده میشود، توضیح داد: گاهی محصولات بومی شده به دلیل اقتصادی نبودن، عدم برخورداری از استانداردهای لازم و یا بومی سازی اجزا یک فناوری به طوری که برخی دیگر از جزءهای مرتبط به آنها بومی نشده قابل استفاده نیستند و درنهایت کشور همچنان مجبور به واردات آنها خواهد بود. درحالی که وجود مدیریت یکپارچه می تواند تولید اقتصادی، استاندارد و ساخت همه اجزاء مرتبط یک فناوری را هدایت کند.

وی با ابراز امیدواری از اینکه در نتیجه برگزاری این همایش ضرورت تدوین یک سند جامع توسعه فناوری در صنعت نفت دیده شود، تبیین کرد: اگر سند یا منشور برای تعیین استراتژی توسعه تکنولوژی در صنعت نفت باشد، منجر به صرفه جویی در خرید ارزی، کاهش وابستگی به تکنولوژی کشورهای خارجی، اشتغالزایی و سایر مسائل جانبی پس از فرآیند توسعه فناوری خواهد شد.
کد خبر 1423780

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha