حجت الاسلام یعقوب جعفری نیا مفسر و پژوهشگر قرآنی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با مطرح شدن مفسد و فساد اقتصادی در قرآن گفت: در آیات بسیاری از قرآن کریم به مفسد از نظر اخلاقی، اجتماعی و سیاسی اشاره شده است.
وی افزود: کسانی که در جامعه ایجاد ناامنی می کنند، دست به دزدی مسلحانه می زنند و اقداماتی از این قبیل را مورد توجه دارند بنا به تعابیر قرآن مفسد تلقی می شوند. فساد از منظر قرآنی شاخه های مختلفی دارد، فساد اخلاقی، مفسد فی الارض و محارب با خدا از جمله مصادیق فساد است.
جعفری نیا با تأکید بر اینکه کسانی که در امنیت جامعه ایجاد خلل می کنند و تمام اقدامات آنها اختلال در امنیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را به دنبال دارد نیز در زیرمجموعه مفسدان طبقه بندی شده اند، یادآور شد: اما حکم این افراد و تشخیص این که آیا این افراد مفسد هستند یا خیر با قاضی و حاکم است.
حجت الاسلام جعفری نیا اضافه کرد: این ایجاد اختلال در جامعه را به ویژه از سوی یک گروه به عنوان فساد می توان تعمیم داد، اما بازهم تشخیص آن با قاضی است. مفسد اقتصادی با تشخیص قاضی می تواند محارب با خدا تلقی شود، این طور نیست که هرکس یک گروه یا فرد را به فساد متهم کند.
این مفسر و قرآن پژوه گفت: فساد مجازاتهای سنگینی دارد که یکی از آنها قطع یک دست و یک پا برخلاف جهت هم خواهد بود. اما باز هم باید تأکید کرد که هر اقدامی از مصادیق فساد فی الارض تلقی می شود یا خیر تنها از سوی قاضی مشخص می شود.
وی تصریح کرد: خداوند در قرآن در سوره بقره از منافقان به عنوان مفسد یاد کرده است. این نوع افراد ممکن است در ظاهر با مرام، دین و مکتب جامعه موافقت کنند اما در واقع دشمن این مرام، دین و مکتب هستند. در زمان پیامبر(ص) گروه های منافق بودند و در قرآن مورد اشاره قرار گرفته اند و آنها را مصداق کامل مفسد معرفی کرده است.
نظر شما