به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه "تاگس اشپیگل" در تحلیلی نوشت : همه چیز در شروع جنگ افغانستان خیلی ساده به نظر می رسید. از بین بردن القاعده، سقوط رژیم طالبان و به دست آوردن قلب و مغز افغانها و به ارمغان آوردن صلح و امنیت و رفاه برای مردم این کشور بعد از قرنها گرفتار بودن در جنگهای شهروندی.
زمانی که نیروهای خارجی بعد از حادثه تروریستی 11 سپتامبر به افغانستان لشکرکشی کردند با شادی مورد استقبال قرار گرفتند. انتظارات بالا بود و امیدها بسیار گسترده و ائتلاف غربی با ساده لوحی به یک عملیات موفق در کوتاه مدت امید داشت. اما حالا ده سال بعد از شروع این جنگ همه این رویاها بر باد رفته است و دلسردی و سر خوردگی در طرفین به وجود آمده است.
وزیر دفاع آلمان در این راستا اظهار داشته است که اهداف ما در این عملیات خیلی دست بالا بود.
"توماس روتیگ" یک کارشناس مسائل افغانستان نیز اظهار داشته است که عملیات نظامی در افغانستان در آستانه شکست قرار دارد. ناتو در افغانستان بیشتر روی جنبه نظامی متمرکز شد و بازسازی یک دولت کارآمد را مورد بی توجهی قرار داد.
سرنوشت این کشور در دستان سیاستمداران فاسد و جنگ طلبانی قرار گرفته است که بسیاری از آنها باید به دادگاه لاهه کشیده شوند. ما باید بیشتر جمعیت بومی این کشور را مورد توجه قرار می دادیم.
"تاگس اشپیگل" در ادامه خاطر نشان کرد: در سال 2003 در افغانستان کمتر از بیست هزار سرباز خارجی وجود داشت، اما در حال حاضر حدود 140 هزار نیروی نظامی بیگانه از بیش از 40 کشور دنیا و شرکتهای امنیتی خصوصی فراوانی در این کشور فعالیت می کنند، با این حال شرایط اصلا تحت کنترل آنها نیست.
از سال 2004 و بعد از اینکه طالبان بازسازی و تجدید قوا در پاکستان را در پیش گرفت، زندگی برای گروههای بین المللی ایساف در افغانستان بسیار دشوار شده است و شمار تلفات آنها سالانه افزایش پیدا کرده و به بیش از 2750 نفر رسیده است.
بر اساس اطلاعات موجود وضعیت در افغانستان در سه سال گذشته بسیار وحشتناک بوده است.در سال 2008، 295 سرباز خارجی در این جنگ کشته شدند در سال 2009، 521 سرباز و در سال گذشته نیز 711 نیروی خارجی در این عملیات تلف شدند، امسال نیز شمار تلفات افزایش پیدا کرده است.
بر اساس اطلاعات سازمان ملل متحد در سال گذشته 2777 نفر از افغانها که هیچ دخالتی در درگیریها نداشتند کشته شدند.
نویسنده در ادامه به هزینه های بالایی که کشورهای غربی به منظور بازسازی افغانستان به این کشور می فرستادند اشاره کرد و نوشت : اما بسیاری از این پولها و هزینه ها برای پیشرفت افغانستان صرف نمی شد و در کانالهای تاریکی از این کشور سراسر فساد مخفی می شد که نتیجه آن بسیار فاجعه بار بود.
"روتیگ" در این باره اظهار داشته است که این پولهای میلیاردی که غرب برای بازسازی افغانستان هزینه کرده است هیچ تغییری در زندگی اکثر مردم افغانستان ایجاد نکرده است. شکافهای اجتماعی بین طبقه کم جمعیت ثروتمندان در این کشور و بقیه مردم هرگز در تاریخ این کشور تا این حد عمیق نبوده است. امید افغانها برای ایجاد دموکراسی نقش بر آب شده است.
این کارشناس افغانی همچین خاطر نشان کرد: حالا مردم افغانستان فهمیده اند که رئیس جمهوریشان نه توسط ملت، بلکه در اصل از طریق واشنگتن انتخاب شده است. از زمان تحریف انتخابات در این کشور بسیاری از افغانها این اعتقاد را دارند که سلاح تنها ابزاری است که می تواند شرایط آنها را تغییر دهد.
از طرف دیگر هم مردم افغانستان و هم شهروندان کشورهای درگیر در این کشور از این جنگ خسته شده اند. همچنین این نگرانی وجود دارد که پس از بازگشت نیروهای بین المللی از این منطقه در پایان سال 2014 افغانستان بار دیگر گرفتار جنگهای شهروندی شود.
نظر شما