به گزارش خبرنگار مهر، کتاب "مقدمهای بر مطالعات علم و تکنولوژی" اثر سرجیو سیس ماندو به تازگی از سوی انتشارات ویلی بلک ول منتشر شده است.
این کتاب به بررسی مباحث جدید در مطالعات علم و تکنولوژی و فلسفه علم میپردازد و رویکرد آن به مطالعه علم و تکنولوژی رویکردی میان رشتهای است. با استفاده از این رویکرد موضوعاتی چون رئالیسم و ساختار اجتماعی، گفتمان و لفاظی، عینی بودن و فهم عمومی از علم مورد بررسی قرار گرفتهاند.
دکتر سرجیو سیس ماندو استاد دانشکده جامعه شناسی و فلسفه دانشگاه کوئینز کانادا در مورد فرضیه خود در این کتاب به خبرنگار مهر گفت: در مطالعات علم و تکنولوژی باید توجه داشت علم و تکنولوژی کاملاً پدیده هایی اجتماعی هستند.
وی افزود: دلیل این مدعا این است که دانشمندان علم و مهندسان عضو یک جامعه هستند و بر اساس رویههای اجتماعی جوامع خود تربیت شده و آموزش دیدهاند. آنها لزوماً در بستر جوامع خود فعالیت و عمل میکنند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: در واقع این جوامع استانداردها و هنجارهای تحقیق و پژوهش را تعیین میکنند که بر اساس همین استانداردها میتوان معرفت و دانش و ادعاهای علمی و معرفتی را مورد ارزیابی قرار داد.
مؤلف "مقدمهای بر مطالعات علم و تکنولوژی" تصرح کرد: در واقع هنجارها و معیارهای علمی انتزاعی و منطقی خارج از هنجارهای جامعه وجود ندارند. به عبارت دیگر اصول و هنجارها و استانداردهای علمی و معرفتی متأثر از بسترها و زمینههای اجتماعی هستند.
وی تصریح کرد: باید توجه داشت که علم و تکنولوژی انواع طبیعی نیستند که یک نوع تعریف کننده همه گونههای همنوع باشد. منشاً علم و تکنولوژی پیچیده و گوناگون است. هیچ شیوه و روش ممتاز علمی که بتوان بر اساس آن طبیعت را به معرفت و دانش ترجمه کرد وجود ندارد.
استاد دانشگاه کوئینز تأکید کرد: همچنین هیچ روش و متد فنی و تکنولوژیک که بتوان بر اساس آن دانش و معرفت را به "صنع" و آنچه ساخته دست بشر است، ترجمه کرد نیز وجود ندارد.
مؤلف "هنر علم" در پایان یادآور شد: بر این اساس نسبت میان دانش و معرفت و آنچه ساخته دست بشر است، نسبتی پیچیده و گوناگون است. به عبارت دیگر، ادعاها، نظریهها، واقعیات و عینیات معانی متفاوت و گوناگونی برای مخاطبان مختلف دارند.
نظر شما