به گزارش خبرنگار مهر، تاریخ شخصیتهای بزرگ و علمای ارزنده و فقهای برجسته ای را به خود دیده که حافظ مرزهای فکری، عقیدتی و جغرافیایی کشور و مردم بوده و همچون مشعل فروزان، امت اسلامی را از نور خود بهره مند و با آثار و خدمات گرانبهای خود، جامعه بشری با به سوی هدف والا رهنمون کرده اند.
از جمله استوانه های علمی و اسطوره های کم نظیر که عمر شریفش را در راه خدمت به اسلام و مسلمین به ویژه حوزه های علمیه گذرانیده اند، مرحوم آیت الله سیدمحمد کاظم طباطبایی یزدی، صاحب کتاب عروه الوثقی است.
در این راستا و به منظور بزرگداشت و معرفی این شخصیت بزرگ به جامعه اسلامی به ویژه نسل حاضر، کنگره بزرگداشت آن عالم فرزانه برگزار می شود.
معاون فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی استان یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر از همه پژوهشگران و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی خواست تا با ارائه مقالات پرمایه خویش در یکی از موضوعات فراخوان، بر غنای علمی کنگره بیفزایند.
حجت الاسلام علی کارگر اظهار داشت: محورهای مقالات قابل ارائه به این کنگره شامل زندگی و شخصیت صاحب عروه از جمله زندگی و شخصیت علمی و عملی، شاگردان برجسته و تاثیرگذار او، صاحب عروه در نگاه استادان و شاگردان و صاحب نظران، تاثیر استادان ایشان بر وی و تاثیر او برفقهای بعدی است.
وی عصر صاحب عروه و اوضاع تاریخی آن شامل تاثیر تحولات تاریخی بر رویکردهای فکری صاحب عروه، وضعیت و موقعیت حوزه علمیه نجف در عصر صاحب عروه، مناسبات فکری و عملی حوزه های علمیه عراق با حوزه های ایران در عصر صاحب عروه، نقش آیت الله طباطبایی در توسعه و ارتقای علمی، فرهنگی و سیاسی حوزه های علمیه و نقش علمای نجف در هدایت و حمایت جریان مذهبی نهضت مشروطیت و علت مخالفت ایشان را از دیگر محورهای مقالات این کنگره برشمرد.
کارگر همچنین اندیشه های فقهی و اصولی را از دیگر محورهای گزینش مقالات اعلام کرد و افزود: این بخش نیز شامل مقایسه تفکر اصولی آیت الله طباطبایی با اندیشمندان اصولی دیگر از میرزای قمی تا شیخ انصاری، تاثیر اندیشه های اصولی و فقهی ایشان بر علمای معاصر و بعد از وی، نقش آیت الله طباطبایی یزدی در تنقیح و توسعه علم ایشان، نوآوریهای فقهی و اصولی ایشان و روش اجتهادی صاحب عروه و تبیین شیوه های استنباطی وی است.
وی ادامه داد: اندیشه های قرآنی و حدیثی عروه با محورهای جایگاه قرآن در آثار ایشان، مستندات قرآنی در آثار و آرای وی، قواعد فقهی گرفته شده از آیات و روایات به نظر او، چه کتابهای فقهی بیشتر مورد توجه ایشان بوده با ذکر شواهد، سئوال و جوابهای فقهی ایشان و مقایسه عروه الوثقی با جواهر الکلام و مستند نراقی از دیگر محورهای فراخوان مقالات این کنگره است.
کارگر اظهار داشت: اندیشه های سیاسی و اجتماعی، آثار صاحب عروه و درباره آثار صاحب عروه نیز از دیگر محورهای این مقالات است که هر یک از این محورها شامل دسته بندی های دیگری است.
وی ادامه داد: در بخش اندیشه های سیاسی و اجتماعی، مقالات با موضوعات صاحب عروه و مشروطیت در نگاهی مقایسه ای، تاثیر اندیشه های سیاسی و اجتماعی او بر علمای معاصر و بعد از وی، نقش صاحب عروه در حمایت و هدایت از نهضت های اسلامی، نقش علمی و عملی صاحب عروه در تداوم اندیشه اتحاد اسلامی و مبانی فقهی و اصولی اندیشه های سیاسی و اجتماعی صاحب عروه پذیرش می شوند.
کارگر آثار صاحب عروه را نیز شامل بخش های خاندان صاحب عروه، اندیشه های اخلاقی او با تاکید بر آثار مکتوب و گزارشات تاریخی، تالیفات او، حاشیه نویسان عروه و کتابهای مربوط به عروه عنوان کرد.
وی ادامه داد: در بخش درباره آثار صاحب عروه نیز مقالات با موضوعات بررسی نثر عربی و ادبیات علمی او با استناد به آثار مکتوب وی، نثر فارسی صاحب عروه با تاکید بر مکتوبات فارسی وی، صاحب عروه در آثار دیگران، علمای یزد و صاحب عروه و امام خمینی (ره) و صاحب عروه مورد پذیرش قرار می گیرند.
معاون فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی استان یزد همچنین مهلت ارسال مقالات به دبیرخانه این کنگره را تا پایان اسفندماه سال جاری اعلام کرد و افزود: مسئول کمیته علمی کنگره آیت الله رضا استادی است.
کارگر یادآور شد: تعداد صفحات مقالات باید در هر مقاله حداقل 15 و حداکثر 30 صفحه باشد و همه مقالات نیز در قالب کتاب منتشر خواهد شد.
وی با بیان اینکه این کنگره در یزد یا قم برگزار می شود، عنوان کرد: زمان برگزاری کنگره نیز هنوز مشخص نیست که در این زمینه اطلاع رسانی خواهد شد.
کارگر با اعلام نشانی دبیرخانه کنگره اظهار داشت: پژوهشگران مقالات خود را به آدرس قم، میدان مصلی، جنب مصلی قدس، پژوهشکده باقرالعلوم یا به آدرس یزد، بلوار شهید پاکنژاد، مقابل پمپ بنزین، اداره کل تبلیغات اسلامی استان یزد کدپستی 8916973881 ارسال کنند.
وی ادامه داد: علاقمندان همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند با شماره تلفنهای 7835373-0251 و 7257332-0351 در قم و یزد تماس حاصل کرده یا به پست الکترونیک info@seyedsheykh.com مراجعه کنند.
سیدمحمد کاظم فرزند سید عبدالعظیم از سادات طباطبایی یزد که فردی پرهیزکار و کشاورز بود در سال 1247 هجری قمری در محله کسنویه یزد پا به عرصه گیتی نهاد.
او پس از طی 90 سال زندگی پربرکت و پر فراز و نشیب، سرانجام در ماه رجب سال 1337 هجری قمری برابر با 9 اردیبهشت 1298 هجری شمسی در نجف اشرف دار فانی را وداع گفت و در حرم مولای و مقتدای خویش، حضرت علی (ع) به خاک سپرده شد.
نظر شما