به گزارش خبرنگار"مهر"، خاتمي ضمن بيان اين مطلب افزود: بدون ترديد سلامت بنياد توسعه، بنياد عدالت، بنياد اقتدار و امنيت جامعه است. جامعه ناسالم هيچ يك از اين پديده ها نمي تواند داشته باشد. درست است كه فقر و نابساماني اقتصادي از عوامل موثر در اختلال هاي اجتماعي است اما از ياد نبريم كه شرط لازم و اساسي تحصيل ثروت، تحصيل دانش و ايجاد اشتغال بارور سلامت است. جامعه ناسالم توان توليد ثروت را نخواهد داشت. رابطه بين پيشرفت و توسعه و بهبود وضع اقتصادي و جامعه يك رابطه تنگاتنگ است. بيماري مانع پيشرفت جامعه مي شود و جامعه عقب مانده خود نيز بيمار است.
رئيس جمهور در ادامه تصريح كرد: يك برنامه توسعه همه جانبه و عدالت محور بدون تامين سلامت ناقص خواهد بود. بهداشت كم هزينه ترين عامل سلامت جامعه است. اگر بتوان بهداشت جامعه را تامين كرد هزينه گزافي كه براي درمان و مبارزه با عوامل بيماري صرف مي شود، كاهش مي يابد.
خاتمي در ادامه ياد آورشد:درعرصه سلامت مثل همه عرصه ها پژوهش نقش بي بديلي دارداما پژوهش تنها كافي نيست. بدون توجه به واقعيت هاي حامعه پژوهش دلسرد كننده خواهد بود. اگر پژوهش در عمل به نتيجه نرسد اين دلسردي تشديد مي شود. پژوهش در امر سلامت نيز از اين قائه مستثني نيست. پژوهش در امر سلامت باعتث افزايش ضريب محسوس امنيت در جامعه مي شود .
رئيس جمهورافزود:شرط لازم براي پژوهش حمايت از پژوهش و پژوهشگر در دانشگاه ها و مراكز پژوهشي است ولي اين شرط تنها شرط لازم نيست و عواملي ديگر نيز در پژوهش دخيل هستند.سياست گذاري در امر پژوهش يكي از اين موارد است. سياست گذاري در پژوهش يعني هدف گذاري و تعيين اولويت هاي تحقيقاتي، ايجاد هماهنگي و پرهيز از تكرار. منظور من از پرهيز از تكرار كاهش تعداد محققان و پژوهشكده هاي كشور نيست بلكه منظور ارتباط متقابل بين مراكز پژوهشي و تبادل نظر ميان تحقيقات است. مراكز تحقيقاتي كارشان مكمل يكديگر است و بايد اين ارتباط و تعامل را داشته باشند تا رشد مورد نظر حاصل شود.
وي تصريح كرد:حالا كه پژوهشگر و سياست در كشور وجود دارد بايد اين سياست ها ناظر به جنبه عمل و واقعيت زندگي انسان ها باشد. تشخيص نيازها و اولويت ها و به كارگيري پژوهش در عرصه عمل پژوهش ها را كاربردي و قابل قبول مي كند.
خاتمي يادآور شد:ارتباط ميان زندگي و ذهن وايجاد سازوكاري كه اين ارتباط را ايجاد مي كند درهدف گذاري و توليد امكانات امري ضروري است. پژوهش بدون سياست گذاري اتلاف امكانات و برآورده نشدن نيازهاي جامعه است. عدم اتصال سياست ها به واقعيت هاي زندگي باعث خنثي شدن و سترون شدن پژوهش مي شود.
رئيس جمهور خاطر نشان ساخت: در 6 يا 7 سال اخير پيشرفت هاي بسيار خوبي در امر تحقيقات كشور صورت گرفته است. در بررسي كارنامه پژوهشي كشور نقش پژوهش در دانشگاه هاي علوم پزشكي جايگاه بسيار خوبي دارد. دانشگاه هاي علوم پزشكي به تنهايي در امر تحقيقات با ساير دانشگاه هاي كشور برابر مي كنند. ما تصميم گرفتيم با توجه به اهميت نقش دانش و فناوري وزارت فرهنگ و آموزش عالي را به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري تغيير تبديل كنيم. اين امر ممكن است اين سوء برداشت را ايجاد كند كه دولت توجهي به تحقيقات و دانشگاه هاي علوم پزشكي ندارد در صورتي كه اين تصوري نادرست است.
وي افزود:شوراي عالي پژوهش و فناوري زير نظر رئيس جمهور تشكيل مي شود و وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي هم در اين شورا حاضر است. اين شورا به پژوهش هاي پزشكي اهميتي خاص مي دهد و اين به دليل وجود محققان بسيار شاخص در اين شاخه از علم و پيشرفت هاي تحقيقات شاخه هاي پزشكي است. تاسيس فرهنگستان علوم پزشكي نيز حكايت از اهتمام دولت به امر پزشكي است.
خاتمي يادآور شد:درست است كه امكانات پژوهشي دركشوركم است ودر زمان باقيمانده برنامه سوم بايد به اين امرتوجهي خاص شود اما در برنامه چهارم توسعه توجهي ويژه به بخش تحقيقات و پژوهش در كشورشده است. اميدواريم روح برنامه چهارم تغيير نكند و با تامين منابع لازم به اهداف برنامه چهارم دست يابيم. بودجه تحقيقاتي در كشور 8/0 درصد توليد ناخلص داخلي بوده است كه در سال 1384 اين مقدار به 2/1 درصد افزايش مي يابد. بنابراين بودجه تحقيقات و پژوهش در سال آينده دو برابر سال جاري خواهد بود. با اينكه معتقديم براي رسيدن به حد مطلوب اين مقدار كافي نيست و فاصله اي زياد با اين هدف داريم اما بايد با تلاش مضاعف و ابتكار اين فاصله را جبران كرد.
رئيس جمهور افزود:براي جذب و نگهداري نيروهاي نخبه دركشورآيين نامه اي در دولت تصويب شده است كه در شوراي عالي انقلاب فرهنگي هم مطرح شده است. درآنجا به اشتباه برگزيدگان خوارزمي را جزء نخبگان به حساب آورده است و برگزيدگان جشنواره رازي نيز همانند جشنواره خوارزمي از اين مصوبه بهره مند خواهند بود. اميدواريم بتوانيم گام هاي موثري در بخش تحقيقات و پژوهش برداريم .
نظر شما