۲۷ مهر ۱۳۹۰، ۹:۵۹

یادداشت رسیده به مهر/

اعتماد، عامل کلیدی در توفیق خریدهای اینترنتی

اعتماد، عامل کلیدی در توفیق خریدهای اینترنتی

اعتماد در شبکه توزیع کالا و خدمات، امروزه از اهمیت خاصی برخوردار بوده و مصرف‌کننده برای خرید کالا یا خدمت به فروشنده اعتماد می‌کند، اما انتظار دارد که محصول یا خدمت دریافت‌شده، منطبق با مشخصات فنی اعلام شده باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، این روزها با اجرای پروژه‌های اصلاح نظام توزیع در کشور، ایجاد و گسترش فروشگاههای زنجیره‌ای خرده‌فروشی و عمده‌فروشی در ایران به منظور بازاررسانی به موقع کالاها، در دستور کار قرار گرفته و در سال‌های گذشته، مردم با عنصر جدیدی در شبکه توزیع کشور به نام فروشگاههای زنجیره‌ای خرده‌فروشی مواجه شدند. زهرا آقایی، کارشناس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در یادداشتی، به بیان ویژگی‌های نظام توزیع ایران و نقش فروشگاههای زنجیره‌ای در این نظام پرداخته است:

اعتماد عنصر مهمی در زندگی بشر بوده و روابط معنادار میان انسان‌ها به این مفهوم بستگی دارد. اعتماد در شبکه توزیع کالا و خدمات نیز از اهمیت خاصی برخوردار بوده و مصرف‌کننده برای خرید کالا یا خدمت، به فروشنده اعتماد کرده و انتظار دارد که محصول یا خدمت دریافت شده، منطبق با مشخصات فنی اعلام‌شده باشد.

حال هنگامی که مصرف‌کننده به خصوص در فضای سایبری(مجازی) اقدام به خرید می‌کند، شرایط برای ایجاد اعتماد پیچیده‌تر می‌شود. از یک سو، رابطه چهره به چهره میان خریدار و فروشنده برقرار نمی‌شود و از طرف دیگر، کالایی را که قصد خرید آن را دارد به صورت فیزیکی مشاهده نمی‌کند. ضمن اینکه از چگونگی ارایه خدمات پس از فروش نیز اطمینان چندانی نداشته و مشخص نیست در چه زمانی، کالای خریداری شده به دستش می‌رسد.

این ابعاد در کنار موارد مهمی نظیر امنیت اطلاعات شخصی، خریدار و امنیت در پرداخت الکترونیکی سبب شده نیاز به اعتماد مشتری به عنوان زیربنای موفقیت تجارت الکترونیکی، مقبولیت گسترده‌ای یابد؛ به طوری که در تحقیقات گوناگون به فقدان اعتماد به عنوان یکی از موانع توسعه تجارت الکترونیکی اشاره شده است.

در هر حال علی‌رغم گسترش روزافزون بکارگیری اینترنت در ایران، تجارت الکترونیکی و خرید اینترنتی کمتر در کشور  رواج یافته است و استقبال مناسبی از سوی مردم جهت خرید محصولات و خدمات به صورت اینترنتی از موسسات و سازمان‌هایی که امکانات و تسهیلات این امر را فراهم نموده‌اند، صورت نگرفته است.

در این میان، یکی از بزرگ‌ترین موانع استقرار تجارت الکترونیکی در ایران، فقدان اعتماد مردم به خرید از سایت‌های اینترنتی  در کشور است و بدون ایجاد زیرساخت‌ها و نهادهای مربوطه نباید انتظار گسترش مبادلات به صورت الکترونیکی در کشور را داشت.

خوشبختانه از جمله موضوعات مورد توجه در طرح تحول اقتصادی کشور، نوین‌سازی شبکه‌های توزیع کالا بوده و یکی از پروژه‌هایی که در راستای نوین‌سازی شبکه توزیع مورد توجه قرار گرفته، ایجاد اعتماد در سایت‌های فروش اینترنتی است. در این ارتباط فعال شدن فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور در فروش اینترنتی محصولات به دلیل تنوع محصولات قابل عرضه و گستردگی شعب در سراسر کشور، گامی بلند به منظور فراگیر شدن فروش اینترنتی کالا و خدمات در کشور محسوب می‌شود.

برای فروشگاه‌های زنجیره‌ای نظیر هر فروشگاه مجازی، یکی از پیش‌شرط‌های اساسی برای فروش کالا و خدمات، اخذ لگوی اعتماد از سوی نهاد ذی‌ربط است. در همین راستا به تازگی یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای معروف، موفق به دریافت نشان اعتماد از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شده است که بر همین اساس انتظار می‌رود دیگر فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز در آینده‌ای نزدیک وارد این عرصه شوند.

لازم به ذکر است سهولت بیشتر در سفارش دادن، صرفه‌جویی در وقت و هزینه و حتی عدم درگیری با ترافیک شهری از جمله مزایای خرید اینترنتی برای انجام خریدهای ارزان‌تر به شمار رفته و در این زمینه، راه‌حل‌ها و پیشنهاداتی در قالب موارد مهمی از قبیل تدوین ضوابط کلی و تعیین تعهدات سایت‌های فروش اینترنتی، ارایه لگوی اعتماد به سایت‌های معتبر، تعیین مرجع قانونی برای رتبه‌بندی و معرفی سایت‌های معتبر، تعیین مرجع قانونی و رسیدگی به شکایات سایت‌های خرید آنلاین و ارایه راهنمای خرید اینترنتی به مصرف‌کنندگان و فرهنگ‌سازی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب برای حمل سریع کالاهای خریداری‌شده از سایت‌های اینترنتی مورد توجه صاحب‌نظران و برنامه‌ریزان اقتصادی و بازرگانی کشور قرار می‌گیرد.

کد خبر 1437255

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha