به گزارش خبرنگار مهر ، حسین چمنی با بیان اینکه از اوایل تیرماه امسال یارانه شیر در کل کشور حذف شده، افزود: متأسفانه عواید ناشی از حذف یارانه شیر هنوز در چرخه تولید این محصول تزریق نشده است.
وی ادامه داد: 40 درصد از هزینه شیر یارانهای توسط دولت پرداخت میشد که این معادل یک سوم کل شیر تولیدی کشور و در حدود دو میلیون و 300 هزار تن بوده است.
چمنی افزود: البته دامداران در چند ماه گذشته به دلیل عدم صرف اقتصادی، جیره دامهایشان را کاهش دادهاند و یا دامهایشان را به کشتارگاهها سپردهاند که این امر به کاهش عرضه شیر خام از سوی آنان منجر شده، از طرفی شاهد هستیم 120 هزار تن شیر خام توسط دامداران در سه ماهه اخیر برای تولید 11 هزار تن شیر خشک مصرف شده که همه این عوامل در کاهش سرانه مصرف شیر مؤثر است.
وی با اشاره به اینکه 850 واحد تولیدی لبنی شناسنامهدار در سطح کشور فعال است، گفت: بخش اعظمی از کارگاههای تولیدی کوچک که صرفاً با هدف تولید و توزیع شیر یارانهای ایجاد شدهاند با حذف یارانه شیر عملاً به تعطیلی کشیده شدهاند.
چمنی، نبود فرهنگ استفاده از شیر در بین مردم را یکی دیگر از دلایل عمده کاهش مصرف شیر عنوان کرد و یادآور شد: هرچند حذف یارانهها تأثیر بهسزایی در کاهش مصرف شیر داشته اما به طور کلی مردم ایران هنوز به شیر بهعنوان یک غذای کامل و ضروری در سبد غذایی روزانه نگاه نمیکنند که این بسیار نگرانکننده است و نیاز مبرم به فرهنگسازی توسط رسانهها را نشان میدهد.
وی با تأکید بر اینکه شیر در کنار مسائلی چون اعتیاد، محیط زیست، آموزشهای عمومی و غیره بهعنوان 10 مسئله مهم در کشور مطرح است، افزود: متأسفانه در برنامههای توسعه کشور، نامی از شیر به میان نیامده البته در برنامه پنجم از شیر صحبت شده ولی در سه برنامه اول چه در کمیت و چه در جزئیات از شیر حرفی زده نشده است.
ادامه داد: قبل از برنامه چهارم یک برنامه 10 ساله برای تولید و افزایش 100 درصدی سرانه مصرف ارائه شد که به علت نداشتن یک متولی مشخص در حد یک برنامه باقی ماند و به فراموشی سپرده شد.
چمنی در خصوص تأثیر شیر در اقتصاد کشور، اظهار کرد: گردش مالی شیر در اقتصاد کلان کشور معادل 10 میلیارد دلار یعنی 12 درصد درآمد ناشی از صادرات یک ساله نفت است، در بعد اشتغال نیز صنعت شیر از چرخه تولید علوفه تا تولید شیر خام، حمل و نقل، فرآوردی و فروش، نزدیک به سه میلیون نفر ظرفیت اشتغالزایی دارد که ارزش ذاتی فرصت شغلی در این صنعت بزرگ حدود 75 میلیارد ریال محاسبه میشود.
مشاور ارشد مدیرعامل صنایع شیر ایران، پوکی استخوان، کوتاهی قد، کاهش بهره هوشی و پوسیدگی دندان را از عوارض ناشی از عدم مصرف شیر دانست و گفت: از هر چهار زن و از هر هشت مرد ایرانی به طور میانگین یک نفر دچار عارضه پوکی استخوان است و متأسفانه سن ابتلا به پوکی استخوان در کشورمان بین 15 تا 20 سال کمتر از میانگین جهانی اعلام میشود.
چمنی با بیان اینکه در چهار دهه آینده با یک سونامی کهنسالی و سالمندی در کشور مواجه خواهیم بود افزود: 40 سال بعد، 25 میلیون نفر از جمعیت کشور را کهنسالان تشکیل میدهند و این در حالی است که 80 درصد بیماریهای این دوره سنی، بیماری حرکتی و اسکلتی است و به طور حتم این امر از کاهش و عدم مصرف شیر ناشی میشود.
مشاور ارشد مدیرعامل صنایع شیر ایران، عدم استمرار در مصرف شیر را یکی دیگر از مسائل موجود در ایران دانست و یادآور شد: سیستم گوارشی بیش از 60 درصد مردم به علت عدم استمرار در مصرف شیر تحمل لاکتوز موجود در این ماده غذایی را ندارد بنابراین بسیاری از مردم تمایلی به مصرف شیر ندارند.
چمنی با تأکید بر اینکه تولیدکننده به هیچ عنوان تنش در بازار را دوست ندارد، گفت: با وجود تصور غلطی که برخی دارند، افزایش قیمت شیر و سایر محصولات لبنی به جیب تولیدکننده نمیرود به این معنی که افزایش قیمت لزوما به معنی افزایش درآمد نیست بهعنوان مثال در 10 سال گذشته درآمد واحدهای تولید کننده 12 درصد بود که در حال حاضر با حذف یارانهها به کمتر از 4 درصد رسیده است.
وی با بیان اینکه اگر به داد این صنعت نرسیم در آینده نزدیک واردکننده خواهیم بود، افزود: دولت در حالی به صنایع شیر کشور 200 میلیارد تومان بدهی دارد که به ازای تأخیر در پرداخت بدهی، به ما جریمه دیرکرد نمیدهد و این در حالی است که بانکهای دولتی به ازای هر یک روز تأخیر در پرداخت اقساط، از واحدهای تولیدکننده جریمه دیرکرد دریافت میکند.
مشاور ارشد مدیرعامل صنایع شیر ایران، با انتقاد از حذف توزیع شیر در مدارس، گفت: امیدواریم دولت هر چه زودتر نسبت به توزیع شیر مدارس اقدام کند.
نظر شما