۱ آبان ۱۳۹۰، ۸:۵۰

نبود نگاه تخصصی به تئاتر/ چرخه مالی تئاتر ترمیم شود

نبود نگاه تخصصی به تئاتر/ چرخه مالی تئاتر ترمیم شود

هنرمندان حرفه‌ای تئاتر اعم از نمایشنامه‌‌نویس، کارگردان، بازیگر و طراح صحنه نظرات مختلف و گوناگونی در خصوص عملکرد معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی ماه‌های گذشته دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، 18 اسفندماه سال 88 بود که حمید شاه‌آبادی طی حکمی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان معاون هنری معرفی شد. حدود 20 ماه است که شاه‌آبادی به عنوان معاون هنری در عرصه‌های تئاتر،‌ تجسمی،‌ موسیقی و آموزش حضور داشته و در هر کدام از این عرصه‌ها عملکردی را به خود اختصاص داده است. اینکه این عملکرد چه تأثیری بر روند تئاتر و هنرمندان تئاتر داشته موضوعی است که اهالی تئاتر می‌توانند آن را بازگو کنند.

نمایشنامه نویسان، کارگردانان، بازیگران و طراحان صحنه از جمله هنرمندان عرصه تئاتر هستند که در طول 20 ماه فعالیت معاون هنری با شرایط و موضوعات مختلف رو به رو شده‌اند و هر کدام دیدگاهی را نسبت به این فعالیت‌ها دارند.
 
حمیدرضا آذرنگ از نمایشنامه‌نویسان، کارگردانان و بازیگران تئاتر درباره برداشت خود از عملکرد حمید شاه‌آبادی در مقام معاون هنری به خبرنگار مهر گفت: روزی که ایشان آمدند با توجه به حرف‌های زده شده در محافل خصوصی مبنی بر اینکه کرکره تئاتر را پایین می‌کشند، فهمیدم نگاه درستی نسبت به تئاتر ندارند. بهتر بود وقتی نگاه تخصصی به تئاتر ندارند فرصتی را برای سلامت تئاتر ایجاد کنند، چون در جریان امراضی که برای تئاتر به وجود آمده بودند.
 
وی تأکید کرد: وقتی یک مدیر نمی‌تواند کمک ریشه‌ای و تخصصی به تئاتر داشته باشد بهترین تأثیری که می‌تواند به جای بگذارد این است که سلامت تئاتر را به آن بازگرداند.
 
این نمایشنامه‌نویس و کارگردان تئاتر معتقد است ای کاش معاون هنری وقتی حرفی را در خصوص یکی از مدیران خود زده‌ بود پس نمی‌گرفت و در حالی که ارتباطش با تمامی تئاتری‌ها قطع است اقدامی را در جهت بازگرداندن سلامت تئاتر انجام می‌داد و حرف خود را پس نمی‌گرفت.
 
آذرنگ تصریح کرد: بخش اعظمی از ما را پولکی بار آورده‌اند. ای کاش سلامت معنوی را به تئاتر برگردانند تا بتوانیم به اعتلای هنر تئاتر در این مرز و بوم کمک کنیم.
 
از سوی دیگر نادر برهانی‌مرند از هنرمندان با سابقه عرصه تئاتر تفکر قیم مآبانه معاونت هنری وقت را مغایر با مدیریت فرهنگی و هنری دانست و گفت: چون این سلوک مدیریتی و نگرش باعث ایجاد بی‌اعتمادی بین هنرمندان و مدیریت کلان فرهنگی و هنری می‌شود. به تجربه ثابت شده وقتی فضای هنری ما با نشاط و بالنده می‌شود که به جای این نگاه قیم مآبانه، نگاه دلسوزانه، دوستانه و همدلانه وجود داشته باشد.
 
این نمایشنامه‌نویس و کارگردان تئاتر یادآور شد: تصمیم‌گیری برای هنرمندانی که خودشان منادی تصمیم‌گیری برای عرصه‌های مختلف هستند و قرار است عرصه‌های مختلف اجتماعی را نقد کنند بدون مشورت و یکطرفه نتیجه‌ای نخواهد داشت.
 
برهانی‌مرند معتقد است بسیاری از مسائلی که مبتلا‌ به تئاتر شده ناشی از این نگاه قیم‌ مآبانه است. وی افزود: مدیران تئاتر اگر مدعی تلاش برای آسایش فکری، روحی، روانی و مالی هنرمندان هستند، همیشه گفتم و باز می‌گویم که باید یک بار برای همیشه چرخه مالی تولید تئاتر را ترمیم کنند. اگر ساز و کار مدیریت تئاتر تنها و تنها از پس حل این معضل به ظاهر کوچک برآمدند تا هنرمند به موقع پول خود را دریافت کند،‌ می‌توان به چشم‌اندازها و برنامه‌های کلان امید بست.
 
کارگردان نمایش‌های "مرگ فروشنده" و "رومولوس کبیر" تصریح کرد: متأسفانه به دلیل نبود سیستم مدیریتی و متد در برنامه‌ریزی کلان فرهنگی در تئاتر ما،‌ مدیریت قائم به فرد شده و چون تغییر مدیریت‌ها به جای اینکه سبقه فرهنگی داشته باشد ناشی از سیاست زدگی است، عموماً مدیرانی در رأس مسئولیت‌ها قرار می‌گیرند که کمترین نسبت را با حوزه هنر دارند. ممکن است این عزیزان به معنای عام کلمه با حوزه فرهنگ آشنائیت داشته باشند، ولی با حوزه هنر بیگانه‌اند یا نسبت دوری دارند. برای همین نه می‌توانند بحران‌ها را برطرف کنند نه می‌توانند بحران سازی نکنند.
 
حمید پورآذری دیگر کارگردان تئاتر که بیشتر در فضاهای خارج از مجموعه‌ تئاتر شهر و سالن‌های تئاتری فعالیت می‌کند نیز یادآور شد: به دلیل اینکه از فضای تئاتر دولتی دور هستم خیلی معاون هنری را نمی‌شناسم و نمی‌دانم چه کار می‌کند. اما وقتی اتفاقاتی نظیر استعفای دبیر جشنواره تئاتر فجر و مدیرکل هنرهای پیش می‌آید،‌ یعنی کسانی که در زمان آقای شاه‌آبادی مدیر بودند نشانگر ایراداتی است که وجود دارد. به احتمال زیاد آقای شاه‌آبادی یا اختیار عمل مناسب را به مدیران خود نمی‌‌دهند یا در امور آن‌ها دخالت می‌کنند. اگر اینگونه باشد عملکرد معاون هنری مناسب نیست.
 
وی ادامه داد: چون در حیطه کاری این معاونت کار نکرده‌ام نمی‌دانم انسان خوب یا بدی است و یا مدیر موفق یا ناموفقی است. تأثیراتی منفی یا مثبت را از ایشان ندیده‌ام و بعضا شکایت‌هایی را شنیده‌ام. جابجایی مدیران بخصوص رفتن آقای حسین مسافرآستانه که انسان بسیار صبوری است جای سؤال دارد.
 
سرپرست گروه تئاتر "پاپتی‌ها" تصریح کرد: شنیده‌ام نماینده‌ای از طرف معاون هنری برای بازبینی آثار حضور دارد که این نشانگر آن است که روند مدیریتی مناسبی وجود ندارد و معاون هنری به زیردستان خود اعتماد نمی‌کند. البته باز هم می‌گویم این سخنان بر اساس شنیده‌های من است.
 
حمید ابراهیمی نیز که از بازیگران با سابقه عرصه تئاتر است و این روزها بیشتر در عرصه تصویر فعالیت می‌کند تأکید کرد: نمی‌دانم شرایط معاون هنری چیست؟ اما تنها می‌توانم به شنیده‌ها اکتفا کنم که می‌گویند خوب نیست. حال آمدن رحمت امینی که تئاتری و انسان خوبی است می‌تواند تأثیرات خوبی به همراه داشته باشد. اما به طور کلی شرایط را فعلا نمی‌دانم.
-------------------
ادامه دارد
کد خبر 1440605

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha