دکتر جان لچز استاد فلسفه دانشگاه وندربیلت آمریکا در مورد چگونگی تحقق استانداردهای جهانی اخلاق به خبرنگار مهر گفت: در دنیای کنونی تفاوتهای زیادی در باورها، سنتها و مذاهب وجود دارد.
وی تصریح کرد: هر سنت و فرهنگ در درون خود استانداردها و هنجارهای خاصی دارد و بر اساس این استانداردها و هنجارها شناخته میشود.
لچز یادآور شد: این به آن معنا نیست که همه سنتها و فرهنگها به مثابه جزایری جدا از هم رفتار میکنند. این سنتها و فرهنگهای انسانی دارای هنجارها و استانداردهای یکسان و مشترک نیز هستند، اگرچه دارای منشأهای متفاوتی نیز باشند.
مؤلف "ارتباط فلسفه با زندگی" تأکید کرد: به عبارت دیگر ممکن است یک اصل در سنت دینی و یا سنت غیر دینی مورد تأکید قرار گرفته باشد. در این صورت میتوان این هنجارها و استانداردها را ملاک گفتگو قرار داد و گفتگوها را بر مبنای آن شروع کرد.
وی گفت: به تعبیر هابرماس ما انسانها دارای زیست جهان مشترک هستیم. از اینرو انسانها در طول تاریخ به نکات و اصولی مشترک رسیدهاند که میتوانند گفتگوها را از آنجا آغاز کنند.
این فیلسوف معاصر در ادامه یادآور شد: بهترین حالت در این گفتگو این است که همه طرفها در آن مشارکت جویند. سنتها و فرهنگهای گوناگون باید در این گفتگو با یکدیگر بنشینند و هنجارهای اخلاقی را مورد تأکید قرار دهند.
مؤلف "ذهن و فلسفه" در ادامه تصریح کرد: به نظر میرسد این شیوه بهترین راه و روش برای رسیدن به هنجارهای جهانی اخلاق باشد. اینکه تا چه اندازه با وجود تفاوتها و ملاحظات این امر قابل تحقق است موضوع دیگری است.
وی در مورد اینکه آیا این استانداردها برای تعاملات انسانی مفید هستند نیز تصریح کرد: همواره درگیری و تنشها از اختلافات شروع میشوند. هر چه جامعه انسانی دریابد که به یک کل تعلق دارد که همه در آن یکسان هستند و احساس یکسان بودن به آنها دست دهد زندگی انسانیتر و در صلح خواهد بود.
نظر شما