۱۰ آبان ۱۳۹۰، ۸:۳۸

گزارش خبری/

بزرگترین سازنده دکل خاورمیانه بلاتکلیف/ کارگران آونگان 36ماه بی حقوق

بزرگترین سازنده دکل خاورمیانه بلاتکلیف/ کارگران آونگان 36ماه بی حقوق

اراک - خبرگزاری مهر: آونگان بلاتکلیف است و آخرین خبرها حاکی از مکلف شدن مدیر این کارخانه به راه اندازی مجدد شرکت است، تعهدی که کارگران امیدوارند عملی شود تا بزرگترین سازنده دکل در خاورمیانه به لیست کارخانه‌های اراک بازگردد و آنها از بیکاری رهایی یابند.

به گزارش خبرنگار مهر، کارخانه آونگان با تولید انواع نبشی و دکل های انتقال انرژی الکتریسیته از کارخانه های باسابقه اراک بود که در سال 1383 به بخش خصوصی واگذار شد.

این کارخانه جزو اولین واحدهایی بود که در قالب اصل 44 واگذار شد اما برخلاف چند واحد صنعتی دیگر که در اراک برابر اصل 44 به بخش خصوصی واگذار شدند و اکنون جزو واحدهای موفق هستند، مسیری را پیمود که منجر به بیکاری پنهان و آشکار کارگران و نیروی متخصص این کارخانه شد.

کارخانه هنوز به دولت برگردانده نشده است/ کارگران خواستار آغاز تولید هستند

با وجودی که خبر بازگردانده شدن اونگان به دولت این روزها منتشر شده اما خبری از تحقق این موضوع نیست.

عضو شورای اسلامی کار این کارخانه در گفتگویی با بیان اینکه کارگران خواستار آغاز تولید در این کارخانه به هر اسمی هستند گفت: کارگران نمی خواهند کارخانه ای که زمانی بزرگترین تواید کننده دکل های نیرو در خاورمیانه بوده امروز خاک بخورد و به هر بهانه ای تعطیل شود.

نورالدین ابطحی با اشاره به اینکه نیمی از کارگران این کارخانه رزمندگان سابق جبهه ها بودند گفت: در شان این کارگران نیست که به دلیل بی تدبیری مدیریت صبح به کارخانه بیایند و بدون اینکه خدمت مفیدی به تولید و صنعت کشور داشته باشند به خانه بازگردند.

انتقال بخشی از ماشین الات تولید از کارخانه

کارگران آونگان بر این باورند که بخشی از ماشین آلات کار و تولید بعد از واگذری کارخانه به بخش خصوصی از کارخانه خارج شده است.

تعطیلی تولید در کارخانه

آنان می گویند، کارخانه ای که در دوران کاری خود جزو بزرگترین سازندگان دکل های انرژی در خاورمیانه بود و اکنون سالانه دو هزار تن تولید ندارد.

اکنون از شش سالن تولید این کارخانه دو سالن با ظرفیت کم در حال کار است در حالیکه این کارخانه در صادرات نیز حرفهای زیادی برای گفتن داشت.

ارزان فروشی کارخانه

در اولین ساعات واگذاری کارخانه به بخش خصوصی  بحثی به نام " ارزان فروشی کارخانه " وارد رسانه های استان و کشور شد و در نهایت منجر به پیگیری نماینده مردم در مجلس در سالهای 83 و 84  شد و در نهایت با تشخیص قانونی بودن مراحل فروش، موضوع فروکش کرد.

اکنون نیز برخی رسانه ها با اوج گرفتن موضوع آونگان بحث ارزان فروشی کارخانه را مطرح می کنند.

کارخانه آونگان 25 میلیارد تومان ارزانتر از قیمت واقعی واگذار شد

این تیتر خبری بود که به نقل از نماینده وقت اراک در مجلس بر خروجی رسانه ها قرار گرفت.

عباس رجایی به عنوان عضو هیئت تحقیق وتفحص از سازمان خصوصی سازی گفت: در بررسیهای به عمل آمده از کارخانه آونگان در اراک مشخص شد که تخلفات زیادی در واگذاری این کارخانه به بخش خصوصی صورت گرفته است و این کارخانه 25 میلیارد تومان ارزانتر از قیمت واقعی واگذار شد. 

اصل خبر سال 1383 روایت می کند: "عضو هیئت تحقیق وتفحص از سازمان خصوصی سازی گفت: در بررسی های به عمل آمده از کارخانه آونگان در اراک مشخص شد که تخلفات زیادی در واگذاری این کارخانه به بخش خصوصی صورت گرفته است و این کارخانه 25 میلیارد تومان ارزانتر از قیمت واقعی واگذار شد.

عباس رجایی نماینده اراک در سال 84  بر اساس تصویب طرح تحقیق و تفحص از سازمان خصوصی سازی، مسئولیت  تحقیق از واگذاری شرکتها و کارخانجات دولتی به بخش خصوصی در حوزه اراک را به عهده گرفت.
 
49 درصد سهام مربوط به دولت بوده است
 
وی در همان زمان اعلام کرد: در این بررسی مشخص شد کارخانه آونگان که 49 درصد سهام آن متعلق به دولت است واگذاری آن حاکی از منافات جدی با قانون برنامه سوم توسعه است که باید پیگیریهای لازم از طریق مراجع ذیصلاح صورت گیرد.
 
وی افزود: یکی از اهداف خصوصی سازی افزایش بهره وری است که متاسفانه در بررسیهای صورت گرفته در آونگان مشخص شد به دلیل تنشهای کارگری و عدم مدیریتهای مناسب این بهره وریها صورت نگرفته و در طی یکسال پس از واگذاری نیز کارخانه صرفا قراردادهای قبل از واگذاری را پیگیری کرده و هیچ قرارداد جدیدی پس از واگذاری منعقد نشده است.
 
سپردن تولید به واردکنندگان
 
اساسنامه خصوصی سازی تاکید می کند خرید کارخانه توسط بخش خصوصی، مستلزم رعایت قوانین تعیین شده است.
 
از جمله اولین قوانین اخراج نکردن کارگران و افزایش تویلد است که این دو فاکتور در قدم اول نادیده گرفت شد.
 
پس از واگذاری آونگان، 300 کارگر از حدود 700 کارگر کارخانه از قراردادهای موقت کار برخوردار شدند و تغییر وضعیت پیدا کردند و با حداقل دستمزدها به کار ادامه دادند.
 
و کم کم این کارخانه از لیست تولیدکننده اول کشور خارج شد و اکنون جای خود را به کارخانه های کوچک و واردکنندگان داده است.
 
تنش های واگذاری مهار شد
 
پس از واگذاری آونگان بود که مردم اراک اولین تجمعات کارگری را به خود دیدند. کارگران با تجمع مقابل کارخانه، استانداری، فرمانداری و هر جایی که احساس می کردند محل تصمیم گیری است تجمع کردند که در آخرین مرحله مقابل مجلس بود.
 
کارگران در سفرهای استانی رئیس جمهور به استان نیز در صف اول بودند و خواستار توجه ئیس جمهور بودند.
 
گرچه تنش از سوی مسئولان مهار شد اما خبر تجمعات را به جاهای مختلف مخابره کرد و ثبات کارگری در اراک را بعد از سالها خدشه دار کرد.
 
رجایی نماینده اراک در این باره گفت: درباره واگذاری صورت گرفته در آونگان مرم نسبت به اقدامات دولت در این زمینه ابراز نارضایتی و بدبینی می کنند.
 
کارخانه 22 میلیارد تومانی به نصف فروخته شد
 
رجایی همچنین درباره ارزش واگذاری کارخانه آونگان گفت: در تحقیق و تفحص مشاهده شد که کارخانه به قیمت واقعی به فروش نرفته است و در ارزیابیهایی که سازمان خصوصی سازی انجام داده، داراییهای شرکت آونگان بیش از 22 میلیارد تومان ارزش داشته که اگر به محتوای کارشناسی ها دقت کنیم ارقام بیش از این می توانست باشد که به نظر می رسد کارشناسی دقیق نبوده است و به دلیل بالا بودن هزینه کارشناسی ما به کارشناسی سازمان خصوصی سازی بسنده کردیم.
 
وی گفت: در عین حال بیش از 15 میلیارد تومان ارزش مواد اولیه کارخانه بوده که اگر به داراییهای کارخانه افزوده شود ارزش واقعی کارخانه 37 میلیارد تومان بوده در حالی که کارخانه 12میلیارد تومان به صورت اقساط 3 ساله به فروش رفته است.
 
رجایی تاکید کرد: در روند واگذاری آونگان از نظر محتوایی به ویژه درباره ارزش کارخانه جای تامل دارد.
 
فقط ارزش زمین های کارخانه 130 میلیارد تومان است
 
نماینده اراک همچنین گفت: اگر به قانون نوسازی صنایع مراجعه شود کارخانجاتی مثل آونگان می توانند در آینده مدعی این باشد که به دلیل واقع شدن در محدوده داخلی شهر قصد دارند کارخانه را به اطراف شهر انتقال بدهند و زمین آن را تغییر کاربردی بدهند که اگر این اتفاق بیفتد معنایش این است که فقط ارزش زمین آونگان که 110 هزار مربع است، بیش از 130 میلیارد تومان خواهد بود.
 
وی گفت: به گفته مدیرکل سیاسی وقت استانداری مرکزی، کارخانه آلومورل که در مجاورت آونگان قرار دارد این اقدام را دنبال کرد و مسکن و شهرسازی ارزش زمینهای کارخانه را به حدود متری 136 هزار تومان ارزش گذاری کرده است و این به معناست که اگر براساس قانون نوسازی عمل شود حقوق مردم بیش از این ارقام تضییع شده است.
 
رجایی در ادامه گفت: در بررسیهای دیگر نیز مشاهده شد برخلاف آنچه شایع بود که کارخانه دارای تعهداتی است و بدهی زیادی دارد، تعهدات کارخانه در ازای دارایی های کارخانه زیاد نیست به ویژه آن که قراردادهای آونگان قبل از واگذاری در شرف گرفتن تعدیل قیمت بودند و معنای حرف این است که اثر تعدیل قیمت ها در بعد از واگذاری تقریبا مجموعه قراردادهای آونگان را یا سودآور نموده یا به نقطه سربه سر رسانده است.
 
رجایی درباره نتیجه تحقیق و تفحص از کارخانه آونگان در اراک گفت: در مجموع درباره واگذاری آونگان روال قانونی واگذاری دارای خدشه می باشد، اهدافی که از واگذاری آونگان متصور بود، محقق نشده و براساس ارزش گذاری های هیئت تحقیق و تفحص و نظر دیوان محاسبات و مکتوبات هیئت داوری موضوع ماده 20 قانون برنامه سوم و مجموعه مسئولان دست اندرکار استانی، قیمت واقعی در رابطه با آونگان دریافت نشده و بیت المال دچار غبن فاحش شده که باید به نوعی اصلاح گردد."
 
کارگران 36 ماه حقوق نگرفتند

 مشکل کنونی کارگران در کنار تعطیلی تولید، دریافت نکردن حقوق خود است.
 
به گفته نورالدین ابطحی نماینده سابق کارگران، آنان بین سه تا 36 ماه از حقوق خود را دریافت نکردند.
 
مسافرکشی کارگران آونگان
 
وی با بیان اینکه کارگران برای تامین هزینه های زندگی دست به کارهایی مثل مسافرکشی، فضای سبز و به شغل دوم روی آورده اند، گفت: با تعطیل شدن تولید در کارخانه 180 کارگر کارخانه از صبح تا عصر بیکار در کارخانه می چرخند وبعد از کارخانه به سراغ شغل های دیگر برای تامین هزینه های زندگی خود می روند.
 
اکنون کارگران امیدوران بعد از تجمع خود در مقابل مجلس و نشست با رئیس مجلس، مشکلاتشان حل شود و چراغ امیدشان با روشن شدن چراغ تولید در کارخانه جان بگیرد.
کد خبر 1443690

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha