سید مهدی میرصالحی قبل از ظهر چهارشنبه در جلسه کمیته فرش استان قم که با حضور نمایندگانی از مرکز ملی فرش ایران و جمعی از فعالان فرش دستباف استان برگزار شد، با اشاره به شهرت جهانی فرش دستباف ایران تصریح کرد: فرش ایران در بازارهای بین المللی از جایگاه ویژه و مشخصی برخوردار است و در این میان فرش قم شهرت جهانی بیشتری دارد.
وی با اشاره به دلایل کیفیت بالا و شهرت جهانی فرش قم اظهار داشت: فرش قم ریزبافتتر و مواد اولیه آن ابریشم است و به صورت تمام ابریشم و با رج بالا بافته میشود که هم چله و هم خامه ظریف تری دارد و این مسئله دید چشم بیشتر و زمان طولانی تری برای بافت میبرد که کار سختی است و ارزش افزوده بالاتری هم دارد و بسته به تعداد رجها و یا ابعاد فرش این ارزش میتواند تغییر کند.
میرصالحی با بیان اینکه فرش دستباف قم ریزبافتترین فرش در سطح کشور و میتوان گفت در جهان است، یادآور شد: لازم است تا ارزش افزوده بالاتر و مشتری متناسب با تولید آن را داشته باشد.
وی افزود: همچنین لازم است تا به تدریج که بافندههای سنتی از دور خارج میشوند سالانه افرادی جایگزین آنها شوند که از سطح سواد لازم هم برخوردار باشند.
مدیر مالکیت معنوی طرحها در مرکز ملی فرش ایران در ادامه تصریح کرد: مدیریت روی بافندگان سنتی برای اینکه تولیداتی متناسب با نیاز بازار تولید کنند مشکل است اما مدیریت با افرادی که با سواد این رشته، وارد عرصه تولید میشوند، بهتر انجام میشود.
ورود به بازارهای جهانی نیازمند داشتن برند است
وی در بخش دیگری از سخنان خود ورود به بازارهای جهانی را نیازمند داشتن برند دانست و گفت: امروزه تجارت هر کالایی بدون داشتن و نام و نشانی در جهان منسوخ شده است و فرش ایران نیز برای ورود به بازارهای جهانی باید برند جهانی داشته که توسط یک مرجع ثبت شده باشد.
میرصالحی با تاکید بر اینکه فرش بدون ثبت جهانی نمیتواند وارد بازارهای بین المللی شود، یادآور شد: معروفیت و شهرت فرش ایران در حد حرف باقی مانده و در بازارها زبانی مطرح میشود اما هیچ جایی ثبت نشده است اما زمانی که نام این هنر در جایی ثبت شود، پشتیبان این برند و به ثبت رسانندگان آن است و اگر کشوری در این خصوص کپی برداری کرد امکان اقامه دعوا و پیگیری وجود دارد.
وی افزود: امروز در شرایطی هستیم که نمیتوانیم نه تنها فرش بلکه هیچ کالای دیگری را بدون هیچ برندی وارد بازار کنیم و این مطلب حتی در مورد بازارهای داخلی هم صدق میکند.
مدیر مالکیت معنوی طرحها در مرکز ملی فرش ایران در ادامه تصریح کرد: بیش از ۱۰ سال که در مورد ثبت ملی و جهانی فرش صحبت میشود اما زیاد جدی گرفته نمیشد تا اینکه مرکز ملی فرش ایران تاسیس و از آن زمان کار به صورت جدیتر دنبال شد و برای پیگیری این کار یک مدیریت در مرکز ملی شکل گرفت.
وی با بیان اینکه در زمینه ثبت ملی و جهانی فرش اقداماتی نیز انجام شده است، یادآور شد: از جمله این اقدامات برگزاری همایشی با حضور کارشناسان وایپو برگزار شد و کارشناسان این موسسه از کارگاههای تولید فرش دستباف در چند استان بازدید کردند و این باعث شد تا یک رابطه همکاری خوبی با این موسسه ایجاد شود.
فرش قم در آستانه ثبت جهانی
میرصالحی در ادامه با توجه به شهرت و کیفیت فرش دستباف قم تصریح کرد: ثبت ملی فرش قم تمام شده و در حال اقدام برای ثبت جهانی آن هستیم و این کار بسیار مشکلی است که نیازمند فراهم شدن شرایط خاص و انجام مطالعات بسیاری است.
وی به مراحل کار ثبت جهانی فرش قم اشاره کرد و گفت: بعد از جمع آوری همه این اطلاعات و قبول اولیه این اسناد باید به تائید ۲۷ عضو موسسه وایپو برسد.
مدیر مالکیت معنوی طرحها در مرکز ملی فرش ایران یادآور شد: همچنین همزمان به دنبال انجام یک سری کارهای کارشناسی هستیم که بعد از انجام این ثبت جهانی چگونه و از چه راههایی این امر عملیاتی شود و در استفاده از برند فرش ایران تقلبی صورت نگیرد و یا این کار به حداقل برسد و در این راه شناسنامه دار کردن فرشها را در دستور کار داریم.
وی افزود: البته شناسنامه دار کردن فرشها مخالفانی هم دارد و عدهای عنوان میکنند که با این کار قرار است آمار دقیق تولیدات و صادرات گرفته و مالیات وضع شود اما واقعیت است که هیچ نوع گزارشی در این خصوص به سازمانهای مالیاتی داده نمیشود و لازم است تا در زمینه استفاده از شناسنامه فرش فرهنگ سازی شود.
قم - خبرگزاری مهر: مدیر مالکیت معنوی طرحها در مرکز ملی فرش ایران با اشاره به شهرت جهانی فرش دستباف قم، تصریح کرد: ثبت جهانی فرش قم ارزش افزوده آن را بالا میبرد.
کد خبر 1450824
نظر شما