به گزارش خبرنگار مهر، در شرایطی که ورزش در مدارس جهان جزو یکی از اولویتهای متولیان ورزش در کشورهای مترقی است هنوز ایران در این بخش نتوانسته به خواستههای معقول خود دست یابد. هر چند حرکتهای خوبی صورت گرفته اما هنوز تا رسیدن به نقطه ایدهآل فاصله داریم. به بهانه روز دانش آموز به سراغ کیومرث هاشمی، معاون تربیت بدنی و تندرستی وزارت آموزش و پرورش رفتیم تا از شرایط قبل و کارهای صورت گرفته و آینده وضعیت ورزش دانش آموزی مطلع شویم.
کیومرث هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: قدمت آموزش و پرورش درایران به 100 سال پیش باز می گردد. ورزش همیشه در این سیستم نام و جایگاه داشته اما در این سالها با ارتقای مدیریت ورزش به معاونت تربیت بدنی و تندرستی در وزارت آموزش و پرورش شکل و شمایل جدید، اعتبارات بهتر و برنامهریزی گستردهتری را یافته است.
وی در مورد روند حرکت فدراسیون ورزش دانش آموزی هم گفت: این فدراسیون تنها وظیفه بخش قهرمانی و بین المللی را دارد. به همین خاطر تصمیم گرفتیم در عین اینکه در زیر مجموعه ما فعالیت دارد به شکل مستقلتری تصمیمات خود را بگیرد. عمر این فدراسیون هم اکنون به نزدیک به 10 سال می رسد و توانسته موفقیتهای خوبی را بدست آورد.
وی در مورد اینکه "چرا این فدراسیون هم اکنون رئیس ندارد؟"، گفت: رئیس فدراسیون مدتی پیش بازنشسته شده و هم اکنون دبیر این فدراسیون کارهای اجرایی را برعهده گرفته است. بزودی رئیس جدید فدراسیون ورزش دانش آموزی معرفی خواهد شد.
معاون تربیت بدنی و تندرستی وزارت آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: از زمانیکه این فدراسیون در ایران تشکیل شد به عضویت فدراسیون جهانی در آمد و در این مدت موفقیتهای خوبی داشته است. تنها بخشی از این موفقیتها قهرمانی تیم والیبال و هندبال دانش آموزان ایران در آسیا، فوتبال و دوومیدانی بین مدارس جهان هستند.
وی با بیان اینکه ما خلاءهای زیادی در بخش ورزش دانش آموزی داریم که حل تمام آنها و به نتیجه رسیدنشان نیازمند زمان است، تصریح کرد: یکی از این خلاءها به طور قطع کمبود فضاهای ورزشی مدرن و مجهز برای دانش آموزان است. آموزش و پرورش ایران در حال حاضر تنها 49 استخر و 1350 سالن ورزشی یا سوله در اختیار دارد. در حالیکه تلاش شده تا اعتبارات برای توسعه استخرها به 200 سالن و ساخت 1850 سالن دیگر تامین شود، این سالها تقریبا تا 2 سال آینده به بهره برداری کامل می رسد و از آن زمان بهتر می توانیم برنامهریزی کنیم.
هاشمی با بیان اینکه مشکل دیگر وزارت آموزش و پرورش در دستیابی به اهدافش در بخش ارتقای سلامت، توسعه زنگ ورزش مدارس و پافشاری بر وجود آن و عدم تخصیص آن به دروس دیگر است، افزود: در همین راستا آموزش و پرورش این روزها در حال ارتقای زنگ ورزش به سه ساعت در هفته است.
وی ادامه داد: گام دیگری که مطمئنا می تواند در این بخش کمک کند وجود زنگ ورزش مدارس به صورت تخصصی در مقاطع ابتدایی است تا بتواند به استعدادیابی کمک کند. پیش از این معلمان این مقطع به صورت تفریحی و به شکل مبتدی دانش آموزان را در ساعت زنگ ورزش به فعالیتهای ورزشی تشویق می کردند اما مطمئنا این روند درست و معقول نبود و باید از مربیان تخصصی ورزش در این مقطع مهم سنی استفاده می کردیم.
معاون پیشین سازمان تربیت بدنی خاطرنشان کرد: در شرایطی که پیش از این آموزش و پرورش تنها 15 هزار معلم ورزش در مقاطع راهنمایی و دبیرستان داشت آموزش و پرورش در سال گذشته 15 هزار معلم تخصصی ورزش را تنها در مقطع ابتدایی استخدام کرده است. قرار است این مربیان تخصصی ورزش در مقاطع ابتدایی استعدادیابی کرده و دانش آموزان مستعد را در راه پیمودن گامهای نخست ورزش حرفهای کمک کنند.
وی در مورد اینکه آیا با استخدام این تعداد معلم ورزشی مشکل نیروی تخصصی ما در وزارت آموزش و پرورش حل شده است، هم گفت: به طور خیر. گستردگی وزارت آموزش و پرورش به حدی است که استخدام این تعداد معلم تنها بخشی از مشکلات ما را برطرف خواهد کرد و نمی تواند به ما در کل کشور کمک کند.
وی در ادامه از راه اندازی مدارس تخصصی ورزش خبر داد و گفت: در تمام دنیا شاهد تشکیل و راه اندازی مدارس تخصصی ورزشی هستیم. این مدارس تخصصی ورزش که مقولهای متفاوت از دبیرستانهای تربیت بدنی را دنبال می کنند تنها به صورت تخصصی در 9 رشته فعالیت خواهند کرد.
هاشمی ادامه داد: این مدارس در رشتههایی شامل؛ فوتسال، هندبال، والیبال، بسکتبال، تنیس روی میز و ورزشهای پایه چون دوومیدانی، شنا و ژیمناستیک فعالیت خواهند کرد.
وی در مورد روند کار این مدارس هم گفت: قرار است دانش آموزان علاقمند با دادن تستهای اولیه به این مدارس معرفی شوند و برخی هم از طریق معلمان ورزشی استعدادیابی شوند. در این مقطع دانش آموزان غیر از طی آموزش دروس دبیرستان خود در هفته 6 ساعت به صورت تخصصی در یکی از این رشتهها مهارت پیدا خواهند کرد. این دانش آموزان در پایان دوره 12 ساله آموزشیشان ضمن دریافت مدرک تحصیلی دیپلم، مدرک تخصصی ورزشی آن رشته را هم دریافت می کنند.
وی در خصوص اینکه هم اکنون ورزش دانش آموزی ایران در چند رشته فعال است، اظهار داشت: ورزش آموزش و پرورش هم اکنون در 30 رشته فعال است. شاید برخی از رشتههای ورزشی برای مردم ناشناخته یا غیرملموس باشد اما به طور قطع راه اندازی آن حتی در حد یادگیری و دادن اطلاعات به دانش آموزان می تواند آنها را در تصمیم گیری برای ادامه فعالیت ورزشیشان به صورت حرفهای یا تفریحی برای بالابردن سطح سلامتشان در آینده موثر باشد.
معاون تربیت بدنی و تندرستی آموزش و پرورش حرکتهای صورت گرفته را خوب و ارزشمند دانست و گفت: ورزش مدارس این روزها در حال گذر از یک دوره مهم است و به روزهای خوبی می اندیشد گامهای سریعتری برداشته و در حال شکل گرفتن است هرچند دیر اما به طور قطع در چند سال آینده ثمره آن را خواهید دید.
وی با بیان اینکه ورزش دانش آموزی در آستانه یک تحول عظیم قرار دارد، تاکید کرد: مطمئن باشید که این حرکتها در چند سال آینده به خوبی جواب می دهد و می توانید به طور ملموس و واضح آثار آن را در ورزش کشور و ورزش دانش آموزی ببینید.
هاشمی تصریح کرد: برای پیمودن این راه مطمئنا تنها نمی توانیم به بدنه آموزش و پرورش و حمایتها در درون این سازمان اکتفا کنیم. برای طی این مسیر باید همه بخش های ورزش کشور به ما یاری برسانند تا بتوانیم با قوت برنامههای خود را اجرایی کنیم.
نظر شما