به گزارش خبرگزاری مهر، شنبه ذوالفقاری با داشتن 91 سال سن، 76 سال است در عرصه صنایعدستی و از جمله عبابافی و جاجیمبافی مشغول به فعالیت است.
وی با اشاره به اینکه هنر عبابافی را پس از آموزش در کشور عراق در استان ایلام رواج داده است، اظهار داشت: در زمان جنگ تحمیلی نیز با حضور در بنیاد جنگزدگان، آموزش به خانوادههای جنگزده را در رشته جاجیمبافی برعهده داشتم.
این صنعتگر ایلامی ادامه داد: کارگاههای جاجیمبافی شهرستانهای ملکشاهی، دهلران، درهشهر، آبدانان، ایلام و ایوان در آن سالها زیر نظر من مشغول فعالیت بودند.
ذوالفقاری تصریح کرد: عبابافان ایلامی از گذشته در شهرستان مهران فعالیت داشتند که امروز از میان آنها تنها من به فعالیت در این رشته مشغول هستم.
وی افزود: عبابافی ایلام در گذشته کاربریهای مختلفی داشته و اغلب بهعنوان لباس خاص افرادی بوده که از منزلت و جایگاه اجتماعی خاصی برخوردار بودند.
این هنرمند پیشکسوت با بیان اینکه نبود کاربردهای تازه برای این هنر و سختی مراحل مختلف تولید از تمایل جوانان برای ورود به این عرصه کاسته است، گفت: همین موضوعات و بازار فروش نامناسب عبابافی ایلام، روز به روز رونق این هنر را از بین برد.
تنها بازمانده هنر عبابافی ایلام در ادامه اظهار داشت: به دلیل سن بالا امکان استفاده از بیمه تأمین اجتماعی را نداشتهام اما بهتازگی تحت پوشش طرح مستمری ارشاد قرار گرفتهام.
حمید بختیاری، معاون صنایعدستی ایلام، نیز در این باره گفت: زندگی مردم استان ایلام از گذشته مبتنی بر اقتصاد شبانی بوده، و میتوان تأثیر این سبک از زندگی را در تولیدات صنایعدستی آنها نیز مشاهده کرد.
وی با تایید این نکته که تغییر در سبک و نوع زندگی مردم در طول سالیان، زمینه تحول و تغییر در نوع محصولات مصرفی شده است، افزود: همین موضوع یکی از دلایل مهم از میان رفتن هنر عبابافی ایلام است که مواد اولیه آن از دام به دست میآید.
معاون صنایعدستی ادارهکل میراثفرهنگی ایلام تاکید کرد: به دلیل آن که استاد ذوالفقاری تنها هنرمند بازمانده از هنر اصیل عبابافی است در قالب دورههای آموزشی استاد ـ شاگردی تا به حال نزدیک به 10 نفر از آموزشهای لازم بهرهمند شدهاند.
بختیاری یادآور شد: همچنین موفق شدیم در همایش تجلیل از پیشکسوتان صنایعدستی این استان، از استاد شنبه ذوالفقاری تقدیر کوچکی به عمل آوریم.
ایلام - خبرگزاری مهر: تنها بازمانده هنر عبابافی ایلام، سختی کار و از میان رفتن کاربری اولیه تولیدات این رشته اصیل و بومی را دلایل اصلی منسوخ شدن آن دانست.
کد خبر 1452311
نظر شما