به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر"، دكتر عبادي گفت : ثروت ملل بستگي به نيروي انساني خلاق و متفكر دارد كه در اختيار كشورها است. محور توسعه كشورها مبتني بر نيروي انساني متخصص است. امروزه نوآوري، ابداع و خلق محصولات جديد و به طور كلي اقتصاد مبتني بر دانايي حرف اول را در دنيا مي زند.
وي تصريح كرد : كشورهاي پيشرفته و صنعتي كه بخش قابل ملاحظه اي از توليد علم و دانش را به خود اختصاص داده اند همه توسعه يافته هستند و از توان اقتصادي برخوردارند. پس دنياي جديد مبتني بر گسترش مراكز توليدي دانش و فناوري و لازمه رشد اقتصادي توجه به دانش و فناوري است . در كشور ما نيز در برنامه چهارم توسعه ، توسعه مبتني بر دانايي مدنظر قرار گرفته است و به عنوان محور اصلي مطرح شده است. طبق اين برنامه بودجه تحقيقات در پايان برنامه چهارم توسعه به 5/2 درصد توليد ناخالص ملي خواهد رسيد و طبق برنامه بودجه سال آينده بودجه تحقيقات در سال آينده به دو برابر بودجه سال جاري خواهد رسيد و اين جهش بسيار خوبي تلقي مي شود. سند چشم انداز بيست ساله كشور ما را مكلف مي كند تا در پايان برنامه چهارم توسعه جايگاه اول توليد علم در منطقه را داشته باشيم. اين در حالي است كه هم اكنون تركيه با سه برابر توليد علمي ايران در مقام اول منطقه قرار دارد . بنابراين نياز به تربيت 2000 محقق به ازاي هر يك ميليون نفر است و حدود 1200 مركز تحقيقاتي بايد ايجاد شود . اگر بخواهيم پيشرفت كنيم به طور قطع هيچ راهي جز توجه به توسعه علمي و فناوري نداريم. اگر بخواهيم قدرت اقتصادي را در دست داشته باشيم بايد خود را از لحاظ علم و فناوري ارتقاء دهيم.
معاون هماهنگي امور علمي و اجتماعي رئيس جمهور خاطر نشان ساخت: اگر به رده بندي بيست كشور اول توليد كننده مقاله نگاهي بيندازيم متوجه فاصله خود با اين كشورها خواهيم شد. آمريكا با بيش از دو ميليون مقاله در سال به عنوان برترين توليد كننده علم در جهان مطرح است و پس از آن ژاپن با 713542 مقاله، آلمان با 655586 مقاله قرار دارند. انگلستان، فرانسه، كانادا، روسيه و چين و گره جنوبي نيز در رده هاي بعدي قرار دارند. بنابراين كشورهاي صنعتي دنيا عمده توليد مقاله در جهان را دارا هستند.
وي يادآورشد: كشورهاي پيشرفته دنيا بيش از 2 درصد توليد ناخالص ملي را به تحقيقات اختصاص مي دهند. كشوهاي توسعه يافته بيش از 1 درصد، كشورهاي در حال توسعه 5/0 درصد و كشورهاي عقب مانده كمتر از 5/0 درصد. بنابراين كشور ما جزء كشورهاي در حال توسعه يا عقب مانده محسوب مي شود.
دكتر عبادي به تعداد محققان چند كشور اشاره كرد و افزود: تعداد محققان ژاپن در يك ميليون نفر 5321 محقق در سال 2001 بوده است. در كره جنوبي 2880 محقق در هر يك ميليون نفر در سال 2001 وجود داشته است. سنگاپور در همين تعداد جمعيت 4052 محقق و ايران در سال 2003 در هر يك ميليون نفر 346 محقق در كشور داشته است. اين آمار به خوبي وضعيت ايران در ميان كشورهاي توسعه يافته و صنعتي را نشان مي دهد. اين آمار نشان مي دهند اگر به همين منوال حركت كنيم و رشد جهشي نداشته باشيم پيشرفتي نخواهيم كرد. اگر پيشرفتي نكنيم و توليد علم در كشور ما رشد جهشي نداشته باشد بايد انتظار وابستگي بيشتر را نيز داشته باشيم.
نظر شما