۲۰ دی ۱۳۸۳، ۱۲:۱۹

گزارشي از چند دوره برگزاري بازار فيلم تهران

"بازارفيلم تهران"؛ بودن يا نبودن، مسئله اين است

زمان برگزاري بازار بين المللي فيلم تهران با زمان برپايي يكي از معتبرترين بازارهاي جهاني فيلم جهاني مصادف است. از اين رو برگزار كنندگان بازار به منظور افزايش تعداد شركت هاي معتبرخريد و فروش فيلم بايد براي تغيير اين زمان راهي پيدا كنند.

به گزارش خبرنگار تلويزيوني "مهر"، چند سالي است كه بحث اقتصاد سينما به عنوان يكي از مباحث اصلي فيلمسازي و برنامه ريزي مديران سينمايي كشوردرآمده است. به خصوص پس از آنكه سينماي ايران موفق به فتح تمامي جوايز معتبر جهاني از جشنواره كن گرفته تا ساير مجامعه سينمايي را به دست بياورد و به اندازه كافي براي خود اعتبار كسب كند، مساله فعاليت در زمينه اقتصاد سينما از طريق نمايش و فروش فيلم هاي سينمايي ايراني در ساير كشورهاي جهان شكل گسترده تري به خود گرفت و از اهميت بيشتري برخوردار شد.
در اين زمينه، بخش هاي امور بين الملل دولتي ( مانند بنياد سينمايي فارابي، بخش بين الملل سيما فيلم و صنف تهيه و توزيع كنندگان فيلم ايران )  درصدد برآمدند تا با افزايش حضور جهاني خود در بازارهاي جهاني و ايجاد جاذبه هايي  ( از جمله اكران محدود در سينماي ساير كشورها و همكاري با توزيع كنندگان صاحب نام اروپايي ) كه بتواند به فعاليت اقتصادي سينماي ايران در خارج از كشور جامه عمل بپوشاند، گام هاي موثري در اين زمينه بردارند. در اين بين برگزاري بازار بين المللي فيلم تهران يكي از راه هاي اساسي و مهم بود.

نخستين بازار بين المللي فيلم در سال 1374 بود كه  به وسيله رسانه بين المللي سيما ( وابسته به سيما فيلم ) برپا گرديد كه اين بازار وظيفه عرضه برنامه هاي تلويزيوني و فيلم هاي سينمايي ايراني را داشت. اما با وجود اينكه در سومين دوره از برپايي اين بازار شرايطي فراهم شد كه بازار به نقطه سود دهي برسد، به دليل تغيير سياست هاي كلي سازمان صدا و سيما اين بازار تعطيل شد.
پس از آن در سال 1379 در كنار برگزاري جشنواره بين المللي فيلم فجر تصميم به برگزاري نخستين بازار بين المللي فيلم تهران گرفت و با حدود 7 غرفه كار خود را آغاز كرد. اين بازار كه امسال پنجمين دوره آن برگزار خواهد شد، از برگزاري جشنواره به عنوان عنصري استفاده كرد كه در قالب آن بتواند تعداد بيشتري از شركت هاي توليد و توزيع فيلم به خصوص خريداران خارجي را در بازار پذيرا باشد. اما در عمل برگزاري بازار در كنار جشنواره فجر هيچ كمكي به آن نكرد. چون هياهو و تحركي كه در جشنواره بود حتي شركت كنندگاني كه براي حضور در بازار دعوت شده بودند به تماشاي فيلم هاي ايراني تشويق مي كرد و بازار از رونق لازم مي افتاد. اكران اختصاصي فيلم هاي جشنواره براي شركت كنندگان در بازار هم چندان موفق نبود.

چهارمين بازار بين المللي فيلم تهران پس از تجربه هايي كه طي چند دوره گذشته آن كسب كرده بود و به دليل اينكه بازار تا حدودي براي فعالان عرصه خريد و فروش فيلم شناخته شده بود، از تحرك و رونق بيشتري برخوردار شد. اما همچنان تا مطلوب فاصله زيادي دارد. يكي از مسايلي كه به رونق اين بازار لطمه مي زند، برگزاري يكي از معتبرترين بازارهاي بين المللي فيلم اروپا است كه زمان برپايي آن به بازار فيلم تهران نزديك است.
جشنواره‌ فيلم برلين پس از بازار فيلم كن، معتبرترين بازار بين المللي فيلم در اروپا به شمار مي آيد. اين بازار كه همزمان با جشنواره فيلم برلين برگزار مي شود،  هر ساله تعداد زيادي از دست اندركاران توزيع و خريد و فروش فيلم در جهان را به خود فرا مي خواند.  اين جشنواره از نظر زماني هر سال حدود بهمن و اسفند ماه برگزار مي شود كه البته روزهاي آن تا حدودي تغيير مي كند. امسال جشنواره برلين  از  10 تا 20 فوريه 2005 برگزار مي شود كه مصادف با 22 بهمن تا 2 اسفند ماه 1383  است.
هر چند كه به نظر مي رسد كه زمان برپايي فيلم برلين پس از برگزاري بازار فيلم تهران است، اما حقيقت اين است كه شركت هاي معتبر و فعال در زمينه خريد و فروش فيلم به مقرون به صرفه بودن سفرهاي خود به شدت فكر مي كنند و فقط وقتي حاضر به سفرهاي پشت سر هم هستند كه بازار مورد نظر خود را از نظر مسايل مالي مساعد ارزيابي كنند. هر چند كه بازار فيلم تهران از نظر شركت هاي فعال در اين زمينه شرايط مطلوبي از نظر برگزاري و مهمان نوازي دارد، اما از نظر اعتبار به هيچ وجه قابل مقايسه با جشنواره برلين نيست. از طرف ديگر، مدت زمان  دو هفته اي كه بين برگزاري بازار فيلم تهران و بازار فيلم برلين وجود دارد، كمتر شركت خريدار فيلمي را به شركت در بازار فيلم تهران ترغيب مي كند. به خصوص اينكه، بازار فيلم تهران از نظر فيلم هايي كه در بازار بايد عرضه شود، محدوديت ها و شرايطي را پيش روي شركت ها مي گذارد.
دراين بين راه حل ساده اي كه وجود دارد و با يك بررسي دقيق و حساب شده از سوي برگزار كنندگان بازار مي تواند شكل عملي به خود بگيرد، تغيير زمان بازار و هماهنگي آن به صورتي است كه بازار فيلم از نظر زماني در حد فاصل برگزاري جشنواره هاي صاحب نام و با سابقه دنيا قرار نگيرد و شكل مستقلي داشته باشد. اين مساله را هم مي توان در نظر داشت كه جاي اينكه جشنواره فيلم فجر مقدمه اي براي بازار فيلم تهران تلقي شود، در شرايطي كه بازار فيلم از شرايط بهتري نسبت به سال هاي گذشته برخوردار شده است، برگزاري بازار فيلم زمينه و مقدمه اي براي برگزاري جشنواره فيلم فجر تلقي شود.

کد خبر 146287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha