دكتر علي خرم، درگفتگو با خبرنگار "مهر" با بيان اينكه نشست گروه كارشناسي رويكردهاي چندجانبه چرخه سوخت هستهاي نشستي مشورتي است و نه تصميم گير ، گفت : اين گروه پيشنهادات خود را درباره راههاي كنترل بهتر چرخه سوخت به مدير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي خواهند داد تا مدير كل در چارچوب مقررات آژانس اگر مايل بود آنها را به كار ببرد.
وي با تاكيد بر اينكه حضور در گروه MAN ارتباطي با ورود به باشگاه كشورهاي دارنده چرخه سوخت هسته اي ندارد ، گفت : متاسفانه اين موضوع به اشتباه در رسانه ها عنوان شد و تاجايي پيش رفت كه سخنگوي آژانس بين المللي انرژي اتمي توضيح داد كه دعوت از ايران براي شركت در نشست روز دوشنبه به معناي پيوستن كشورمان به كلوپ كشورهاي دارنده چرخه سوخت نيست .
دكترخرم كه پيشتر نمايندگي ايران را در كميته هاي خلع سلاح و حقوق بشر سازمان ملل برعهده داشته است ، همچنين با انتقاد از كساني كه حضور در اين نشست را در رديف دستاوردهاي مثبت گفتگوهاي ايران و اروپا به شمار مي آورند ، گفت : در مواففتنامه پاريس ، شركت در MAN كه جلسه اي صرفا تكنيكي و مشورتي است و در تصميمات جهاني محلي از اعراب ندارد ، به عنوان يك دستاورد به ايران فروخته شد .
وي با اشاره به گروه Nuclear Suppliers Group گفت : در اين گروه كه برنقل و انتقال مواد و تكنولوژي هسته اي نظارت و كنترل دارد ،41 كشور از جمله كشورهايي كه از نظر تكنولوژي هسته اي در رده پايين تري از ايران قرار دارند مثل تركيه يا ايرلند عضوند .
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه اين گروه زير مجموعه آژانس بين المللي انرژي اتمي نيست و مستقلا تصميم گيري مي كند افزود: اگر اروپايي ها واقعا در پي اعطاي امتياز به ايران بودند مي بايست از عضويت ايران در اين گروه حمايت مي كردند و نه گروه MAN كه صرفا مشورتي است .
وي با تاكيد بر اينكه ايران به عنوان كشوري در مسير دستيابي به تكنولوژي هسته اي و دارنده بخش عمده اي از آن از جمله چرخه سوخت براي نقل و انتقال تكنولوژي و مواد ، نياز به عضويت درگروه NSG و شركت در تصميم گيري هاي آن دارد ، گفت : اين گروه با تصميمات خود برخي مشكلات و محدوديت هاي هسته اي ما را در 20 سال گذشته ايجاد كرده كه عضويت در اين گروه مي توانست اين گونه تصميمات را مهار كند .
جلسه گروه كارشناسي رويكردهاي چندجانبه چرخه سوخت هستهاي ، از امروز تا جمعه اين هفته ، 10 تا 14 ژانويه - 21 تا 25 دي ماه - در وين تشكيل مي شود و سيروس ناصري كه رياست گروه مذاكره كننده ايراني در گفتگو هاي هسته اي ايران و اروپا رابرعهده دارد به همراه كارشناسان وديپلماتهايي ازكانادا، آمريكا، برزيل، آرژانتين، هلند، سوئيس، سوئد، اسپانيا، فرانسه، آلمان ، ژاپن ، چين ، روسيه ، هند ، پاكستان ، استراليا ،مالزي ، قزاقستان در آن شركت دارد .
يك تحليلگر امور بين الملل در گفتگو با "مهر":
گروه MAN صرفا مشورتي است ؛ ايران بايد به عضويت گروه NSG در بيايد
دكتر علي خرم معتقد است : گروه MAN گروهي صرفا مشورتي است و در تصميم گيري هاي جهاني درخصوص چرخه سوخت و انتقال فن آوري هسته اي محلي از اعراب ندارد ، بر اين اساس حمايت اروپا از شركت نماينده ايران در اين نشست كه در توافقنامه پاريس مورد تاكيد قرار گرفت امتيازي بي ارزش است .
کد خبر 146721
نظر شما