۶ آذر ۱۳۹۰، ۱۴:۳۱

تفسیر قرآن باید مبین حقایق باشد

تفسیر قرآن باید مبین حقایق باشد

نایب رئیس اتحادیه علمای مسلمان با اشاره به تفسیر تقریب گرای شیخ محمد عبده گفت: شیخ محمد عبده اعتقاد داشت قرآن برای بیدار کردن مردم از نظر اخلاق، علم، دین نازل شده است، تفاسیر باید به نوعی باشد که مردم را به حقایق آگاه کند.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محمد واعظ زاده خراسانی نایب رئیس اتحادیه علمای مسلمان و عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب در همایش علمی علامه شیح محمد عبده و علامه شیخ محمد رضا مظفر که صبح امروز یکشنبه 6 آذر ماه در دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد گفت: از آغاز تأسیس مجمع تقریب تا کنون سه همایش درباره بزرگان جهان اسلام برگزار شده است.

وی افزود: جلسه اول در همان سالی که آیت الله بروجردی رحلت کرد برگزار شد، جلسه دوم به نام سید جمال الدین بود و عکس سید جمال و عکس شیخ محمد عبده در کنار هم قرار گرفت، از آنجا که بحث کردن درباره سید جمال الدین جز اینکه درباره عبده هم بحث شود ممکن نیست و در این جلسه نیز بحث و بررسی درباره وی صورت گرفت به ویژه این که حجت الاسلام خسروشاهی فعالیتها بسیاری در این عرصه انجام داده و در آن کنگره نیز جزو متصدیان بوده اند.

آیت الله واعظ زاده خراسانی گفت: این سومن همایشی است که برای دو نفر از بزرگان تشیع و تسنن برگزار شده است.
درباره مرحوم مظفر جای صحبت بسیار است اما به طور مختصر شیخ محمد عبده مطالبی را بیان می کنم. یکی ازخصوصیات شیخ محمد عبده عشق و علاقه ای است که به مرحوم سید جمال الدین داشته است.

وی یادآور شد: در شرح حالی که رشید رضا از شاگران شیخ عبده درباره استاد وی نوشته آمده است که عبده درباره سید جمال می گوید اگر از انبیا بگذریم مردی به استعداد سید جمال در عالم نیامده است. سید جمال از شاگردان شیخ مرتضی انصاری بوده و به دستور وی به هندوستان سفر کرد و آثار وی هنوز هم در هندوستان مشاهده و گفته می شود کلمه تقریب را سید جمال برای اولین بار در هندوستان مطرح کرد.

این استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: گفته می شود شیخ محمد عبده پس از آن که با سید جمال به پاریس رفت و مجله خود را منتشر کردند ، با وی اختلاف سیاسی پیدا کرد و به مصر بازگشت، درحالی که این اختلاف سیاسی نبود. در آن زمان با وجود انگلیسیها در مصر اقتضا نمی کرد که وی وارد عرصه سیاست شود اما اعتقاد داشت قبل از اینکه مسلمانان را  از نظر سیاسی به حرکت در بیاوریم باید آنها را آگاه کنیم. شیخ محمد عبده اعتقاد داشت که قرآن برای بیدار کردن مردم از نظر اخلاق، علم، دین نازل شده است، تفاسیر باید به نوعی باشد که مردم را به حقایق آگاه کند و این کار را خود آغاز و در صحن جامعه الازهر درس را شروع کرد.

آیت الله واعظ زاده خراسانی گفت: مرحوم عبده در تفسیر خود قرآن را با همان هدفی که نازل شده نوشت. وی می گوید که اعجاز قرآن در هدایت قرآن است. در تفسیر آیه ای که در باره امامت است، رشیدرضا از قول عبده درباره حاکم اسلامی بحث می کند و این مطالب با حرکاتی که امام در ایران اساس آن را گذاشت نزدیک است. وی شرایطی را برای رهبری امت بیان می کند و در مقایسه با اظهارات امام برای رهبری مسلمانان بسیار نزدیک است.

کد خبر 1470656

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha