۱۰ آذر ۱۳۹۰، ۹:۲۴

گزارش خبری/

کیوسکهای مطبوعاتی به ‌سوپرمارکت تبدیل شده‌اند

کیوسکهای مطبوعاتی به ‌سوپرمارکت تبدیل شده‌اند

مشهد - خبرگزاری مهر: بیش از 200 کیوسک مطبوعاتی در مشهد که برای عرضه تولیدات فرهنگی مکتوب مجوز گرفته اند، با ارائه انواع و اقسام کالاها به سوپرمارکت تبدیل شده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، شهروندان و زائران در مشهد بسیاری از اقلام نیازهای خود را کیوسک های مطبوعاتی تهیه و در واقع این محل ها که باید علاقمندانه به عرضه روزنامه و مجله بپردازند، از مسئولیت خویش دور افتاده اند.

کیوسک و ماموریت ویژه

قدمت نصب کیوسک های مطبوعاتی در اروپا به اندازه عمر پیدایش روزنامه است.

در روزهای ظهور پدیده ای به نام ژورنال یا روزنامه، همزمان تجهیزات و ابزارهای جانبی آن نیز شکل گرفت که دکه یا کیوسک از شاخص ترین آنها بود.

کیوسک ها در فاصله های نزدیک به مراکز دانشگاهی و آموزشی و اداری نصب می شدند تا امکان دسترسی آسان برای افراد با سواد که تعداد آنها نیز اندک بود فراهم شود.

رضا نظرپورکارشناس رسانه می گوید: با انتقال فن روزنامه نگاری به ایران، مکان فروش آن هم به تقلید از غرب داخل کیوسک ها قرار گرفت.

وی می افزاید: سابقه نصب دکه یا کیوسک در ایران به بیش از 70 سال پیش بر می گردد، این کیوسک ها ابتدا شبیه دخمه های چوبی بود که کم کم تکامل یافت و بر زیبایی، مساحت و جلوه های بصری آن افزوده شد.

وی یادآور می شود: در گذشته کیوسکها پر از انواع نشریاتی بود که چاپ و به بازار عرضه می شود، کیوسک داران با وجود درآمد اندکی که داشتند، عاشقانه تیتر روزنامه را در برابر کیوسک ها نصب و برای تامل عابران و یا خرید آن انگیزه ایجاد می کردند.

تغییر ماهیت

این روزها با وجود تشکیل اتحادیه فروشندگان مطبوعاتی در مشهد و دخالت این مجموعه در صدور مجوز کیوسک های مطبوعاتی، این محل ها تغییر ماهیت یافته اند.

حمید شایانفر از شهروندان مشهدی می گوید: در کیوسک های مشهد با تعبیه یخچال انواع آب میوه و نوشابه و همچنین با ویترین های موجود، تنوع خوراکی ها از کیک وکلوچه، بیسکویت تا انواع شکلات خارجی را می توان دید.

وی می افزاید: بسیاری از کیوسک داران با نصب دستگاه کپی و از همه بدتر فروش انواع سیگار و فندک، به تنها چیزی که توجه ندارند، کمک به فرهنگ عمومی کشور و پرداختن به شغل واقعی خود در زمینه فروش نشریات است.

وی یادآور می شود: در سالهای اخیر شهرداری با واسطه سازمان میادین صدور مجوز کیوسک را ضابطه مند کرده است، اما در این ضابطه مندی به جز پولی که رد و بدل می شود و نفعی که به صندوق شهرداری واریز می شود، مقوله خاصی مشهود نیست.

اجاره

رونق کیوسک ها در مشهد به گونه ای است که اجاره آن بین حداقل 500 هزار تومان تا 2 میلیون تومان تخمین زده می شود.

یک فروشنده قدیمی مطبوعات می گوید: در دورترین نقطه مشهد کیوسک زیر 500 هزار تومان برای اجاره پیدا نمی شود.

وی عنوان می دارد: فروش این کیوسک ها نیز نجومی و غیر قابل باور است برخی بالای صد میلیون تومان خرید و فروش می شود.

به گفته وی عمده تلاش کیوسک داران بر روی عرضه کارتهای اعتباری تلفن همراه و فروش سیگار متمرکز است.

دوربینی مدار بسته

بسیاری از کیوسک های مشهد به دلیل حجم بالای زیاد مشتری به دوربین مدار بسته مجهز هستند.

کیوسک داران روزانه 200 تا 2 میلیون تومان فروش دارند که درصد اندکی از آن بابت عرضه نشریات است.

با توجه به نقش این ابزارها در ارائه به موقع و درست محتوای فرهنگی، به نظر می رسد نظارت اساسی بر آنها امری الزامی است.

گزارش: محمد ابراهیمی

کد خبر 1474316

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha