به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه الشرق الاوسط، چين ، اسرائيل را تهديد كرد اگر قرارداد امضا شده براي نوسازي هواپيماهاي جاسوسي بدون سرنشين را به اتمام نرساند، بحراني بزرگ در روابط طرفين بروز خواهد كرد.
چين تهديد كرد اولين اقدام خود را در واكنش به عدم عمل كردن تل آويو به تعهدات خود با محروم كردن اسرائيل از مشاركت در پروژه هاي سازندگي و توسعه درچين عملي خواهد كرد .
اين پروژه ها به منظور آماده شدن چين براي ميزباني بازي هاي المپيك 2008 پكن طراحي شده است .
اسرائيل هواپيماهاي بدون سرنشين را اوايل دهه نود به چين فروخته بود ودرسال 2004 ميلادي هم طرفين قراردادي براي نوسازي اين هواپيماها ومجهزشدن آنها به سلاح ودستگاههاي شناسايي جديد فوق العاده حساس به ارزش 200 ميليون دلارامضا كردند و اين هواپيماها به اسرائيل بازگردانده شد تا نوسازي شوند و اين كار آغاز شد.
هنگامي كه خبراين معامله به گوش مقامات آمريكايي رسيد خشم وعصبانيت آنها را به دنبال داشت و آن را به مثابه فريب وگول زدن خود تلقي كردند.
مقامات آمريكا اعلام كردند اسرائيل بدون اطلاع آنها اقدام به عقد قرارداد با چين كرده است و اين باعث وارد آمدن زيانهاي نظامي به منافع امنيتي آمريكا مي شود .
فروش هواپيماهاي بدون خلبان از سوي رژيم صهيونيستي به چين با واكنش تند و عصبانيت وزارت دفاع آمريكا روبرو شد اين امر بحران بي سابقه اي را ميان پنتاگون و تل آويو به وجود آورد كه حتي صهيونيست ها نيز به آن اقرار كردند.
آمريكايي ها چين را قدرتي كه به شدت با آنها رقابت مي كند، مي دانند و مجهز شدن اين كشور به تجارب اسرائيلي كه مبتني بر تجارب آمريكايي است را به معناي افشاي اسرار نظامي آمريكا براي چين تلقي مي كنند.
واشنگتن مسئوليت اين تخلفات را به گردن عاموس يارون مدير كل وزارت دفاع اسرائيل انداخت و به او اعلام كرد كه ديگر فرد قابل اعتمادي براي امريكا نخواهد بود و از يارون خواست اين معامله را با چين فسخ كند.
اسرائيل تلاش كرد پاسخ انتقادهاي آمريكا را با تحريك افكار عمومي اين كشور عليه برخي كاركنان وزارت دفاع " پنتاگون " و عليه شركتهاي فروش سلاح درآمريكا به اعتبار اينكه آنها صنايع نظامي اسرائيل را رقيب اقتصادي براي خود تلقي مي كنند و هنگامي كه اين شركتها درعقد قرارداد به نفع شركت هاي اسرائيلي شكست خوردند اقدام به تنش زايي وبحران آفريني با اسرائيل كردند،تلافي كنند.
هرچند اسرائيلي ها پيش بيني كردند با آرام شدن آمريكايي ها بتوانند قرارداد خود را با چين تكميل كنند اما زمان به گونه اي پيش مي رود كه هيچ تغييري در موضع آمريكا در اين خصوص بروز نكرده است، لذا اسرائيل جرات ادامه فعاليت در زمينه نوسازي هواپيماهاي بدون سرنشين فروخته شده به چين و بازگرداندن آن به اين كشور ندارد اين مساله بنوبه خود باعث خشم و عصبانيت پكن شده است كه به اسرائيلي ها اطلاع داده است اين بار موضوع با آرامش سپري نخواهد شد.
شايان ذكر است كه بحران مشابهي ميان چين واسرائيل چهارسال پيش بوجود آمد كه عامل آن هم آمريكا بود در آن زمان اسرائيل قراردادي با چين براي نوسازي هواپيماهاي توپولوف ساخت روسيه امضا كرد تا آنها را به هواپيماهاي پيشرفته جاسوسي تبديل كند ولي هنگامي كه اولين هواپيما را تجهيز كرد آمريكا از اين مساله مطلع شد و اسرائيل را براي فسخ اين قرارداد تحت فشار قرارداد .
چيني ها هم به شدت از اين مساله عصباني شدند تا جائي كه روابطشان با اسرائيلي ها بحراني شد وتنها پس از گذشت چند ماه عذرخواهي تل آويو را پذيرفتند و به خاطر زيانهاي مالي ناشي ازلغو اين قرارداد 200 ميليون دلارغرامت از اسرائيل دريافت كردند.
شايان ذكر است در پي فروش تجهيزات پيشرفته اسرائيلي به چين كه باعث عصبانيت مقامات آمريكا شد و حتي يك مقام بلندپايه آمريكايي خواستار بركناري همتاي اسرائيلي خود شد، مقامات اسرائيل در موضعگيري شديد دولت بوش را دولتي حسود نسبت به تل آويو خواندند كه چشم ديدن پيشرفت هاي نظامي تل آويو را ندارد.
رئيس كميته امنيتي و امور خارجي كنيست (پارلمان) اسرائيل از وجود تنش ميان اين رژيم و آمريكا درباره فروش سلاحهاي اسرائيلي به چين سخن گفت.
يوفال اشناينترگفت : از يك يا دو سال پيش به خاطر فروش سلاح به چين از سوي تل آويو تنشي در روابط با آمريكا نمايان شده است كه از ديد مردم مخفي مانده بود.
مسئولان اسرائيلي هم به سرعت درخواست آمريكا را براي بركناري عاموس مامورخريد سلاح به كشورهاي خارجي رد كردند .
مسئولان اسرائيلي به آمريكا حمله ور شدند و اين كشور را به تلاش براي مانع تراشي در مقابل فعاليت هاي تجارت نظامي خود متهم كردند.مسئولان اسرائيلي معاون وزير دفاع آمريكا را به تنش آفريني متهم كردند.
طي روزهاي اخير بحران بي اعتمادي شديدي ميان اسرائيل و آمريكا درپي فروش سلاح و تجارب نظامي اسرائيلي به چين بروز كرد،هرچند تلاش هايي براي حل اختلافات پيش از تشديد ووخامت آن شروع شده اما واكنش مقامات اسرائيل به آن با حمله به برخي از شخصيت هاي برجسته آمريكايي به شكل بي سابقه اي درتاريخ روابط دوجانبه طرفين همراه شده است .
جناح افراطي وزارت دفاع آمريكا كه ازحاميان سرسخت رژيم صهيونيستي است ازقراردادهاي نظامي اين رژيم با ديگر كشورها بدون در نظرگرفتن نظرات آمريكا به ستوه آمده است.
به گزارش مهر، پس از دورسوايي جاسوسي وفروش جنگنده ها به چين حتي افراطيون پنتاگون كه به گرايش جانبدارانه از اسرائيل مشهورهستند را به ستوه آورد.
سران پنتاگون درنامه شديداللحني به مسئولان اسرائيلي از آنها خواسته اند جنگنده هاي بدون خلباني را كه بدون اطلاع و هماهنگي با واشنگتن به چين فروخته بودند و براي انجام بهينه سازي لازم دوباره از چين گرفته بودند را بارديگر به پكن بازنگردانند.
نظر شما