به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی امامی با بیان اینکه از این 90 پل عابر پیاده 14پل به پله برقی مجهز شده است ادامه داد: پل های عابر پیاده مشهد ایمن هستند و مطابق با استانداردهای بین المللی و بر اساس نظرات کارشناسان سازمان و نیاز های خیابان های مشهد جانمایی و نصب می شود.
وی تصریح کرد: با توجه به این موضوع که توسعه پل های مجهز به پله برقی در دستور کار این سازمان قرار دارد و برای نصب این پل ها نیاز سنجی بر اساس حجم استفاده از پل صورت می گیرد.
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد اشاره کرد: پل های هوایی مجهز به پله برقی در خیابان هایی مانند سه راه راهنمایی، بولوار وکیل آباد، احمد آباد، خسروی، آزادی، میدان راه آهن، بلوار قره نی و بلوار صد متری نصب شده است.
امامی با اشاره به این موضوع که برای برقی کردن پل های عابر پیاده از ظرفیت بخش خصوصی نیز استفاده شده بیان کرد: بر اساس قرارداد مشارکتی شهرداری مشهد با بخش خصوصی باید حدود 40 پل عابر پیاده در مشهد نصب شود که 20 پل باید به پله برقی مجهز شود.
وی با اشاره به این موضوع که برای عبور از عرض خیابان، سه روش عبور از خط کشی عابر پیاده، زیرگذر و روگذر وجود دارد تاکید کرد: هنگانی که برای عبور عابرین پیاده از عرض خیابان روش غیر همسطح انتخاب می شود ضریب ایمنی عابرین پیاده را بالا می برد.
مدیر عامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد با اشاره به این موضوع که عابرین پیاده با عبور از عرض خیابان خطر را به جان می خرند، تصریح کرد: عبور از عرض خیابان مسائل و هزینه های روحی، روانی، مالی و جانی را برای افراد در پی دارد.
نظر شما