به گزارش خبرگزاری مهر، در بخشی از مقاله ا"مید روشن" از پژوهشگران مرکز دانشنامه گلستان که در این خصوص تحقیقات مفصلی انجام داده آمده است: موش پوزه خورطومی، از راسته حشره خواران و خانواده سوریسیده است و این جانور، کوچکترین پستاندار زنده شناخته شده بر روی کره زمین است.
در این مقاله اشاره شد: سر و تنه این جانور 35 تا 50 میلیمتر، و دست و پاهای کوتاه آن که در زیر بدناش پنهان شده است، این پستاندار کوچک حداکثر 1.8 تا 3 گرم وزن و از این رو جثهای به مراتب کوچک تر از یک موش خانگی دارد.
در ادامه مقاله آمده است:: گوش های حشره خوار کوتوله به نسبت بزرگ و از موهای سرش بلندتر است، موهای بدناش نیز کوتاه و نرم و در قسمت پشت به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری و در زیر بدن قدری روشن تر است، این جانور شبیه به موش اما با پوزه ای دراز و خرطوم مانند است، زادآوری حشره خوار کوتوله به سبب کوچک بودن جثه، به خوبی شناخته شده نیست.
محقق گلستانی در مقاله اش آورده است: جنسهای نر و ماده این جانور که تفاوت بارزی با یکدیگر ندارند و به نظر می رسد که تک همسر باشند، در طول سال با هم میمانند و در حدود نیمه نخست مهر تا نیمه نخست دیماه جفتگیری میکنند.
در این مقاله تصریح شده است: این جانور در زیستگاههایی از سطح دریا تا ارتفاع 3000 متری در اروپا و آفریقای شمالی، میان بخشهایی از شرق نزدیک و منطقه دریای سرخ، آسیای مرکزی، جنوب آسیا و بخش اصلی جنوب شرقی آسیا تا جزیره بورنئو در شرق زندگی کرده، پراکندگی وسیعی دارد و در ایران اولین بار در دشت گرگان یافت شد اما بعدها در دشت مغان، منطقه تجن و در سالهای اخیر در جزیره قشم نیز دیده شد.
طبق یافته های محقق گلستانی، حشره خوارهای کوتوله جانورانی شب فعالاند و به صورت انفرادی زندگی میکنند، آنها در سوراخ لانه سایر حیوانات کوچک، لانه میسازند و آن را با علف خشک می پوشانند، جغد، گربه، راسو، خارپشت و مار از جمله دشمنان این جانور ریز جثه به شمار می روند.
یادآور می شود مرکز دانش نامه گلستان وابسته به موسسه فرهنگی میرداماد، در تلاش است، اولین دایرة المعارف استان را گردآوری کند.
نظر شما