?- چه اشخاصي كانديدا مي شوند.
?- كدام يك از كانديداها از بخت بيشتري براي رهبري فلسطين برخوردار است و مي تواند آراي بيشتري را به خود اختصاص دهد.
و در اين ميان رژيم صهيونيستي موضوع انتخاب و تعيين جانشيني عرفات را از زاويه تفرقه افكنانه ميان فلسطيني ها مورد ارزيابي قرار داد و اميدوار بود به بهانه انتخابات و حضور كانديداهاي مختلف از جناح هاي فكري و سياسي و گروهي گوناگون شكافي عميق در صفوف فلسطينيان پديدار شود و آن گاه تل آويو از بروز چنين اختلافات در جهت منافع خود سوءاستفاده كند.
در ميان نامهايي كه بعد از درگذشت ياسر عرفات به عنوان كانديدا مطرح بودند دو چهره بيش از ديگران نظرها را به خود جلب مي كردند:
- محمود عباس (ابومازن)
- مروان برغوثي
كه هر دو از اعضاي حركت التحرير الفلسطيني (فتح) هستند و هر كدام در ميان گروه هايي از فلسطينيان نفوذ دارند و حضور هر دو در انتخابات موجب بروز اختلاف ميان نسل قديمي تر (تبعيدي ها) و نسل جوان فتح مي گرديد و به عنوان يك خطر وحدت فلسطيني ها را مورد تهديد قرار مي داد به اين ترتيب رهبران رژيم صهيونيستي به بروز رقابت ميان دو كانديداي سرشناس چشم دوخته بودند. حتي سران رژيم صهيونيستي شايعه هايي را مطرح كرده بودند مبني بر اينكه امكان دارد اسرائيل مروان برغوثي را كه محكوم به ? بار حبس ابد شد، براي حضور در انتخابات آزاد كند!
ولي تصميم خردمندانه و انقلابي مروان برغوثي مبني بر انصراف از كانديداتوري كه نشانگر شناخت عميق او از دشمن صهيونيستي بود، تمام نقشه هاي توطئه گرايانه رژيم صهيونيستي را نقش بر آب كرد. اين در حالي است كه برخي از آگاهان و صاحب نظران مسائل منطقه خاورميانه و بالاخص فلسطين معتقد بودند كه در صورت كانديداتوري مروان برغوثي بخت او براي پيروزي كمتر از رقيب سرشناس او يعني محمود عباس نبود.
حال كه انتخابات با پيروزي ابومازن به پايان رسيد، در واقع عدم حضور مروان برغوثي توانست آن وحدت و يكپارچگي قابل انتظار ميان فلسطيني ها را به وضوح نمايان سازد؛ گرچه با كناره گيري مروان برغوثي بيشتر آگاهان از قبل پيروزي محمود عباس را امري يقيني قلمداد مي كردند؛ به هر حال نمي توان از كار سياسي برغوثي مبني بر كناره گيري از كانديداتوري به راحتي گذشت، در واقع، اقدام مروان برغوثي نوعي مبارزه سياسي در محافل فلسطيني قلمداد شد؛ زيرا كه با حضور او احتمالا بسياري از معادلات سياسي در ميان فتح و فلسطيني ها تغيير مي كرد.
درست چند روز بعد از پيروزي ابومازن، برغوثي از انتخابات با خوشبيني ياد كرد. وي در ديدار با يك هيأت فرانسوي كه براي اولين بار بعد از دستگيري او در آوريل ???? در زندان با او ملاقات كردند و در ميان آنها ژان كلودلفور از چهره هاي معروف سياسي فرانسه نيز حضور داشت، گفت: «برخي از دوستان مرا متهم مي كنند كه در باره آينده بيش از حد خوشبين هستم، اما اين بار بايد بگويم كه واقعا بسيار به آينده فلسطين خوشبين هستم.»
در همين حال ابومازن بعد از پيروزي در انتخابات، يكي از اولويتهاي اصلي خود را آزادي ? هزار زنداني فلسطيني در زندانهاي رژيم صهيونيستي، بالاخص آزادي مروان برغوثي اعلام كرد.
به هر حال انصراف مروان برغوثي در واقع اين موضوع را به مبارزان فلسطيني و حتي رجال سياسي ساير كشورها و بالاخص ملل مسلمان آموخت كه موضوع انتخابات رياست جمهوري يا هر موضوع مشابه ديگر نبايد عاملي براي شكاف در جامعه و تجزيه يك كشور و در نتيجه نفوذ بيگانگان شود و قدرت جز براي خدمت به كشور و آرمانهاي يك ملت ارزش ديگري نخواهد داشت و اين آموزه چه بسا مي تواند از عوامل مهم پيروزي انتفاضه مردم فلسطين باشد.
------------------------------------------------
منبع: همشهري ديپلماتيك 26/10/83
نظر شما