به گزارش خبرنگار مهر، یاسر گلی پیش از ظهر سه شنبه در جلسه کمیته آسفالت مازندران افزود: دیگر نیازی به ارائه مجوز جدید برای تولید آسفالت نبوده بنابراین انتظار داریم قبل از ارائه جواز تاسیس از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت امکان سنجی صورت داده و نظرات و مشاوره کمیته تخصصی آسفالت استان اخذ شود.
وی خواهان اصلاح نگاه ها و برداشت ها و ارتباط تنگاتنگ با آزمایشگاه و ارائه آنالیز مکتوب از سوی آنها شد و گفت: به واسطه اینکه واحدهای آسفالت شهرداریهای استان با زیان ادامه فعالیت می دهند خواستار همراهی معاون عمرانی استانداری، سازمان همیاری شهرداریها و سازمان صنعت، معدن و تجارت جهت تشویق و ترغیب شهرداریها به استفاده از امکانات و تولیدات بخش خصوصی بجای احداث کارخانه های آسفالت شد.
مهدی محسنی، نماینده اداره کل راه و ترابری مازندران اظهار داشت: نقایص کار را در اسرع وقت به پیمانکاران اطلاع می دهیم گر چه طبق دستورالعمل از ما خواسته نشده به تولید کننده آسفالت انتقال دهیم اما پیمانکار باید این اقدام را انجام دهد.
محسنی تصریح کرد: متاسفانه برخی از پیمانکاران مشخصات و شرایط فنی را رعایت نمی کنند و باید توجه داشت که روند تهیه و تولید و توزیع آسفالت یک فرآیند تخصصی است.
وی افزود: تعمیر و نوسازی واحدها از جمله کارخانجات آسفالت لازم بوده بویژه آنکه جرائم آسفالت به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یافته است.
محسنی اضافه کرد: برای درصد گیری قیر و تست مارشال، دایر کردن آزمایشگاه برای واحدهای تولید کننده آسفالت و دارابودن صلاحیت و گواهینامه ضروری است.
نماینده اداره کل راه و ترابری مازندران افزود: در استانهایی نظیر فارس و اصفهان همزمان با ایجاد واحدهای سنگ شکن، استانداردسازی انواع محصولات تولیدی انجام می شود.
نظر شما