به گزارش خبرنگار مهر، محمد رویان ظهر سه شنبه در جلسه کمیته آسفالت مازندران، با اشاره به اینکه تولیدکنندگان استان فرصتهای شغلی برای این استان ایجاد می کنند، خواستار اصلاح سیاستها و بکارگیری پیمانکاران بومی شد.
وی افزود: پیمانکاران غیر بومی از مخلوط و آسفالت واحدهای داخل استان استفاده نمی کنند بنابراین شایسته است مسئولان مربوطه به این موضوع توجه و عنایت داشته باشند.
رویان گفت: اگر اعطای مجوز به فعالان سازنده آسفالت و قیر در استان بیش از حد نیاز باشد، رقابت کاذب ایجاد شده و قیمتهاکاهش یافته و در نتیجه کیفیت تنزل پیدا می کند.
مهدی علیزاده، نایب رئیس کمیته آسفالت استان، از فقدان معدن مناسب رودخانه ای برای تامین مواد اولیه مورد نیاز، افزایش قیمت قیر و عدم تخصیص سوخت در شرایط دشوار فعلی برای تولید کنندگان، طلب پیمانکاران از راه و ترابری و تضمین پنج ساله آسفالت گلایه کرد.
وی افزود: شرکت پخش فرآورده های نفتی سهمیه سوخت گازوییل مورد تایید سازمان صنعت، معدن و تجارت را گاها نمی پذیرد که این امر مشکلاتی را برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است.
حسین میر سپاسی، مشاور کمیته آسفالت مازندران افزود:در خارج کشور واحدها طبق قانون باید دارای آزمایشگاه استاندارد باشند.
وی افزود: لازم است کارشناسان ادارات آزمایشگاه مکانیک خاک بازدید دوره ای از آزمایشگاههای واحدها داشته باشند.
میرسپاسی یادآور شد: شرایط اقلیمی استانهای شمالی متفاوت بوده و هزینه آسفالت در این منطقه بیشتر است که جهت جبران مابه التفاوت نسبت به سایر مناطق، راه و ترابری باید حمایت مالی در این زمینه صورت دهد.
حسن رضا دسترنج، رئیس کمیته تخصصی آسفالت انجمن کانی غیرفلزی مازندران اظهار داشت: موضوعاتی همچون کیفیت زیر سازی راهها، قیر، مخلوط و مصالح سنگی به طور جدی در حال بررسی در کمیته بوده که انتظار داریم سازمانهای ذیربط همکاری لازم را در این زمینه صورت دهند.
دسترنج از جرائم سنگین و عدم ارائه اطلاعات لازم به تولید کنندگان آسفالت گلایه کرد و گفت: تولید کنندگان حق دارند از دلایل پرداخت جرائم مطلع و از پیمانکاران در دستیابی به اطلاعات آزمایشگاه محقق تر هستند.
نظر شما