به گزارش خبرنگار مهر، آمارهای رسمی حاکی از آن است که در گذشته متوسط حضور مسافران پایتخت معنوی ایران در این دیار مقدس پنج روز بوده است، که این عدد در سالهای اخیر به 2.5 روز کاهش یافته است.
با نگاهی حداقلی به هزینه 20 میلیون زائر در مشهد به رقم 200 میلیارد تومان در سال می رسیم که این مساله با توجه به شیب منفی اقامت در مرکز خراسان رضوی، با کاهش 50 درصدی مواجه بوده است.
کارشناسان معتقدند این رقم بر روی تثبیت اشتغال در مشهد اثر منفی زیادی دارد و مشکلات اقتصادی و کسب درآمد شهروندان را تشدید می کند.
مشهد شهر پیشه وری
تاریخ هزار و 200 ساله مشهد نشان می دهد که این شهر از حیث اقتصادی از بافت پیشه وری برخوردار است.
تاریخ مشهد تایید می کند که همه سرمایه گذاری های در این شهر طی سیزده قرن گذشته بر محور زائران بوده و همواره مردم این سازمان درآمد معیشت خود را در ازای خدمت به مسافران و کاروانیان جستجو می کردند.
رضا امیری کارشناس تاریخ می گوید: از سقایی زائران تا مدیریت کاروانسرها، تیمچه ها و بازار چه ها همه بر محور گردشگری برنامه ریزی شده است.
وی با بیان این که در سده های ماضی، سنگ تراش و صنایع دستی، تولید تسبیح و مهر تامین سوغات از عمده ترین منابع درآمد مشهدی ها بوده است، یادآوری می کند: هم اکنون نیز مشهد قطب اصلی صنعت هتلداری است و با برخوداری از حداقل 100 هزار واحد صنفی مرتبط با تامین و عرضه سوغات، حرف اول را در این زمینه می زند.
این کارشناس معتقد است، کاهش روزهای اقامت زائر باید به طور جدی بررسی و از تبعات منفی آن جلوگیری شود.
وی می افزاید: در چشم انداز مشهد، قرار است سالانه 40 میلیون زائر در سال 1404 وارد این شهر شود، روشن است افزایش اقامت آنها باعث هزینه بیشتر و در نتیجه بهبود وضعیت اقتصادی این سرزمین می شود.
مشکلاتی که حل نمی شود
بدون شک مشهد به دلیل وجود بارگاه امام رضا(ع) بهترین نقطه شهر در ایران است، اشتیاق برای ورود این شهر روز افزون و آمار نیز روز به روز در حال تزایداست، اما زوار به مشهد که می رسند، زودتر از موعد قصد رفتن دارند، راستی علت چیست.
حمید فرخنده کارشناس مسائل اقتصادی می گوید: ایرانگردی بخشی از مقوله گردشگری است که به صورت یک مقوله پیچیده در دنیا بررسی می شود.
وی می افزاید: مشهد علاوه بر حرم مطهرامام رضا(ع) که هدف ایرانگردان است بایستی امکانات خود را در دسترس قرار دهد.
وی با بیان اینکه مراکز خرید مشهد 15 کیلومتر با حرم فاصله دارد، این نقص را در عدم ماندگاری مسافران موثر می داند و معتقد است باید با روشهای سنتی و معماری بومی بازارهای نام آشنایی برای زائران طراحی و در نزدیکی حرم آن را در تیررس نگاه و مراجعه مسافر قرار داد.
وی می افزاید: جاذبه های بصری هم در این شهر جالب نیست، 30 سال است که اطراف حرم پر از گرد و غبار است و دردهه اخیر هم مرکز دپوی فولاد و بتن شده است، کوچه های اطراف حرم نا امن و تخریب شده اند و آنچه ساخته شده نیز با روح فرهنگ زیارت همخوانی ندارد.
این کارشناس با اشاره به وجود هزاران بساطی پراکنده در اطراف حرم مطهر عنوان می دارد: اگر ساماندهی بساطی ها در قالب شب بازار دیده شود، می توان چهار خیابان مشهد را به مرکز خرید و رونق اقتصاد شبانه تبدیل کرد این مولفه ای است که به آن اعتنا نمی شود.
قولی که عملی نشد
اسکان از مهمترین مقوله های تمدید اقامت است، گرانی هتل و مراکز غیر رسمی اسکان از جمله مشکلاتی است که زائر را بی قرار بازگشت می کند.
شهرداری و دولت برای ساخت اقامتگاه های ارزان بارها قول داده اند اما هرگز به آن عمل نکرده اند. به نظر می رسد سر و سامان دادن به اطراف حرم و احداث واحدهای اقامتی ارزان قیمت در این محدوده می تواند وضعیت بهتری را فراهم کند.
کلام آخر
مشهد بدون حضور زائران، اقتصادی راکد خواهد داشت، تاکید دولت و مقام های محلی به افزایش امکانات زیر بنایی در این شهر نباید به وعده خلاصه شود، تجلی این باور را در پروژه های مختلف باید دید.
.............................
گزارش: محمد ابراهیمی
نظر شما