بحران سیاسی عراق در پی صدور حکم دستگیری الهاشمی که به نظارت و رهبری تیمهای مرگ متهم است، رو به وخامت گذاشت، به طوری که فهرست العراقیه که 82 نماینده از 325 نماینده پارلمان را در اختیار دارد به رهبری ایاد علاوی جلسات پارلمان و دولت را تحریم کرد، در پی این تهدیدها، انفجارهای همزمان و پیاپی بغداد را به لرزه در آورد که صدها کشته و زخمی به جا گذاشت.
معاون رئیس جمهوری عراق که به حمایت از تروریسم متهم است، در اظهاراتی تهدید آمیز مدعی شده است تمام اتهامات مطرح شده علیه وی ساختگی است.
اظهارات وی در واکنش به اعترافات محافظان الهاشمی به دست داشتن در انفجار برنامه ریزی در پارلمان برای ترور نوری المالکی مطرح شده است.
طارق الهاشمی معاون رئیس جمهوری عراق وابسته به اقلیت اهل سنت که چند روزی است برای فرار از دستگیری به رهبران منطقه کردستان عراق پناه برده است، بار دیگر اظهارات تندی علیه نوری المالکی نخست وزیر منتخب ملت عراق ایراد کرد.
الهاشمی در گفتگو با مجله آمریکایی فاریس پلیسی، نوری المالکی را به صدام دیکتاتور معدوم عراق تشبیه کرد و گفت او بر نهادهای اصلی عراق سیطره دارد و از حمایت آمریکا و ایران برخوردار است.
وی مدعی شد نوری المالکی متاسفانه از بسیاری از رفتارهای صدام تقلید می کند و اعتنایی به عدالت نمی کند و هیچ فرصتی برای دستیابی به حل بحران در آینده نزدیک وجود ندارد.
طارق الهاشمی معاون رئیس جمهوری عراق زیر مجموعه فهرست العراقیه است که ریاست آن را ایاد علاوی برعهده دارد.
همچنین خبرها از بالاگرفتن اختلافات در فهرست العراقیه در پی متهم شدن طارق الهاشمی به حمایت از تروریسم و صدور حکم دستگیری وی حکایت می کند.
بر اساس گزارش منابع عراقی، در پی متهم شدن معاون سنی مذهب جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق به حمایت از اقدامات تروریستی، بحران و دودستگی در درون فهرست العراقیه به ریاست ایاد علاوی تشدید شده است.
در این زمینه عبدالاله کاظم سخنگوی رسمی طارق الهاشمی از علاوی خواسته است از سیاست کناره گیری و عراق را ترک کند، زیرا او شکست خورده ترین سیاستمداری است که تاریخ به خود دیده است.
همچنین شیخ یوسف الناصری دبیرکل شورای علمای عراق با تاکید بر ضرورت محاکمه سیاستمداران فاسد این کشور گفته است اشغالگران مهره ها و دست نشاندگان خود را فعال کرده اند تا بتوانند پیش از خروج کامل از عراق، آتش فتنه های طایفه ای را در این کشور شعله ور کنند.
وی درباره انفجارهای روز پنجشنبه و صدور حکم دستگیری طارق الهاشمی به اتهام حمایت از اقدامات تروریستی اظهار داشت : برخی افراد مسئول در برابر مردم ، به قرآن سوگند یاد کردند که به ملت و کتاب خدا خیانت نکنند، اما آنها عهد خود را شکستند و از پست خود ، دفتر ، محافظ شخصی و مجوز خود برای کشتن افراد بی گناه و نابودی وحدت ملی استفاده کردند.
الناصری که با العالم گفتگو کرده است، گفت عراق در حال عبور از شرایطی سخت و بحرانی است، این بحران راه برون رفت دارد. یکی از مهمترین راه حل های بحران الهاشمی رجوع به دستگاه قضایی عراق و داوری این نهاد در این باره است. در واقع همه مسئولان و شهروندان در صورت اقتضا باید در برابر قوه قضاییه حضور یابند.
به گفته وی، فرار الهاشمی از دادگاه و مقابله با دستگاه قضایی ثابت می کند که اتهامات مطرح شده علیه او درست است.
وی تاکید می کند اشغالگران در آستانه خروج از عراق مهره های خود را به کار گرفته اند تا عراق را به روز اول برگردانند و آن را دچار فتنه طائفی و مذهبی کنند.
به گفته الناصری، از نظر اطلاعاتی ، اشغالگران از عراق خارج نخواهند شد به طوری که هزاران نفر از عناصر سفارت آمریکا به مثابه ارتشی اطلاعاتی و امنیتی در عراق باقی خواهند ماند و بحران ها را در این کشور اداره خواهند کرد.
در ارتباط با واکنش جریان صدر به صدور حکم دستگیری الهاشمی، شیخ صلاح العبیدی یکی از رهبران این جریان با اشاره به تلاش کردها برای دخالت دراین مسئله، خواستار رسیدگی به اتهامات مطرح شده علیه الهاشمی در دستگاه قضایی عراق شد.
به گفته وی، هیئتی از سوی جریان صدر با مسعود بارزانی و جلال طالبانی رهبران منطقه کردستان عراق دیدار و درباره مسئله الهاشمی گفتگو کرد که در پایان مذاکرات توافق شد تا دستگاه قضایی به طور مستقل به آن بپردازد و نباید مانعی در کار دستگاه قضایی عراق ایجاد شود.
انتفاض قنبر عضو کنگره ملی عراق درباره راه برون رفت از بحران کنونی عراق اعلام کرده است مسئله طارق الهاشمی معاون رئیس جمهوری عراق، بحران نهفته میان فهرست العراقیه و دولت قانون را نمایان کرد که باید با تدبیر حل شود.
به گفته وی، راه حل بحران عراق، نیازمند مشارکت همه گروههای سیاسی است و این مسئله باید با مدیریت درستی پیگیری شود.
عراق در بن بست سیاسی، واکاوی انفجارهای اخیر
در این زمینه " حسن هانی زاده " کارشناس مسائل بین الملل به خبرگزاری مهر گفت : انفجارهای دردناک عراق که منجر به کشته و زخمی شدن صدها نفر شد یک سناریوی منطقه ای و بین المللی برای ایجاد جنگ داخلی در این کشور حکایت دارد.
بر اساس گزارش خبرگزاری ها در طول روزهای اخیر حداقل 20 انفجار در مناطق شیعه نشین بغداد رخ داده که این انفجارات به صورتی دقیق و سازمان یافته صورت گرفته است.
دخالت طیفهای اقلیت تمامیت خواه در این انفجارها نشان می دهد که برخی کشورهای منطقه ای و فرا منطقه ای برای برهم زدن روند دموکراسی سازی در عراق تلاش می کنند.
هانی زاده می گوید : طارق الهاشمی معاون رئیس جمهوری و صالح المطلک معاون نخست وزیر عراق که به اتهام مباشرت در انفجارهای اخیر تحت تعقیب قرار دارند از حاشیه داخلی و منطقه ای امکانی بر خوردارند.
این دو شخصیت عراقی که ارتباطات گسترده ای با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی دارند درصدد انجام کودتای سیاسی علیه دولت منتخب نوری المالکی هستند .
هانی زاده افزود:خروج نیروهای آمریکا از عراق این فرصت را برای طارق الهاشمی و صالح المطلک فراهم کرد تا از رهگذر ایجاد انفجار، نا امنی ها را در عراق دامن بزنند.
پس از صدر حکم باز داشت طارق الهاشمی از سوی دادگاه عراق وی به اقلیم کردستان فرار کرد وتحت حمایت رهبران اقلیم کردستان قرار گرفت.
وی با استفاده از چتر حمایتی مسئولان منطقه کردستان و نیز عربستان و قطر هدایت عملیات تروریستی را ادامه داد.
معاون فراری رئیس جمهوری عراق، دادگاه عالی این کشور را غیر قانونی دانسته و برای نجات خود از کشورهای عربی منطقه به ویژه عربستان وقطر استمداد کرد.
این کارشناس یادآور شد: هدف عربستان و قطر از تشدید نا امنی ها جلوگیری از شکل گیری یک نظام پارلمانی ودموکراتیک در عراق و منع اکثریت از اداره امور این کشور است.
از سوی دیگر آمریکا که تحت فشار دولت نوری المالکی ناچار به خروج از عراق شد درصدد انتقام گیری از نوری المالکی برآمده است.
به همین دلیل آمریکا، عربستان و قطر در یک اقدام جمعی خواستار لغو حکم بازداشت طارق الهاشمی شده اند.
هانی زاده تاکید کرد: به نظر می رسد عراق اکنون وارد یک مرحله بحرانی جدیدی شده و تقابل طیفهای سیاسی عراق این کشور را به سمت یک جنگ داخلی سوق می دهد.
هر چند دولت نوری المالکی سازوکارهای لازم را برای مهار این بحران دارد، اما به نظر می رسد طیف اقلیت از برخی قدرتهای منطقه ای برای سرنگونی دولت قانونی نوری المالکی سیگنالهایی دریافت کرده است.
گزارش : رضا مهری
نظر شما