به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله صادق آملی لاریجانی در نشست صمیمی با پژوهشگران و نخبگان علمی جوان حوزه، به تشریح برخی چالشهای حوزه پرداخت و تاکید کرد: فقدان برنامهریزی جامع و کامل برای بکارگیری استعدادها یکی از این چالشهاست که البته قدمهای خوبی برای رفع این چالش برداشته شد.
وی گفت: در بیش از 30 سال پیش که وارد حوزه شدیم هیچ وقت نمیدانستیم در بین طلاب جوان چه کسانی از نیروهای خوب حوزوی هستند و مشاهده میشد که در یک درس مثلا هزار نفر شرکت میکردند و کسی که خوب میفهمید با کسی که خوب کار نمیکرد کنار همدیگر مینشستند، اما الان بسترها برای شناسایی نخبگان و استعدادها فراهمتر شده است.
رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: استعدادهای حوزه باید شناسایی و برای برآوردهکردن نیازهای جامعه اسلامی مدیریت شوند.
تقسیم کار شود
آیتالله آملی لاریجانی بر لزوم تقسیم کار در کارهای حوزوی تاکید کرد و گفت: نگذاریم همه در درسهای خارج شرکت کنند و در برخی درسها چند هفته بمانند و بعد بخواهند منبر بروند چیزی بلد نباشند؛ منبر و تبلیغ به مقدماتی نیاز دارد و کارهای فنی فقهی هم مقدمات دیگری میخواهد.
وی ادامه داد: پیشنهاد من این است که تقسیم کاری در میان طلاب حوزه واقع شود و کسانی که میخواهند دنبال بحثهای اجتهادی، یا تبلیغ و یا در امور اجرایی حکومت شرکت کنند مشخص شوند.
عدم مدیریت در پژوهشهای حوزوی
آیتالله آملی لاریجانی عدم مدیریت در پژوهشهای حوزوی را یکی دیگر از این چالشها برشمرد و تاکید کرد: این طور نیست که امروزه به کارهای پژوهشی مسیر بدهند.
وی افزود: البته در سالهای اخیر با بحث پایان نامههایی که مطرح شده کارهای خوبی از نظر مشخصشدن مسیر پژوهش انجام شده است ولی آنهایی که اهل پژوهش بودند طبق علاقه خودشان در حوزه کار پژوهشی کردند و کسی مسیر خاصی به آنها معرفی نکرده است.
وی ادامه داد: تنظیم کردن این مسیرها و کمک کردن به پژوهشهای حوزوی یکی از جهات واجب برای بحثهای حوزوی است.
فقدان پارهای از پژوهشها
وی فقدان پارهای از پژوهشهای حوزوی را از دیگر چالشهای حوزه برشمرد و تاکید کرد: به عنوان مثال در بحثهای مبانی یا فلسفههای علوم حوزوی موضوعات را تنقیه نکردیم و نمیتوانیم پاسخگوی سئوالات موجود در میان افراد بیرون از حوزه باشیم.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: پیشنهاد من این است که شورای مدیریت و اساتید حوزه به برخی از بحثهای مبنایی که به اصطلاح علما جزو مبادی تصدیقی و تصوری علوم حوزوی است دامن بزند.
ضرورت احیای تراث موجود
وی توجه بیشتر به تراث موجود را ضروری دانست و ادامه داد: ما وارث میراث بسیار غنی و ارزشمند هستیم و بیش از هزار سال علمای شیعه و اهل تسنن در علوم حوزوی کار کردند و معارف بسیاری را ایجاد کردند ولی گاهی نگاهها در رجوع به این معارف نگاههای بسیار مزیّدی است.
رئیس قوه قضائیه گفت: برخی از افراد میگویند چه ضرورتی دارد که این آثار را احیا کنیم و من غبطه میخورم که افرادی این حرفها را میزنند.
وی ادامه داد: ما هزینههای گزافی برای برگزاری همایشهای کذایی صرف می کنیم و ممکن است نتیجه خوبی نداشته باشد ولی برای احیای کار یک عالم که آن همه نیرو گذاشته کم توجهی کنیم.
تنهایی رفتن در فقه اشتباه است
آیتالله آملی لاریجانی با بیان اینکه ما در فقه نیاز به مراجعه به آرای فقهای گذشته داریم اظهار داشت: من نمیگویم هر چیزی که فقهای گذشته بیان کردند برای ما حجت است اما این طور تنهایی رفتن در فقه از اشتباهاتی است که مضرات آن خیلی زیاد است.
وی با تاکید بر اینکه در کنار احیای ذخایز علمی، تحقیقات علمی هم جایگاهی دارد، بیان داشت: یکی از نقصهای کار حوزوی ما عدم تحقیقات تاریخی است و جای تاسف دارد که بزرگان ما آثار تاریخی زیادی تالیف کردند که ما از آنها خبر نداریم.
رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: کتابهای زیادی در زمینههای اصول، فقه، تفسیر و کلام تالیف شده که ما خبری از آنها نداریم، یعنی بر روی گنجی نشستهایم ولی خودمان نمیدانیم بر روی چه چیزی نشستهایم.
روش تحقیق در حوزه مورد توجه قرار گیرد
وی توجه به معارف بیرون حوزه را مهم دانست و تاکید کرد: ما مجبوریم از دو جهت با بیرون تعامل داشته باشیم؛ یکی اینکه در بیرون از حوزهها مطالبی وجود دارد که برای ما مفید است و دوم اینکه در فراگرفتن معارف بیرون حوزه حرفهای خودمان را عرضه کنیم.
آیتالله آملی لاریجانی روش تحقیق در حوزههای علمیه را بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: ما در این مسئله خیلی کارهای روشنی انجام ندادهایم.
وی گفت: اختلاف روشها از عالم تا عالم دیگر خیلی زیاد است و این برای طلاب جوان خیلی مهم است.
وی با بیان اینکه باید روش تحقیق در حوزهها زنده شود، افزود: به عنوان مثال یک استاد حوزه یک دوره اصول را در 15 سال درس می دهد و استاد دیگری 4 سال این درس را ارائه می دهند. نمیشود عمر طلبهها را بیخود هدر بدهیم؛ اگر چهار سال برای ارائه این درس کفایت میکند این کار را انجام دهند و اگر کفایت نمیکند باید برای طلبهها روشن شود.
ضعف خودمان را بر حوزه تحمیل نکنیم
آیتالله آملی لاریجانی با اشاره به درس خارج یکی از افرادی که کاندیدای انتخابات مجلس خبرگان رهبری بود، اظهار داشت: اینکه صرفا از روی کتاب دیگران تدریس کنیم درست نیست. این طور نباشد وقتی در حوزه تدریس میشود حرف دیگران تکرار شود؛ این پژوهش نیست بلکه پژوهش این است که استادی که تدریس می کند بتواند حرف دیگران را تحلیل کند و حرف خودش هم روشن باشد.
رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: اگر خودمان کم و کسری داریم نباید این را بر حوزه تحمیل کنیم.
وی به ذکر پیشنهادهایی برای رفع مشکلات موجود در حوزه پرداخت و گفت: اولین کاری که طلاب باید انجام دهند این است که به اخلاق و معنویت خود اهمیت دهند.
آیتالله آملی لاریجانی جستجو برای نیازهای جامعه را مورد تاکید قرار داد و گفت: ما طلبه شدیم برای اینکه مشکلات جامعه و نظام را حل کنیم، بنابراین باید نیازهای جامعه را بشناسیم و علاقه خودمان را بسنجیم و برای آن فعالیتها را جهت دهی کنیم.
ضرورت انجام مطالعات تطبیقی
وی انجام مطالعات تطبیقی بین حوزه و بیرون حوزه اعم از دانشگاههای کشور خودمان و یا کشورهای خارجی را مهم دانست و افزود: بعد از این در مطالعات تطبیقی کار کردیم آنها را به دنیا عرضه کنیم که البته دنیا اعم از دانشگاههای کشور خودمان، عالمان بیرون حوزه، دانشجویان بیرون حوزه و دنیاست.
رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: حیف است که حوزههای علمیه با ظرفیتهایی که دارد به همین صورت بماند.
آیتالله آملی لاریجانی افزود: هیچ کدام از این موضوعاتی که اشاره شد با خوردن کپسول حل نمیشود بلکه باید تلاشهای بیشتری انجام شود.
قم - خبرگزاری مهر: رئیس قوه قضائیه فقدان برنامهریزی جامع و کامل برای بکارگیری استعدادها، عدم تقسیم کار در کارهای حوزوی، عدم مدیریت در پژوهشهای حوزوی و فقدان پارهای از پژوهشها را از چالشهای حوزه برشمرد.
کد خبر 1491299
نظر شما