سوويت ساي چوا، سفير تايلند، در گفت و گو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" تاريخ روابط ايران و تايلند را داراي قدمتي چهارصد ساله توصيف كرد و گفت : دو كشور روابط مناسبي در مسائل فرهنگي و مذهبي با يكديگر دارند. چهارصد سال پيش بسياري از خانواده هاي ايراني و همچنين شخصي به نام شيخ احمد قمي به تايلند رفتند. اين خانواده ها براي ترويج دين اسلام نقش مناسبي را ايفا كردند. چراكه آن زمان مقارن با حكومت صفويه در ايران بود و ايراني ها به خوبي اصول مملكت داري، شهرسازي و مسائل اداري را مي دانستند. بنابراين شاه تايلند، نايارا، از ايراني ها در خواست كمك كرد.
وي در ادامه افزود : اولين سفير ايران 320 سال پيش به تايلند سفر كرد و هيات همراه او سفرنامه اي درباره سفر دو ساله خود نوشتند كه از منابع بسيارمعتبر و موثق درباره روابط فرهنگي ايران و تايلند است و سفير ايران در تايلند اين كتاب را ترجمه كرده است.
سفير تايلند حضور شيخ احمد قمي را كه مسلمان و تاجر بود، فرصتي مناسب براي مردم تايلند دانست و گفت : او اولين كسي بود كه باعث گسترش اسلام در تايلند شد و هم اكنون مقبره او از اماكن زيارتي در تايلند محسوب مي شود. صداقت و درستكاري شيخ احمد براي مردم تايلند و دستگاه دولتي چنان مهم بود كه او تا سمت نخست وزيري نيز ارتقاء پيدا كرد. پس از او نيز نوادگان و وابستگان شيخ احمد در امور اداري و دولتي داراي سمت هاي مختلف شدند. اين خاندان در تايلند به بونا معروفند.
مقبره شيخ احمد قمي در تايلند
سوويت ساي چوا جايگاه خاندان بونا را در پيشرفت تايلند مهم ارزيابي كرد و اظهار داشت : اين خاندان هيچ وقت به تايلند خيانت نكردند و دليل من اين است كه اگر اين خاندان صادق نبود به راحتي مي توانست حكومت را سرنگون كند اما هيچ وقت چنين عملي را انجام نداد. آنها خود را جزوي از حكومت مي دانستند و اين نشان از صداقت و مسلماني شيخ احمد بود. رئيس مجلس سابق تايلند و وزير دفاع تايلند از خاندان شيخ احمد هستند. هم اكنون اين خاندان پنج نسل است كه هدايت مذهبي مسلمانان را در تايلند بر عهده دارند.
وي از فرد ديگري به نام سلطان سليمان نام برد كه او در ترويج مذهب تشيع در تايلند سهم عمده اي را ايفا كرد. همچنين خاندان بونا در احداث مساجد در تايلند بسيار تلاش كردند و هم اكنون مسلمانان و بودايي ها در كنار يكديگر در مسالمت زندگي مي كنند ، اگر چه واقعه اخير( نا آرامي هاي خونين اخير در مناطق مسلمان نشين ) باعث كدورتي شد اما تمام تلاش مسئولان تايلندي اين بود كه اين حادثه را التيام بخشند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه در حادثه سونامي بازتاب كمكهاي كشورهاي جهان اسلام چگونه بود گفت : بسياري از كشورهاي اسلامي در قالب كمك هاي انسان دوستانه به كشورهاي حادثه ديده كمك كردند و ايران اولين كشوري بود كه به تايلند كمك كرد و اين در حالي بود كه در پي حادثه سونامي هيچ ايراني كشته و يا مجروح نشد. مردم تايلند در مقابل اين حوادث طبيعي باورهاي خاصي دارند و سعي كردند كه اين حادثه را با بردباري تحمل كنند.
نظر شما