۷ دی ۱۳۹۰، ۱۴:۴۳

سبحانی مطرح کرد:

تاثیر ارزش‌های دینی در توسعه/ توسعه واقعیتی ارزش‌نما است

تاثیر ارزش‌های دینی در توسعه/ توسعه واقعیتی ارزش‌نما است

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران گفت: توسعه یک واقعیت ارزش ‌نما است، به طوریکه نظام ارزشی افراد جامعه در شکل آن نقش داشته است، در ایران هم اعتلای این نظام ارزشی همان نظام دینی است.

به گزارش خبرنگار مهر، حسن سبحانی امروز در نهمین نشست از مجموعه نشست های الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت گفت:  توسعه‌ یافتگی وضعیتی است واجد ویژگی‌های منحصربه ‌فرد که برای بخشی از جهان مطابق با نظام ارزشی آنها رخ داده است.

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران  افزود: گزاره‌های حاکی از واقعیت‌ها در علوم رفتاری، اجتماعی و اقتصادی عمدتا آکنده از ارزش هستند، به‌گونه‌ای که باید از مستقل بودن آن ارزش‌ها مطمئن شد.

وی افزود: از آنجایی که برآیند مجموعه این گزاره‌ها به تجویز سیاست‌هایی درخصوص توسعه‌یافتگی می‌انجامد و توسعه‌یافتگی از جنس ارزش‌های مورد مطالبه انسان است، بنابراین می‌توان واقعیات اقتصادی را از ساختارهایی متشکل دید که انسان قصد توسعه یافتن و به منظور در اختیار گرفتن آنچه مطلوب او است، آنها را به طور طبیعی آغشته به منویات و تمایلات ارزشی خود ساخته است.

وی با تاکید بر اینکه توسعه‌یافتگی همانند غرب شدن نیست، بیان کرد: آنهایی که توسعه یافته‌اند مثل دیگران نشدند بلکه خودشان بودند که مطابق با نظام ارزشی خود به این توسعه‌یافتگی رسیدند، بنابراین ما هم باید توسعه‌یافتگی را در ظرفیت‌های خودمان جست‌وجو کنیم.

این اقتصاددان با بیان اینکه توسعه یک واقعیت ارزش‌نما است، گفت: مفهوم اصلی توسعه بر آمدن ظرفیت ما و بالفعل کردن آنها است به طوری که زمانی که می‌گوییم کشوری توسعه‌نیافته به این معنی است که مجموعه ارزشی خود را محقق نکرده است نه‌ اینکه چین مانند غرب نبوده، توسعه نیافته است.

وی در ادامه افزود: در جامعه ایران نظام ارزشی بخش بسیار مهمی را در توسعه‌یافتگی دارد به این دلیل که اعتلای این نظام ارزشی همان اعتلای نظام دینی است. اعتلای ظرفیت‌های ذهنی و عینی جامعه واقعیتی را به وجود می‌آورد که به آن توسعه دینی می‌گویند.

وی گفت: بر این مبنا می‌توان به قضاوت نشست که ارزش‌های دینی مورد باور انسان، یکی از تاثیرگذارترین نقش‌ها در خلق و تولید واقعیات اقتصادی دارد، واقعیاتی که به طور اجتناب‌ناپذیر، هدف نهایی خلقت انسان را نشان می‌دهند و توسعه‌ای از جنس منویات دینی را متجلی می‌سازد.

عضو هیئت علمی دانشگاه عنوان کرد: واقعیات آمیخته با ارزش‌های وحیانی، تفسیر واقع‌نماتری از کارکرد بایسته انسان‌ها ارایه می‌کنند و به همین دلیل واقع‌نمایی سعادت انسان در علم اقتصاد از امکان تحقق بیش‌تری بهره می‌گیرد.
 
وی با بیان اینکه درتجویزهایی که گفته شده باید برای رسیدن به توسعه مانند کشورهای توسعه یافته شد اشتباه است، اظهار داشت: با این تفاسیر می توان گفت که برای توسعه یافتگی باید از تجربه دیگر کشورهای توسعه یافته استفاده کرد ولی نباید راه آنها را در پیش گرفت به این دلیل اینکه فرهنگ ها و ارزش های جوامع با یکدیگر متفاوت هستند.
 
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اگر جوامعی مانند ایران بخواهند به توسعه یافتگی برسند باید بر اساس دین توسعه یابند که دچار تضاد فرهنگی نشوند.
 
سبحانی در پایان خاطرنشان کرد: اتکا به آموزه‌های ارزشی ریشه‌دار در کلام وحیانی سبب می‌شود تا سریع‌تر به توسعه و پیشرفت برسیم، بدون آنکه لازم باشد از کشورهای دیگر الگو برداری کرد.
کد خبر 1495608

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha