۱۳ دی ۱۳۹۰، ۹:۳۶

جهان در سال 2011- 4/

فلسطین؛ از آشتی فتح و حماس تا کسب دستاوردهای دیپلماتیک

فلسطین؛ از آشتی فتح و حماس تا کسب دستاوردهای دیپلماتیک

خبرگزاری مهر ــ گروه بین الملل: فلسطین در سال 2011 شاهد رویدادهای مهمی بود که امضای توافقنامه آشتی ملی، عضویت در یونسکو و شناسایی کشور مستقل فلسطین در اراضی اشغالی 1967 از سوی 130 کشور جهان مهمترین آنها به شمار می رود.

سال 2011 آبستن حوادث بسیار مهمی در جهان بود که بیداری عربی، سقوط دیکتاتورهای جهان عرب، بحران مالی در اروپا و آمریکا و جنبش های ضد سرمایه داری درغرب از جمله این وقایع به شمار می روند.

در این میان فلسطین برخلاف سال های گذشته با انبوهی از حوادث مهم مواجه بود که در این گزارش به اختصار به آنها اشاره می شود.

آشتی ملی فلسطین

جنبش های فتح و حماس سرانجام پس از گذشت 4 سال از آغاز گفتگوهای ملی که با میزبانی مصر انجام می شد هشتم اردیبهشت توافقنامه آشتی ملی فلسطین را امضا کردند. تحولات منطقه و جهان به ویژه قیام های عربی مهمترین عاملی بود که گروه های داخلی فلسطین را به سوی آشتی ملی فلسطین سوق داد. این توافقنامه با حضور ابومازن رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس امضا شد.

اما امضای این توافقنامه به معنای واقعی اختلافات داخلی فلسطینی ها را از بین نبرد چرا که فتح و حماس درباره تشکیل دولت وحدت ملی و نخست وزیر و اعضای کابینه نتوانستند به توافق برسند تا اینکه ابومازن و مشعل و نمایندگان دیگر گروه های فلسطینی 22 دسامبر در قاهره نشست برگزار کردند و این بار توافق شد تشکیل دولت وحدت ملی به ژانویه 2012 موکول شود.

اتفاق مهم دیگری که در جریان این نشست رخ داد موافقت با پیوستن جنبش های فتح و حماس به رهبری موقت سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) بود.

بازگشایی گذرگاه رفح

به دنبال قیام مردم مصر علیه رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک که در طول چند دهه حکومت وی قضیه فلسطین تحت محاصره شدید بود تعداد زیادی از مبارزان فلسطینی که در زندان های مبارک اسیر بودند آزاد و راهی مناطق فلسطینی شدند.

همچنین در پی سقوط رژیم مبارک و افزایش احساسات ضد اسرائیلی در میان مردم مصر گذرگاه مرزی رفح (گذرگاه مشترک غزه و مصر) که از ژوئن 2007 از سوی رژیم صهیونیستی و با کمک مصر تحت محاصره بود پس از گذشت 4 سال به صورت جزئی بازگشایی شد. در حال حاضر گذرگاه رفح 6 روز در هفته باز است و تردد مسافران و کالاها در جریان قرار گرفته است.

درخواست عضویت در سازمان ملل

مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین که طی سال های گذشته از مذاکرات بیهوده سازش با رژیم صهیونیستی سرخورده شده بودند و نتوانستند آرمان های ملت فلسطین را محقق کنند 23 سپتامبر رسما درخواست عضویت کشور فلسطین در سازمان ملل متحد را به بان کی مون دبیرکل این سازمان ارائه کرد.

هر چند این طرح با وتوی آمریکا و هم پیمانان غربی رژیم صهیونیستی مواجه شد اما 130 کشور دنیا کشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 را به رسمیت شناختند که در نوع خود یک دستاورد دیپلماتیک برای ملت فلسطین به شمار می رود.

تبادل اسرا

مهمترین و شاید بزرگترین دستاورد فلسطینی ها در سال 2011 مربوط به تبادل اسرا با رژیم صهیونیستی است به موجب این تبادل اسرا موسوم به "وفا الاحرار" که 11 اکتبر با میانجیگری مصر صورت گرفت هزار و 27 اسیر فلسطینی در برابر آزادی "گلعاد شالیت" نظامی صهیونیست آزاد شدند.

در مرحله نخست تبادل اسرا 477 اسیر فلسطینی که اغلب دارای محکومیت های ابد بودند و شالیت آزاد شدند و در دور دوم 550 اسیر فلسطینی دیگر آزاد شدند.

عضویت کامل در یونسکو

از دیگر دستاوردهای سیاسی فلسطینی ها در سال 2011 عضویت کامل فلسطین در سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد است که در تاریخ 31 اکتبر با 107 رای موافق و 14 رای مخالف به تصویب رسید.

آمریکا که در این رای گیری مخالف عضویت فلسطین در یونسکو بود در راستای همسویی با رژیم صهیونیستی یونسکو را تهدید کرده بود در صورت تایید عضویت فلسطین کمک های خود را به این سازمان که 80 میلیون دلار بود به حال تعلیق در می آورد.

یهودی سازی قدس

رژیم اشغالگر صهیونیستی در سال 2011 نیز به مصادره اراضی فلسطینی ها و توسعه شهرک ها در کرانه باختری به ویژه قدس شرقی ادامه دادند و همچنان سیاست هتک حرمت مقدسات اسلامی فلسطینی ها از جمله مساجد را دنبال می کنند به طوری که بر اساس آخرین گزارش ها در سال 2011 20 مورد تجاوز علیه مساجد فلسطینی صورت گرفته است.

انتفاضه اعراب 48

قیام مردمی در جهان عرب و بیداری اسلامی که از ابتدای سال 2011 یکی پس از دیگری به کشورهای عربی سرایت کرد اعراب ساکن اراضی اشغالی 1948 را نیز بی نصیب نگذاشت و شهروندان عرب فلسطین اشغالی برای نخستین بار با یکدیگر متحد شده و علیه سیاست نژادپرستانه اسرائیل در 11 شهر تظاهرات برپا کردند و دست به اعتصاب زدند. این اعتراضات کماکان ادامه دارد.

تشکیلات خودگردان فلسطین هر چند همچون 6 دهه گذشته در تحقق آرمان های ملت فلسطین ناکام ماندند اما در سال 2011 فلسطین علاوه بر آشتی گروه های داخلی فلسطین شاهد دستاوردهای دیپلماتیک بی سابقه ای در عرصه جهانی بود دستاوردهایی که بیداری اسلامی نیز در وقوع آنها بی تاثیر نبود چرا که افزایش احساسات ضد اسرائیلی در ملت های عرب که علیه رژیم های خودکامه و هم پیمان با اسرائیل بپا خاسته بودند باعث شد لااقل رژیم صهیونیستی به جای اجرای سیاست های توسعه طلبانه و جنگ افروزانه خود به فکر حفظ موجودیت خود و اراضی اشغالی باشد.
--------------
سمیه خمارباقی

کد خبر 1497352

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha