۲ بهمن ۱۳۸۳، ۱۲:۳۳

گزارشي از آخرين ساخته حسين سهيلي زاده

"عشق گمشده" حكايت تقابل دو نسل است

مجموعه تلويزيوني "عشق گمشده" به كارگرداني حسين سهيلي زاده چندي است از شبكه سه سيما پخش مي شود. اين سريال در برخورد با بيننده نظرات مختلفي را به خود جلب كرده است.

به گزارش خبرنگار تلويزيوني "مهر"، اين مجموعه تلويزيوني اثري است كه هم از وجوه تاريخي و بازگشت به گذشته برخوردار است و هم بخشي از آن در زمان كنوني مي گذرد. همين مساله هم سريال از وجوه مختلفي برخوردار كرده و هر كدام از وجوه تاريخي و امروزي آن تعدادي از بينندگان را به خود جلب نموده است.
متن اين سريال به وسيله  مينو كريم زاده بر اساس نوشته اي از فرهاد عليزاده آهي به نگارش درآورده است. داستان زندگي زني جوان به نام سيما را روايت مي كند كه پس از چند سال زندگي مشترك احساس مي كند به بن بست فكري و روحي رسيده است. او به خانه پدري باز مي گردد تا دوباره خودش را بازيابد. در خانه پدري اتفاقاتي براي سيما به وقوع مي پيوندد كه وي ريشه آنها را در گذشته ها مي داند. براي همين تصميم مي گيرد رجعت و سفري به گذشته داشته باشد تا ريشه مسايل و مشكلات امروز خود را بيابد و به حل آنها بپردازد.
اتفاقاتي كه سيما د رگذشته به آنها رجوع مي كند به  حدود سال هاي 1340 بر مي گردد و دوره اي از زمان را به تصوير مي كشد كه روابط اجتماعي و رفتاري افراد در جامعه با يكديگر تفاوت قابل توجهي نسبت به مردم امروز دارد.


سهيلي زاده، كارگردان اين اثر درباره شكل گيري و توليد سريال گفت:  فيلمنامه اي با عنوان " سيب بلورين " نوشته مينو كريم زاده به من پيشنهاد شد كه من تم اصلي داستان را پسنديدم و با فرهاد عليزاده آهي درباره بازنويسي آن گفت و گو كردم. پس از تبادل نظر در  اين باره داستان مجموعه با وجهي كه اكنون به تصوير كشيده شده است، آماده و جلوي دوربين رفت.  من بيشتر كارهايي كه پيش از اين سريال انجام داده بودم، بيشتر بر پايه طنز بود، در حالي كه اين اثر يك ملودرام به شمار مي رود و در متن مواردي وجود داشت كه من نسبت به آنها علاقمند بودم و در جهت گسترش اين موارد تلاش كردم.
وي درباره اينكه به نظر مي رسد مضمون محوري اين سريال هويت است و سيما به عنوان شخصيت محوري در پي هويت گمشده خود است، اما در نهايت مسايل به سمت ديگري سوق مي يابد، توضيح داد:  مساله اصلي اين داستان هويت گمشده نيست. سيما در گذشته به دنبال سر درآوردن از راز پدر و مادرش است. رازي كه بر اثر يك اتفاق به بخشي از آن برخورد مي كند. او در اين جستجو در پي شناخت بيشتر خود و خانواده اش است. ما در اصل از اين طريق خواستيم تقابل انديشه و رفتار بين دو نسل را به تصوير بكشيم. سيما تصور مي كند كه با مشكلات عديده و زيادي در زندگي مواجه است؛ در حالي كه وقتي با گذشته مادرش ( هما ) آشنا مي شود، به اين نتيجه مي رسد كه مادرش به مراتب مشكلات پيچيده تر و حتي دشوارتري پيش رو داشته است.
اين كارگردان خاطر نشان كرد:  مهمتر اينكه سيما با سردرآوردن از سرنوشت مادرش به اين نتيجه مي رسد كه او با همه مسايل و مشكلاتي كه داشته است، استوار در برابر ناملايمات مقاومت و ايستادگي مي كند، در حالي كه سيما در برابر دشواري هاي به مراتب كوچكتر مقاومت و توانايي خود را از دست مي دهد. اين مساله فقط به سيما مربوط نمي شود، بلكه مشكل نسل امروز است كه نسبت به گذشتگان خود از تحمل كمتري برخوردار است. حداقل در خانواده اي كه ما به آن پرداخته ايم، اين مقاومت و تلاش ستودني گذشته ها در برابر سختي ها مشخص و ملموس است.
سهيلي زاده در پاسخ به اينكه اين مجموعه تلويزيوني خانواده اي از قشر مرفه جامعه را مورد توجه قرار مي دهد و اين مساله با توجه به اينكه بيشتر افراد جامعه را قشر متوسط ( يا به عبارتي آسيب پذير ) تشكيل مي دهد، اين سريال تا چه اندازه مي تواند با مخاطب ارتباط برقرار كند و با طرح مسايل و مشكلات بيننده حس همذات پنداريش را تحريك كند، اظهار داشت:   اينكه سريال تا چه اندازه با مخاطب ارتباط برقرار كرده است و اينكه اصولا" چه قشري از جامعه بيشتر تحت تاثير داستان اين اثر قرار گرفته اند، بايد از طريق آمار و بررسي هاي خبري مورد مطالعه قرار بگيرد. اما من يك مساله را مي توانم بگويم. اينكه اصولا" طي چند سال گذشته آمار طلاق در بين زوج هاي جوان تا چه اندازه بالا رفته است و وقتي دليل اين طلاق ها بررسي مي شود، محققان به اين نتيجه مي رسند كه دلايل آن بسيار پيش پا افتاده و بي اهميت بوده است و در بسياري از مواقع فقط لجبازي باعث طلاق شده است. اين مساله در حال حاضر يك مشكل جدي در جامعه ما به شمار مي رود. سيما هم با همين مشكل مواجه است. او در حالي خود را در بن بست مي بيند كه از مشكل جدي و حادي برخوردار نيست.
وي تاكيد كرد:  در بسياري از موارد مساله طلاق و مشكلات پس از ازدواج در بين خانواده هاي كم درآمد و فقير به تصوير كشيده مي شود. در اين خانواده ها مشكلات مالي بخش اصلي اختلافات را در پي دارد كه در برخي موارد به طلاق هم مي انجامد. خود اين مساله كه مشخص است و ديگر نياز به بررسي ندارد. ما خانواده اي را در داستان سريال در نظر گرفتيم كه مشكل مالي نداشته باشد و در اين شرايطي خواستيم دلايل به بن بست رسيدن خانواده ها را مورد بررسي قرار دهيم. يعني مشكل مالي را به عنوان عامل اصلي از ميان برداشتيم تا ساير مسايل جلوه گر شود. 
كارگردان مجموعه " عشق گمشده " در ادامه يادآور شد:  رشته تحصيلي من مددكاري اجتماعي است. بر اساس مطالعاتي كه من و همكارانم داشته ايم، در حال حاضر مشكل اصلي بسياري از زوج هاي جوان پول نيست. اصولا" بحث اصلي اين سريال هم اين است كه پول خوشبختي نمي آورد. مهمتر اينكه افراد پولدار در ميان خود از مشكلات بيشتري رنج مي برند و از بيماري هاي اجتماعي متفاوتي هم مواجه هستند. ديگر اينكه اگر قرار بود من هم به همان مسايلي بپردازم كه در ساير آثار وجود دارد يا درست همان مشكلات جامعه را انعكاس بدهم كه يك كار واقعگرا ( رئال ) ارايه مي كردم. در حالي كه من به دنبال ارايه يك اثر نمايشي بودم و به همين خاطر از اين زاويه مساله اختلاف زوج ها را مطرح كردم.
سهيلي زاده در پاسخ به اينكه بازيگران را بر چه مبنايي انتخاب كرده است، اظهار داشت:  من بازيگران خود را بر اساس متن و شخصيت هاي آن انتخاب مي كنم. اين مساله در مورد ساير نقش پردازان هم صحت دارد. خانم طباطبايي هم كه در اين سريال دو نقش را به طور همزمان ايفا مي كند براي بازي در مجموعه هاي " نو عروس " و " مسافري از هند " ديده بودم و ميزان و سطح نقش پردازي وي را پسنديدم  و به نظرم رسيد كه وي توانايي ايفاي اين دو نقش به طور همزمان را دارد. به عقيده من او از پس نقش خوب برآمده است و در مورد هر كدام از پرسوناژها نيز جنس بازي متفاوتي را ارايه مي كند.


در مجموعه تلويزيوني " عشق گمشده " جمشيد مشايخي، بهنوش طباطبايي، فرهاد مهاديان، آتيلا پسياني، بهناز توكلي، داريوش اسد زاده، ستاره اسكندري، رامين پرچمي، حميد رضا پگاه و فرهاد بشارتي به ايفاي نقش مي پردازند.
فرهاد مهاديان دراين سريال نقش شوهر سيما ( بهنوش طباطبايي ) را ايفا مي كند. وي شخصيت مردي را ايفا مي كند كه به دليل برخورداري از مشغله هاي كاري فراوان نسبت به احساسات و خواسته هاي همسرش كم توجهي مي كند و همين مساله هم شرايطي را به وجود آورده است كه سيما احساس تنهايي كند و از ازدواج خود پشيمان باشد. اوج اختلاف و دلخوري هاي سيما زماني است كه مادرش فوت مي كند و كمي پس از آن وي به اشتباه نسبت به همسرش ظنين مي شود و حتي قصد ترك خانه را دارد.
مهاديان درباره درونمايه اين اثر و ارتباط نقش خود با مضمون توضيح داد:  اين اثر در اصل وضعيت و شرايط زندگي بين نسل قديم و نسل جديد را مورد مقايسه قرار مي دهد و نسل جديد را گرفتار در روزمرگي هايي نشان مي دهد كه مسايل مالي شرايط دشواري براي اين نسل به وجود آورده است و جوانان را به پويايي هر چه بيشتر براي دست يابي به امكانات مالي بيشتر تشويق و ترغيب مي كند. در حالي كه براي نسل قديم مسايل ديگري كه به صفاي روح و دل منجر مي شود از اهميت بيشتري برخوردار بوده  و مسايل مالي اولويت اول آنها نبوده است. اما امروز با شكل جديدي كه در شيوه زندگي افراد به وجود آمده، مسايل مالي در زندگي خانواده ها شكل ديگري به خود گرفته است.
وي درباره اينكه بهنوش طباطبايي در اين سريال تا چه توانسته از پس نقش هاي خود بر بيايد و اينكه به نظر مي رسد شخصيت سيما و هما تا حدود زيادي شبيه به هم درآمده اند، بيان كرد:  من هم موافقم اين دو شخصيت تا حدودي شبيه هم درآمده است. اما در اعمال اين شباهت عمد وجود داشته است. چون حتي در متن سريال به صراحت اشاره مي شود كه سيما شبيه مادرش است. از طرف ديگر، اين نوع نقش پردازي بسيار دشوار است كه حساسيت ها و نقطه نظرهاي هر كدام از شخصيت ها در روند زندگي، به خوبي در سير حركتي بازيگر لحاظ شود. همين اندازه كه بازيگر توانسته كارگردان را از فعاليت خود راضي كند، نقطه مثبتي در فعاليت و حضور او به شمار مي رود.
اين بازيگر درباره اينكه تماشاگر تا چه اندازه راضي شده است، گفت:  بحث تماشاگر با اجراي نقش تفاوت دارد. گاهي در يك مجموعه بازيگر، كارگردان و ساير عوامل توليد از محصول نهايي كار اظهار رضايت مي كنند. اما تماشاگران به دليل سليقه هاي مختلفي كه دارند، ديدگاه هاي متفاوتي را هم ابراز مي كنند. طي مدتي كه سريال " عشق گمشده " پخش مي شود من در برخوردي كه با افراد مختلف در جامعه داشته ام، درباره اين سريال نظرهاي متفاوتي را شنيده ام.
مهاديان درباره سطح نقش پردازي خود در اين سريال و اينكه به نظر مي رسد، خصوصيات شخصيتي كه ايفا مي كند با ساير آثار او شباهت دارد، بيان داشت:  هنوز قضاوت درباره نقش من زود است. چون نيمي از نقش من باقي مانده است و بايد قسمت هاي بيشتري پخش شود تا خصوصيات نقشي كه من ايفا مي كنم، براي بيننده مشخص شود. چون نوع رفتار اين شخصيت نسبت به اوايل سريال تفاوت كرده است و نسبت به فراز و فرودهايي كه با همسرش پيش مي آيد، واكنش هاي متفاوتي هم از خود بروز مي دهد. از نظر خصوصيات شخصيتي هم، اين نقش نسبت به ساير كارهاي من بسيار متفاوت است. براي نمونه نقشي كه من در مجموعه هاي " راز شيوا " يا " كلانتر " ايفا كردم، از نظر رفتار و انديشه با اين شخصيت تفاوت هاي زيادي دارم. من اصولا" اين شانس را داشته ام كه بتوانم شخصيت هاي متفاوتي را ايفا كنم كه از نظر جنبه هاي مختلف با يكديگر تفاوت داشته باشند.
مجموعه تلويزيوني " عشق گمشده " شنبه شب ها از شبكه سه سيما پخش مي شود.

کد خبر 150021

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha