این درگیریها برآیند تقسیم ناعادلانه اهرمهای قدرت است که به بروز نارضایتی میان انقلابیون شهرهای مختلف لیبی منجر شده است.
به موازات این درگیریهای مسلحانه، قبایل لیبی نیز هشدار داده اند که اگر در ساختار قدرت سهم مناسبی به آنها داده نشود دست به شورش مسلحانه خواهند زد.
قبایل تبو، طوارق، آمازیق و بربرها در طول دوران حاکمیت معمر قذافی همواره به عنوان شهروندان درجه دوم تلقی می شدند و در ساختار قدرت نقشی نداشتند.
این قبایل عمدتا به صورت کوچگر در صحراهای جنوب لیبی به دامداری و پرورش شتر مشغول هستند.
از سوی دیگر قبایل شمال لیبی که در دوران حاکمیت رژیم دیکتاتور سابق لیبی نقش مهمی در اداره امور کشور به عهده داشتند اکنون با سقوط سرهنگ قذافی از چرخه قدرت خارج شدند.
این قبایل در حال بازسازی خود برای مقابله به حاکمیت جدید لیبی هستند تا از شکل گیری یک نظام پارلمانی و دموکراتیک جلوگیری کنند.
نفوذ برخی از این قبایل در شهرهای شمال و غرب لیبی شرایط دشواری برای دولت جدید این کشور به وجود آورده است، زیرا این قبایل تحت هیچ شرایطی حاضر نیستند سلاح های خود را به شورای انتقالی تحویل دهند.
وجود میلونها سلاح در دست مردم لیبی به عنوان یک چالش امنیتی در فضای جدید این کشور مطرح شده که شورای انتقالی لیبی برنامه ریزی مشخصی برای جمع آوری این سلاح ها ندارد.
بروز شکاف و درگیری مسلحانه میان انقلابیون مصراته و طرابلس قطعا در آینده بر روند دولت سازی در لیبی تاثیر منفی باقی خواهد گذاشت.
از سوی دیگر درگیری مرزی میان تونس و لیبی، تنشهای سیاسی جدیدی میان این دو کشور به وجود آورده است.
با وجود سفر اخیر منصف المرزوقی رئیس جمهوری تونس به طرابلس مناسبات دو کشور همچنان تحت تاثیر فضای درگیری های پراکنده مرزبانان دو کشور قرار دارد.
لیبی، دولت جدید تونس را به دادن پناهندگی به عوامل وابسته به رژیم سابق قذافی متهم کرده است .
مجموعه این عوامل و نیز دخالت آمریکا و دیگر کشورهای غربی و البته برخی کشورهای عربی در مسائل داخلی لیبی برگزاری انتخابات پارلمانی را در این کشور به تعویق انداخته است.
آمریکا و متحدانش درباره نفوذ اسلام گرایان وابسته به القاعده بیمناک است و به همین دلیل از شورای انتقالی لیبی خواسته اند تا برگزاری انتخابات را به تعویق بیندازد.
اگر شورای انتقالی لیبی در یک فرایند زمانی مشخص نتواند سلاح ها را از دست انقلابیون بگیرد این کشور در آینده شاهد بروز درگیریهای قبیله ای خواهد بود که امکان مهار آن وجود ندارد.
"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل بین الملل
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : درگیریهای امروز میان انقلابیون طرابلس و مصراته که به کشته شدن شش نفر از طرفین منجر شد نشان می دهد که جنگ پنهانی برای تصرف اهرمهای قدرت در لیبی آغاز شده است.
کد خبر 1500680
نظر شما