۱۵ دی ۱۳۹۰، ۱۰:۱۹

فرهنگ و ادب در هفته گذشته/

وزارت ارشاد و سیاست معاوضه خانه کتاب با موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی!

وزارت ارشاد و سیاست معاوضه خانه کتاب با موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی!

خبری که در این هفته توجه اهالی کتاب و نشر را به خود جلب کرد، احتمال پس گرفتن مسئولیت برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از «موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران» و واگذاری آن به «موسسه خانه کتاب» بود که ظاهراً قوت گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، حدود 8 ماه پس از برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران می‌گذرد، سرانجام نام مجری این نمایشگاه که جایی غیر از موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران است، به بیرون از مجموعه وزارت ارشاد درز کرد.

«عبادرضا اسلامی» معاون اداری ـ مالی این موسسه با تائید اینکه موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران در اردیبهشت ماه سال 1390 مجری برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نبوده است، گفت: نمایشگاه بیست و چهارم را موسسه «خانه کتاب» برگزار کرده است.
 
وی همچنین احتمال تکرار این اتفاق را رد نکرد و افزود: چند روز پیش هم از یکی از همکاران شنیدم که برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال آینده (1391) نیز به خانه کتاب سپرده شده است؛ البته به شخصه تا این لحظه مصوبه‌ای ندیده‌ام.
 
در همین حال «علی شجاعی صائین» مدیرعامل «خانه کتاب» به این سئوال که «آیا صحت دارد که برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در سال آینده به موسسه شما واگذار شده است؟» پاسخ منفی داد و گفت: موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی خودش این کار را انجام می‌دهد.
 
وی ادامه داد: این موسسه مشکل مالی فوری ندارد و تنها فاقد مدیرعامل است و حق امضا ندارند؛ وگرنه از ما پولدارتر است!
مدیرعامل موسسه خانه کتاب تاکید کرد: موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران هیئت امنا دارد و هیئت مدیره ندارد و امیدواریم این مشکل هم حل شود. شما هم دعا کنید تا ان‌شاءالله ما به کار خودمان برسیم و آنها هم به کار خودشان.
 
نامشخص بودن مجری برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در شرایطی است که تا 8 روز دیگر (18 دی) ثبت‌نام ناشران برای حضور در بیست و پنجمین دوره این نمایشگاه آغاز می‌شود.
 
به گفته «بهمن دری» معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد که ریاست این نمایشگاه را نیز بر عهده دارد، امسال ثبت نام به صورت تک مرحله‌ای انجام می‌شود و فرصت انجام این کار برای ناشران تا 26 دی ادامه خواهد داشت.
 
بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران قرار است از 13 تا 23 اردیبهشت‌ماه سال 1391در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار شود.
 
وعده وزیر ارشاد برای معرفی هیئت مدیره موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران
 
همچنین در هفته گذشته سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای نخستین بار و طی یک سالی که از آغاز رکود در موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی به دلیل نداشتن هیئت مدیره می‌گذرد، درباره وضعیت این موسسه توضیح داد.

وی البته به ذکر این جمله که «همین هفته هیئت مدیره این موسسه اعلام می‌شوند» اکتفا کرد و در این باره توضیح بیشتری نداد.

اعضای هیئت امنای موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی با حکم وزیر ارشاد منصوب می‌شوند. این موسسه در حال حاضر دارای هیئت امنا اما فاقد هیئت مدیره است.

نخستین اظهار نظر سیدمحمد حسینی درباره وضعیت موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران در حالی است که رقم بدهی این موسسه برای انجام فعالیت‌هایش تاکنون از یک میلیارد تومان فراتر رفته است.
 
وزیر ارشاد در شرایطی وعده معرفی اعضای هیئت مدیره موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی را داد که وعده‌های مشابه معاون وی در امور فرهنگی، محقق نشده است.
 
هفته گذشته عبادرضا اسلامی معاون اداری - مالی موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران از پرداخت حقوق کارکنان آن از حسابی دیگر (موسسه کارآفرینان فرهنگ و هنر) خبر داده بود.
 
حقوق و مزایای کارکنان موسسه از 4 ماه پیش و با رفتن احسان‌الله حجتی مدیرعامل سابق آن، از طریق موسسه «کارآفرینان فرهنگ و هنر» اخیر پرداخت می‌شود.
 
موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران همچنین در ماه‌های گذشته نتوانسته سهم 10 درصدی خود را برای ارائه تخفیف در قیمت کتاب‌های عرضه شده در نمایشگاه‌های استانی کتاب، پرداخت کند.
 
جشنواره «گفت» تا 20 دی ادامه دارد

در ابتدای هفته‌ای که گذشت سومین جشنواره گذر فرهنگی تهران (گفت) کار خود را با حضور ناشران، کتابفروشان و کتابداران مستقر در خیابان کریم‌خان زند آغاز کرد.

این جشنواره که مراسم افتتاحیه آن دهم دیماه در کتابخانه امید صبا برگزار شد، تا بیستم همین ماه ادامه دارد و در طول این دهه کتاب‌های این راسته با تخفیف 10 درصدی به فروش می‌شوند.

اختتامیه سومین جشنواره گذر فرهنگی تهران هم در همین روز در خانه هنرمندان ایران برگزار خواهد شد.

تراکم کتابفروشی‌ها، کافه‌ها و دیگر مراکز فرهنگی مانند گالری‌ها خیابان کریم‌خان تهران در سال‌های اخیر انگیزه برپاکنندگان این جشنواره بوده است.

امسال کتابخانه امید صبا، رستوران فلینی، کافه آپارات و گالری ایده از مراکزی بوده‌اند که امسال به جشنواره گفت افزوده شده‌اند.
  
جشن انتشار صدمین شماره یکی از نشریات رشد
 
اما بشنوید از انتشار یکصدمین شماره فصلنامه «رشد آموزش زبان و ادب فارسی». این نشریه طی مراسمی با حضور اعضای تحریریه فعلی و قبلی آن و نیز غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی رونمایی و با اهدای لوح‌های یادبود و هدایایی به خانواده مرحوم کیومرث صابری فومنی صابری (سردبیر پیشین مجله) و علی‌محمد حق‌شناس (عضو پیشین هیئت تحریریه مجله) از این همکاران فقید نشریه، تقدیر شد.
 
همچنین روح‌الله هادی، محمدرضا سنگری و حسن ذوالفقاری سردبیران در قید حیات مجله «رشد آموزش زبان و ادب فارسی» مورد تقدیر قرار گرفتند و لوح فشرده بانک مقالات مجله رشد آموزش زبان و ادب فارسی از شماره 1 تا 100 نیز در میان حاضران توزیع شد.
 
تقلید کاغذ از طلا و ارز
 
خبر دیگری که بیشتر توجه ناشران را به خود جلب کرد، افزایش قیمت انواع کاغذ متاثر از نوسانات طلا و ارز بود.
 
آنگونه که منصور حاجی‌آخوندیان رئیس اتحادیه صنف فروشندگان کاغذ و مقوای تهران گفته، قیمت انواع این محصول کاغذ در بازار طی روزهای اخیر 5 درصد افزایش یافته و تا اواسط هفته گذشته هر بند کاغذ تحریر 32 هزار و 100 تومان، هر بند کاغذ A4 به قیمت 4300 تا 4500 تومان و هر کیلو کاغذ گلاسه نیز با بهای 1300 تا 1500 تومان در بازار عرضه شد.
 
وی با اشاره به تداوم رکود در بازار این محصول گفت: در روزهای اخیر هیچ بازاری از جمله بازار کاغذ و مقوا حالت عادی نداشته و قیمت‌ها لحظه‌ای تغییر می‌کند. در حال حاضر هم قیمت دلار حدود 1700 تومان است، ولی ما به واردکنندگان کاغذ توصیه می‌کنیم در معاملاتشان روی دلار 2000 تومانی حساب کنند.
 
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان کاغذ و مقوای تهران گفت: با توجه به اینکه بخش زیادی از کاغذ و مقوای مصرفی کشور وارداتی است، بازار این محصول بیش از این کشش نوسانات انرخ نرز و طلا را ندارد.
 
حاجی‌آخوندیان اضافه کرد: واردکنندگان کاغذ و مقوا در بازارِ کم رمق آن، در حال فروش جنس‌هایشان با قیمت‌های پائین‌تر از قیمت خرید هستند و در شرایط کمبود تقاضا، برای اینکه جنس‌ها روی دستشان نماند، در واقع چاره‌ای هم جز این کار ندارند.
 
این در حالی است که رئیس اتحادیه صنف فروشندگان کاغذ و مقوای تهران چندی قبل هم پیش‌بینی کرده بود، کسانی که طی ماه‌های گذشته اقدام به واردات کاغذ کرده‌اند، وقتی ببینند به دلایلی مانند تحریم دیگر نمی‌توانند به راحتی کاغذ از خارج وارد کنند، در آینده نه چندان دور ناچار خواهند شد جنس‌های فعلی خود را ارزان‌تر هم بفروشند.
 
فرهاد رهبر رئیس کنسرسیوم محتوالی ملی
 
خبر مهم دیگر در هفته گذشته انتخاب فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران به عنوان رئیس کنسرسیوم محتوای ملی بود که این گزینش به اتفاق آرا و برای مدت دو سال صورت گرفت.
 
چهارمین نشست هیئت موسسین کنسرسیوم محتوای ملی با حضور غلامعلی حداد عادل ریاست بنیاد دایره المعارف اسلامی، حجت اسلام خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران، اسحق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، حجت الاسلام رسول جعفریان رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، محمدهادی زاهدی رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، سیدامید فاطمی رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات، مهدی طهرانچی رئیس مرکز نشر دانشگاهی و علیرضا طالب پور رئیس موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان در تالار شورای دانشگاه تهران برگزار شد و در آن انتخاب محل دائمی دبیرخانه کنسرسیوم در دستور کار قرار گرفت.
 
پس از بحث و تبادل نظر اعضا، رای‌گیری صورت گرفت و با اکثریت موافق آرا موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان به عنوان دبیرخانه دائمی کنسرسیوم محتوای ملی انتخاب شد.
 
سپس جلسه مذکور با برگزاری انتخابات ریاست کنسرسیوم محتوای ملی ادامه یافت و با اکثریت آرا موافق، فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران به عنوان رئیس این کنسرسیوم به مدت دو سال انتخاب شد.
 
پس از رونمایی از پورتال رسمی کنسرسیوم محتوای ملی با آدرس www.icnc.ir در 28 آبان ماه سال جاری، همه اعضای موسس کنسرسیوم اطلاعات و محتواهای خود را در این پورتال در دسترس عموم قرار دادند.
 
این اطلاعات از طریق درگاه قابل جستجو است و اعضای دیگری نیز در این مدت به مجموعه کنسرسیوم اضافه شده اند و امید می رود تا دیگر صاحبان محتوا نیز به این مجموعه بپیوندند.
 
نخستین نشان استاد مجتبایی در دست پژوهشگر 28 ساله
 
اما بشنوید از انتخاب و معرفی برگزیده نخستین جایزه استاد فتح‌الله مجتبایی. مراسم نخستین دوره جایزه استاد فتح‌الله مجتبایی با حضور این پژوهشگر پیشکسوت و بانی جایزه، غلامعلی حدادعادل، ضیاء موحد، احمد سمیعی گیلانی، حسین معصومی‌همدانی، سیدمحمود دعایی و جمعی از اهالی ادبیات، فرهنگ و تاریخ در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.
 
در این مراسم، نخستین جایزه استاد مجتبایی به پایان‌نامه دکتری «سمیرا بامشکی» دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد و با عنوان «تحلیل روایت شناسانه داستان‌های مثنوی» اهدا شد.
 
این تز دکتری که استاد راهنمای آن محمدتقی پورنامداریان و استادان مشاور آن ابوالقاسم قوام و محمد تقوی بوده‌اند در تابستان 1389 در دانشگاه فردوسی مشهد ارائه شد و توانست نمره 20 را از استادان مربوطه دریافت کند.
 
در این مراسم غلامعلی حدادعادل با تمجید و قدردانی از اقدام فتح‌الله مجتبایی در راه‌اندازی این جایزه فرهنگی به هزینه شخصی خود آن را گامی در جهت توجه به پژوهش‌های آکادمیک در حوزه‌های علوم انسانی و ادبیات عنوان کرد.
 
همچنین ضیاء موحد و حسین معصومی همدانی دو تن از داوران نخستین دوره جایزه استاد فتح‌الله مجتبایی نکاتی درباره ویژگیهای پایانه دکتری سمیرا بامشکی و تاثیر آن در پژوهش‌های حوزه ادبیات تطبیقی ارائه کردند.
 
در این مراسم فتح‌الله مجتبایی، بانی جایزه درباره انگیزه خود از تاسیس آن سخن گفت و ابراز امیدواری کرد این جایزه شمعی باشد که بتواند شمع‌های افروخته‌تری را در حمایت از پژوهش‌های ادبی و فرهنگی در کشور بیفروزد.
 
همچنین سمیرا بامشکی برنده نخستین دوره جایزه استاد فتح الله مجتبایی که به همراه فرزند خردسال خود برای دریافت جایزه به شهر کتاب آمده بود از اعطای این جایزه نتوانست جلوی احساسات خود را بگیرد و گریه‌های او تشویق مکرر حاضران را در پی داشت.
 
در پایان این برنامه جایزه  استاد فتح الله مجتبایی که شامل یک لوح تقدیر، یک میلیون تومان وجه نقد و قول مساعد نشر هرمس برای پاپ پایان‌نامه سمیرا بامشکی در قالب یک کتاب به این پژوهشگر حوزه ادبیات کلاسیک بود، اهدا شد.
 
سمیرا بامشکی متولد دی ماه ۱۳۶۰ دانش آموخته مقطعِ دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی و عضو هیات علمیِ گروه ادبیات و علوم انسانیِ دانشکده‌ی‌ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی است.
 
سوابق تحصیلی این پژوهشگر 28 ساله از این قرار است: رتبه ۱۱ در آزمون سراسری کار‌شناسی در سال ۷۹، فارغ‌التحصیل در مقطع کار‌شناسی از دانشگاه فردوسی مشهد در رشته زبان و ادبیات فارسی با معدل ۰۷/۱۷،  فارغ‌التحصیل در مقطع کار‌شناسی از دانشگاه فردوسی مشهد در رشته زبان و ادبیات انگلیسی. رتبه ۲ کشوری در آزمون سراسری کار‌شناسی ارشد در سال ۸۲،    کسب رتبه ششم در نهمین دوره المپیاد علمی دانشجویی کشور در سال ۸۳، فارغ‌التحصیل در مقطع کار‌شناسی ارشد از دانشگاه تهران در رشته زبان و ادبیات فارسی با معدل ۹۲/۱۷، پذیرش در دوره دکتری از طریق آیین نامه دانشجویان ممتاز در سال ۸۵، دارای مدرک معتبر IELTS در زبان انگلیسی با نمره ۵/۶، دارای مدرک TELP در زبان انگلیسی.
کد خبر 1501275

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha