به گزارش خبرگزاری مهر، تراب محمدی افزود: جنبه فرهنگی این آثار نمایان کننده فرهنگ ها و شاخصه و معرف آبا و اجداد با تمامی تجربیات و فنون و تکنیک های آن است.
وی شیوه تزئین ساده کنده هندسی این آثار را که ریشه در هزارهها دارد از ارزشهای منحصر به فرد این هنر دانست و گفت: با تولید نمونههای خاص که ریشه در نوع معیشت و همسو با علائق این مردمان است، این هنر جنبه کاربردی دارد.
محمدی هنر سفالگری کوزهکنان را جزو صنایع هنری ترکیبی عنوان کرد و گفت: این صنعت از جمله صنایع هنری سنتی مطرح در آذربایجان شرقی است که آوازه آن به تمامی استان های همجوار رسیده و نیازمند تخصص و کسب مهارتهای خاص است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بیان کرد: جنبه کاربردی این هنر جایگاه ویژهای به آن بخشیده به طوری که نمونهای از آن را میتوان در هر خانهای مشاهده کرد.
محمدی با اشاره به قدمت هنر سفالگری درکوزه کنان گفت: با توجه به وجود محوطه های پیش از تاریخی در منطقه فوق و رواج سفالگری در آنها نمیتوان قدمت دقیقی برای این هنر در کوزه کنان قائل شد.
رئیس شورای فنی صنایع دستی آذربایجان شرقی افزود: اما آنچه مشخص است استفاده از نقوش هندسی و کنده و تولید سفال بدون لعاب و با مشخصههای فرهنگی خاص که ریشه در تجربیات اجداد و علائق بومی و تاثیر پذیرفته از محیط و شیوه معیشت دارد این قدمتی هم پای اجداد سفالگران کوزهکنان دارد.
محمدی تاکید کرد: شیوه تولید ساده و هنری با قدمت حداقل چند صد ساله و حجم گسترده آن به طوری که در منطقه شمال غرب منحصر به فرد است سفالگری کوزه کنان را حائز اهمیت کرده و بدان جایگاه ویژهای بخشیده است.
رئیس شورای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی استان با اشاره به مشکلات هنر سفال گری کوزهکنان گفت: تهدید اصالت، از میان رفتن خلاقیت و کپی برداری در مناطق دیگر، افزایش بهای انرژی و ترویج شیوههای زندگی مدرن و جایگزینی مواد جدید با پایه پلاستیک از جمله چالش های پیش روی این هنر است.
محمدی یادآور شد: سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان از سال 75 در راستای حفاظت از این هنر اقدام به آموزش هنر سفالگری کرده است.
وی افزود: ایجاد خانه سفال تبریز به عنوان موزه زنده سفال، تاسیس انجمن دوستداران سفال آذربایجان شرقی و نیز تاسیس تعاونی سفالگران کوزهکنان از دیگر فعالیتهای انجام شده در ارتباط با این هنر است.
محمدی تاکید کرد: ثبت این هنر در فهرست آثار ملی کشور در راستای حفظ و رونق بخشی سفالگری موثر بوده و می تواند باعث معرفی و کسب بازار فروش جدید و همچنین بالابردن کیفیت تولید آثار شود.
گفتنی است، 25 اثر تاریخی و فرهنگی آذربایجان شرقی در چهارمین همایش ملی شورای سیاست گذاری ثبت میراث فرهنگی در جزیره قشم در فهرست آثار ملی ثبت شد، که شامل 10 پرونده از محوطه های تاریخی، پنج بنای تاریخی، پنج اثر طبیعی و پنج اثر معنوی و ناملموس می شود.
نظر شما