به گزارش خبرگزاری مهر، "نصرت الله تاجیک" در مطلبی تحت عنوان"حقوق بین الملل و عبور بی ضرر در تنگه هرمز" که آن را برای مهر ارسال کرده، می نویسد: من قبلا در مقاله ای نوشتم که متاسفانه پیام سیاسی مقامات ایرانی مبنی بر تهدید انسداد تنگه هرمز در صورت تحریم نفتی ایران نه تنها خوب دریافت نشده است، بلکه این پیام ایران را به جای مسئولین سیاسی آمریکا، مقامات نظامی این کشور ترجمه و پاسخ نظامی داده اند و این ایراد نیز کمتر مورد کنکاش قرار گرفته است و کمتر به این مسئله پرداخته شده است که چرا اصولا ایران در این مقطع چنین پیامی می دهد؟
تاجیک در بخش دیگری از یادداشت خود می نویسد: در زمینه مباحث حقوقی عبور در دریاها و تنگه ها مخصوصا تنگه هرمز باید گفت که چه به عبور ترانزیت قائل باشیم و یا عبور بی ضرر که بین ایران و آمریکا اختلاف است، ولی از جهت سیاسی مجموعه شرایطی که بر دنیا و روابط بین الملل حاکم است در وضعیتی نیست که بتوان تحرکات علیه ایران از سوی آمریکا و تعدادی از کشورهای منطقه در زمینه قطع منابع مالی ایران حاصل از فروش نفت را نادیده انگاشت.
این دیپلمات در بخش دیگری از پیام خود آورده است: اگر کشورهای منطقه به خود حق می دهند که نفتشان به فروش رود و پول آن تبدیل به تسلیحات برای مقابله با ایران شود و در همین حال نفت ایران فروش نرود این معادله منصفانه و پایداری در تعاملات منطقه ای نیست. تصویب قطعنامه های متعدد و اجرای تحریمهای گوناگون بین المللی به منظور فشار بر مردم و انتقال آن به حکومت و دولت که خود نوعی براندازی تدریجی حکومت از سوی دولتهای خارجی است از مهمترین دلایل این اقدامات ضد ایرانی است. قواعد حقوقی و تئوریهای روابط بین الملل در خلا تدوین و تصویب نشده و نمی شوند. اما حساسیت شرایط منطقه ای و بین المللی ایجاب می کند نگذاریم قواعد سیاسی و حقوقی جدید بعد از جنگ و خونریزی نوشته و اجرا شوند.
در پایان این یادداشت آمده است: متاسفانه در بعد حقوقی مقابله با قطعنامه های صادره توسط سازمان ملل متحد و یا تصمیماتی که توسط کشورهای مختلف علیه ایران اتخاذ و اجرا شده است و تطبیق آنها با حقوق ایران اقدام مناسبی صورت نگرفته است. اگرچه عمده دلیل این اقدامات سیاسی است، ولی این امر مانع از این نمی شود که فعالیت سیاسی و حقوقی مناسب و در خور شان اثرات مخرب آنها از سوی دستگاه دیپلماسی کشور در ابعاد دو جانبه و یا در سازمانهای بین المللی و منطقه ای با استفاده از وکلای بین المللی دنبال شود. مباحث و دیدگاههای ایران در زمینه حقوق دریاها و مخصوصاً شرایط خاص خلیج فارس و اوضاع سیاسی آن باید قبل از آنکه در منطقه رویارویی صورت گیرد هم مستند و هم مورد پیگیری فعالیت وسیع سیاسی حقوقی در مجامع بین المللی قرار گیرد. علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد.
نظر شما